Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση στο έδαφος του μνημονίου και πέραν αυτού

Στα 9 δισ. ευρώ ο λογαριασμός από τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και τα... "εφεδρικά" αντιλαϊκά "πακέτα"
Από τη συνέντευξη Τύπου μετά
τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Με «εφεδρικό» - συμπληρωματικό «πακέτο» που φτάνει στο2% του παραγόμενου ΑΕΠ και ισοδυναμεί με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με κλειδωμένη τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, που με τη σειρά του επίσης προϋποθέτει την υπογραφή ενός ακόμη συμπληρωματικού μνημονίου, σε συνέχεια αυτού που υπογράφηκε πέρσι το καλοκαίρι με την πλευρά της Ευρωζώνης, «προοδεύουν» τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Η αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα την επόμενη περίοδο, από τις επόμενες κιόλας μέρες, με την κατάθεση και την ψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή.
Νέοι μηχανισμοί ελέγχου και προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής
Περαιτέρω «πρόοδος» καταγράφηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση τουΓιούρογκρουπ, στο Αμστερνταμ, ο επικεφαλής του οποίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόνισε τα παρακάτω αποκαλυπτικά:
  • Σχετικά με το «εφεδρικό πακέτο» που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους, τόνισε:«Αυτός ο έκτακτος μηχανισμός θα πρέπει να νομοθετηθεί και θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός». Είναι φανερό, δηλαδή, ότι δεν πρόκειται μόνο για ποσά και για «αριθμούς», αλλά για ένα ακόμη μηχανισμό ελέγχου και επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής και από την πλευρά της συγκέντρωσης των φορολογικών εσόδων, σε συνδυασμό με την αυτόματη καρατόμηση των όποιων κρατικών δαπανών έχουν απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, από την πλευρά του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
  • Σχετικά με το ύψος των έκτακτων μέτρων, τα προσδιόρισε στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ακόμη 3,6 δισ. ευρώ, σε συνέχεια βέβαια των εμπροσθοβαρών μέτρων (3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ) που θα έχουν άμεση εφαρμογή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συνολικό πακέτο φτάνει στο 5% του ΑΕΠ και αντιστοιχεί σε 9 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται δηλαδή στο ανώτατο εύρος που έχει υπολογίσει η πλευρά του ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Επισήμανε ότι σε αυτό το πεδίο «χρειάζεται περισσότερη δουλειά» για την οριστικοποίηση των έκτακτων μέτρων και των εξελίξεων που θα ενεργοποιούσαν την εφαρμογή τους. Είναι σαφές ότι ενεργοποιούνται αυτόματες ρήτρες επιβολής νέων αντιλαϊκών μέτρων και μάλιστα σε συνδυασμό και ανάλογα με εξελίξεις όπως οι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ, οι «αστοχίες» και «αποκλίσεις» από τις κρατικές δαπάνες και τα έσοδα.
  • Για το κρατικό χρέος, ανέφερε επίσης ότι «είναι ένα σύνθετο ζήτημα, δεν είναι μια απόφαση, μάλλον θα είναι ένας μηχανισμός». Για μια ακόμη φορά, ξεκαθαρίζεται ότι δεν περιλαμβάνεται το ονομαστικό κούρεμα του κρατικού χρέους, ενώ οι σχετικές προβλέψεις με βάση την υπό διαμόρφωση «ανάλυση βιωσιμότητας» θα «πρέπει να είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού» σημείωσε, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχει αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους. Βεβαίως, σε ό,τι και αν καταλήξουν, το χρέος αποτελεί θηλιά στο λαό που σφίγγει, αφού αυτός θα το πληρώσει.
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, «οι θεσμοί μάς έχουν ενημερώσει ότι είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τον έκτακτο μηχανισμό», λέγοντας ότι έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στα υφιστάμενα μέτρα (5,4 δισ.), ενώ η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους «θεσμούς» είναι «ισχυρή και παραγωγική». Παράλληλα, επισήμανε ότι ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για Ασφαλιστικό,Φορολογικό«κόκκινα» δάνεια και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα στοιχεία της αξιολόγησης, δηλαδή το βασικό πακέτων των μέτρων και το συμπληρωματικό».
Να "κουκουλώσει" την αντιλαϊκή ουσία επιχειρεί η κυβέρνηση
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος,επιχείρησε να παρουσιάσει τις παραπάνω ανακοινώσεις για το «εφεδρικό πακέτο» (οι οποίες, σημειωτέον, επιβεβαιώθηκαν απ' όλους τους εκπροσώπους των «θεσμών) ως... μια εκ των «διαφορετικών απόψεων στο τραπέζι»! Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είναι εφικτή η προληπτική νομοθέτηση μέτρων, με βάση το ελληνικό δίκαιο, σπεύδοντας στη συνέχεια, ωστόσο, να επιβεβαιώσει ότι αναζητείται ο σχετικός «μηχανισμός δέσμευσης»...
Και βέβαια, πρόκειται για έναν ακόμη ανοιχτό εμπαιγμό του λαού, στο πλαίσιο της διαχείρισης που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα «έκτακτα μέτρα», τα οποία σε κάθε περίπτωση θα εξειδικευτούν και ποσοτικοποιηθούν ανά κατηγορία, θα μπορούσαν να ψηφιστούν από τη Βουλή, για παράδειγμα, με τη μορφή επικύρωσης διακρατικών συμφωνιών και μάλιστα με αυξημένη τυπική ισχύ σε σχέση με κάποιο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι... «υπάρχουν πολλές ιδέες», λέγοντας ότι η «λύση» θα πρέπει να καλύπτεται από το ελληνικό δίκαιο και ταυτόχρονα να είναι «αξιόπιστη» για τους δανειστές και τους επενδυτές...
Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, «δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός.Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το "χ" αν συμβεί το "ψ" το 2018 ή το 2019» ανέφερε, ομολογώντας το γεγονός ότι ο χρονικός ορίζοντας των αντιλαϊκών μέτρων επεκτείνεται και μετά το 2018, δηλαδή μετά και την τυπική λήξη του σημερινού μνημονίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «είναι κρίσιμο για εμάς, το όλο πακέτο για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε επενδυτές και τους πολίτες ότι η Ελλάδα έχει βγει από τη στενωπό. Ολοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότιθα μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν και να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κριτήριο πρέπει να είναι οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, ότι η Ευρώπη εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Οπως είπε, το αποτέλεσμα από το χρέος και το πρόγραμμα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.
Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ
«Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστεί από την Ελλάδα», επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «παρά το γεγονός ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, περαιτέρω εργασίες απαιτούνται ακόμη σε ορισμένους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής στρατηγικής και του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «πρέπει επίσης να καλυφθούν ζητήματα όπως μέτρα έκτακτης ανάγκης και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Επίσης, δηλώνεται η αισιοδοξία ότι η συμφωνία «θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες» και σημειώνεται ότι εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, θα συγκληθεί εκ νέου έκτακτη συνεδρίαση για να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης».
Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, τότε δεν αποκλείεται έκτακτο Γιούρογκρουπ την Πέμπτη 28/4.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου επιστρέφουν στην Αθήνα αύριο Δευτέρα.
Με τη στήριξη του ΔΝΤ
«Είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων»υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μετείχε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Οπως είπε, τα μέτρα αυτά«πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν».
Απαντώντας για το εάν τα στοιχεία της Γιούροστατ σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου, τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μεγέθη αυτά είναι καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν τόσο η ίδια όσο και οι «θεσμοί» και η Ελλάδα και ότι εφόσον επιβεβαιωθούν, αλλάζουν τις παραδοχές του Ταμείου για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι από την επεξεργασία των στοιχείων της Γιούροστατ, τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 διαμορφώνονται στο 0,7% του ΑΕΠ, όπως αυτά μετριούνται στο πλαίσιο του μνημονίου και επιβεβαιώθηκαν από την Κομισιόν.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι τα «καλύτερα» δημοσιονομικά αποτελέσματα στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν άλλαξαν, ούτε κατά κεραία, το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης που θα εφαρμοστεί από την «επόμενη μέρα».
"Λογική λύση" η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
Αναφερόμενος στα «έκτακτα μέτρα», ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι αποτελούν «μια λογική λύση που μπορούν όλοι να δεχτούν», με στόχο - όπως είπε - να υπάρξουνεξασφαλίσεις σε όλους και τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «χαιρέτισε» την«πρόοδο» που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστιάζοντας στο άνοιγμααγοράς μεταβίβασης δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές». Οπως τόνισε, αυτό αποτελεί κρίσιμο βήμα προκειμένου να τονωθεί η δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν την «οικονομία», δηλαδή, κατά βάση, τους ανταγωνιστικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως είπε, η ΕΚΤ στηρίζει τα «έκτακτα» μέτρα, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να στηρίξει με «τεχνογνωσία» την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, προκειμένου να γίνει «βιώσιμο».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, εστιάζοντας στο ζήτημα της ρευστότητας του ελληνικού κράτους, σημείωσε ότι αυτή «στενεύει». Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, τόνισε ότι ο ESM αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή του ελληνικού κράτους, λέγοντας: «Εχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις λύσεις για να γίνει το χρέος βιώσιμο και σε τεχνικό επίπεδο κοιτάμε λύσεις όπως η επέκταση των λήξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου