Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ενισχύει την επιχειρηματική δράση

Το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς βρίσκεται στη ρότα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτικό τομέα σύμφωνα με τις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, τονίζει η Πανεπιστημονική Γεωτεχνικών και Συνεργαζόμενοι.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει ακάθεκτα στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ που έχει συμφωνήσει και οδηγεί στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών προσθέτοντας ότι «αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο, τόσο των αγροτοκτηνοτρόφων που ξεκληρίζονται, όσο και των εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, με στόχο έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του τη διασφάλιση των διατροφικών αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής έχει ως εξής:
Το σ/ν για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στη ρότα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτικό τομέα σύμφωνα με τις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Όπως γίνεται σαφές από την εισαγωγική αιτιολογική έκθεση οι στόχοι του προτεινόμενου σ/ν για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς βρίσκονται στην κατεύθυνση της "επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας", και όχι της υπεράσπισης της αγροτικής δραστηριότητας για τα χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.
Η επίκληση από το σ/ν της "συνεργατικής ιδέας" και της "κοινωνικής οικονομίας" πραγματοποιείται υπό το πρίσμα των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοαγροτών για επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γης και της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και μεγαλύτερο έλεγχό της από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας. Είναι άλλωστε σαφές ότι η μεγέθυνση της παραγωγής αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, από τη στιγμή που μεγαλύτερης κλίμακας παραγωγή έχει μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης των μέσων παραγωγής και του επιπέδου εφαρμογής της τεχνολογίας και αναβάθμισης της οργάνωσης και του συντονισμού της διαδικασίας παραγωγής.
Με μια σειρά προβλέψεις στα προτεινόμενα άρθρα διατηρούνται και επαυξάνονται οι "δυνατότητες" που δίνει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε Ανώνυμες Εταιρείες "επενδυτών και μεριδιούχων", ενισχύεται η είσοδος μεγάλων εταιρειών και Νομικών Προσώπων, προωθείται παραπέρα η δυνατότητα επιχειρησιακών συμπράξεων των αγροτικών συνεταιρισμών με επιχειρηματικούς ομίλους. Άλλωστε η σύσταση "βιώσιμων" - ανταγωνιστικών συλλογικών καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της ΚΑΠ και αποτυπώνεται στους κανονισμούς της ΕΕ για την καπιταλιστική αγροτική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα θεσμοθετείται ένα "αγροτικό ΤΑΙΠΕΔ" (ΟΔΙΑΓΕΠ) για τη διαχείριση με παραχωρήσεις, ενοικιάσεις και συνεκμετάλλευση κρατικής αγροτικής γης και ακινήτων, ενώ προωθείται η κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών (άμεση της Σάμου, προοπτικά της Χίου, Κοζάνης και Σαντορίνης) στο όνομα του ανταγωνισμού και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το μέλλον των απολυόμενων εργαζομένων της ΠΑΣΕΓΕΣ και όλων των άλλων συνεταιριστικών υπαλλήλων που έχουν απολυθεί μετά την κατάργηση των Ενώσεων και Συνεταιρισμών ενώ γίνεται ένα ακόμα βήμα στην παραπέρα υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των γεωπόνων (επεκτείνονται τα "μπλοκάκια", ανασφάλιστη εργασία κ.λπ.) και στην ιδιωτικοποίηση της παρεχόμενης γεωτεχνικής εκπαίδευσης εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ταυτόχρονα εξακολουθεί το απαράδεκτο καθεστώς για τα εκτός έδρας των εργαζόμενων στις γεωτεχνικές υπηρεσίεςενώ οι εξαιρέσεις από αυτό αναπαράγουν τόσο την εντατικοποίηση της εργασίας όσο και το "διαίρει και βασίλευε" μεταξύ των εργαζομένων.
Η ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ μέσα σε όλα αυτά "περί άλλων τυρβάζει". Δεν λέει κουβέντα για την ουσία του νομοσχεδίου, για τα δικαιώματα του μισθωτού, άνεργου, αυτοαπασχολούμενου γεωτεχνικού που θίγεται από τις εξελίξεις.
Χωρίς καμιά συζήτηση στο ΔΣ κατέθεσε τροπολογίες ζητώντας ευθέως τη μετατροπή της σε φορέα πιστοποίησης του επαγγέλματος και φορέα εκπόνησης μελετών αποκαλύπτοντας το ρόλο της ως "εχθρού" για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Μάλιστα είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι προσπαθεί να περάσει σε τροπολογία την προνομιακή μεταχείριση για την εκτός έδρας αποζημίωση στις μετακινήσεις των "μελών του προεδρείου του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ", την ώρα που αυτή έχει καρατομηθεί για την πλειοψηφία των γεωτεχνικών δημόσιων υπαλλήλων! Την ίδια στιγμή επιδιώκει με άλλες τροπολογίες τη μετατροπή του ΓΕΩΤΕΕ σε μελετητική εταιρεία και ΚΕΚ.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωράει ακάθεκτα στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ που έχει συμφωνήσει και οδηγεί στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.
Αυτή η πολιτική, μαζί με τα εξοντωτικά μέτρα εφαρμογής του 3ου μνημονίου (Ασφάλιση - φορολογία - κόστος παραγωγής), έβγαλε πρόσφατα και για 40 μέρες στους δρόμους και στα μπλόκα τη μικρομεσαία αγροτιά σε όλη τη χώρα.
Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο, τόσο των αγροτοκτηνοτρόφων που ξεκληρίζονται, όσο και των εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, με στόχο έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του τη διασφάλιση των διατροφικών αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου