Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Αντιλαϊκός εμπαιγμός - πρόκληση

Κόλπα παραπλάνησης του λαού την ώρα που τον γδέρνουν
H συγκυβέρνηση καταφεύγει σε μια σειρά από «αλχημείες», προκειμένου να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι το «άτυπο ενημερωτικό σημείωμα» του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο:
  • «Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας - μέχρι το τέλος του 2018». Να σημειωθεί ότι πρόκειται, κατά βάση για νέο πακέτο περαιτέρω κλιμάκωσης, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 (παρεμβάσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ).
«Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν» (!), σύμφωνα με το κυβερνητικό σημείωμα. Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση έρχεται να συμπληρώσει τα αντιλαϊκά πακέτα που «κληρονόμησε» από τους προκατόχους και με νέα μέτρα. Το σύνολο των μέτρων, νέας και παλαιότερης κοπής, θα παραμείνει σε ισχύ σε ολόκληρη την επόμενη περίοδο, με τη «δημοσιονομική προσαρμογή» να αποφέρει στα κρατικά ταμεία ποσά ύψους πάνω από 67 δισ. ευρώ το χρόνο, ακόμη και με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς.
  • «Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό» (!) επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
-- Παραβλέποντας τη διόγκωση των φόρων στη λαϊκή κατανάλωση, τόσο αυτών που προηγήθηκαν (π.χ. ΦΠΑ), όσο και αυτών που έρχονται, ισχυρίζονται ότι...« το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση».Σε αυτό το πλαίσιο, αποκρύβουν και το γεγονός ότι η μεγάλη μάζα των λαϊκών εισοδημάτων συγκεντρώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, στο εν λόγω «99,8%» των μισθωτών - συνταξιούχων, περιλαμβάνουν ακόμη και τους ανέργους, με ανύπαρκτα εισοδήματα, όπως και άλλες κατηγορίες φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Επιπλέον, στα σκαριά είναι και οι παρεμβάσεις σχετικά και με τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» για την αποτελεσματικότερη φορολόγηση και αυτών των εισοδημάτων.
-- Αμέσως στη συνέχεια, αυτοαποκαλύπτονται, ομολογώντας, επί της ουσίας, την επερχόμενη συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου, χωρίς βέβαια να κάνουν λόγο για τις άλλες «παρεμβάσεις». Οπως οι ίδιοι ομολογούν «από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι κατά μέσο (!) όρο 80 ευρώ», επισημαίνοντας ότι θα «έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ, ακόμα και 400 ευρώ». Είναι φανερό το γεγονός ότι οι «μειώσεις» (μέχρι 400 ευρώ) θα είναι μεγαλύτερες στα υψηλότερα εισοδήματα του εν λόγω κλιμακίου. Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι αναφέρονται αποκλειστικά στα προσωπικά εισοδήματα και όχι στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών.
  • «Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί». Επί της ουσίας, προετοιμάζουν το έδαφος, για την εφαρμογή και επόμενου πακέτου μέτρων, πέρα και πάνω από αυτό που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή,σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να «κλειδώνει» ο «συμβιβασμός» στην κατεύθυνση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων μέχρι το 2018. «Το ΔΝΤως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του», τονίζεται στο κυβερνητικό σημείωμα. Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση προβάλλει και τα «καλύτερα» αποτελέσματα που εμφανίζει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που βέβαια είναι αποτέλεσμα και της δικής της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανάμεσα σε άλλα, δρομολογεί:
--Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνεςμέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.
--Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.
--Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
--Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.
--Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
--Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.
--Παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.
--Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου