Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ιδια αντιλαϊκή πολιτική, ίδια και τα κόλπα για την επιβολή της

Η επικέντρωση της συζήτησης στα «προληπτικά» μέτρα
αποδεικνύεται εξόχως βολική για τους κυβερνητικούς
σχεδιασμούς, καθώς αφήνει στο σκοτάδι το κυρίως
πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ
Τ ην ώρα που ο νόμος - λαιμητόμος για το λαό βρίσκεται ήδη στη Βουλή, αναμένοντας την ψήφισή του, τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν την προπαγάνδα, που αποσκοπεί στην αναγκαία όσο ποτέ, για την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής τους πολιτικής, χειραγώγηση του λαού και των αντιδράσεών του.
Η «σκαλέτα» της κυβερνητικής προπαγάνδας σε αδρές γραμμές υποστηρίζει στο λαό ότι η πολιτική τους έχει δικαιωθεί, άρα η κρίση ξεπερνιέται και μια νέα εποχή ανάπτυξης «ανατέλλει». Ισχυρισμός με προφανή στόχο την καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών ότι οι θυσίες τελειώνουν και έρχεται η ώρα της ανταμοιβής. Ταυτόχρονα, μιας και το περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να κρυφτεί, καθώς συνιστά οδυνηρό βίωμα για το λαό, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση κράτησε τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει και απέτρεψε τα χειρότερα των προληπτικών μέτρων. Ο εκφοβισμός βγάζει μάτι, μαζί και η κοροϊδία καθώς η κυβερνητική πρόταση για αυτόματο κόφτη δαπανών αντί των εφεδρικών μέτρων, συνιστά εξίσου αν όχι χειρότερη προοπτική για τα λαϊκά συμφέροντα.
Τη βδομάδα που πέρασε σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι παρεμβάσεις κομματικών και κυβερνητικών στελεχών. Μάλιστα, την Πέμπτη, μέρα που έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση επιλέγει την αθλιότητα του αιφνιδιασμού φέρνοντας άρον άρον για ψήφιση το αντιλαϊκό πακέτο μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κυβερνητική εκπρόσωπος,Ολγα Γεροβασίλη, θυμήθηκε τη διαπλοκή, κατηγορώντας τη ΝΔ για «οικοδόμηση ενός παρακράτους που έλεγχε πλήρως την πολιτική ζωή: Στις συμβάσεις του δημοσίου, στην Υγεία, στη φορολογία, στα ΜΜΕ», για «τη σχέση της με τη διαπλοκή. Τα μαύρα ταμεία, τα δώρα, την συγκάλυψη των φοροφυγάδων, τα τιμολόγια στους εκβιαστές». Ακόμα, προσήψε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώνει ότι μόνο ως δεκανίκι του ΔΝΤ και ως υπερασπιστής της διαπλοκής είναι σε θέση να λειτουργήσει πολιτικά».
Την ίδια μέρα, το Μέγαρο Μαξίμου, σε σημείωμά του, αφού υπερασπίστηκε σαν ...κοινωνικά δίκαιο το νόμο - λαιμητόμο, υποστηρίζοντας ότι τάχα «διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις, προστατεύει τους πιο αδύναμους, κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις», επιχείρησε να εκβιάσει το λαό, συνδέοντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις με την αποσταθεροποίηση! Αναφερόμενο στην προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυρίστηκε: «Οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο κοινωνικής καταστροφής ... Επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης»!
Ο λαός υποφέρει αλλά αυτοί ...δικαιώνονται
Αξιοποιώντας τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκαν στα κεραμίδια υποστηρίζοντας πως η πολιτική τους δικαιώνεται. Δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη«οι Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».
Αυτό όμως που επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα, μαζί και η συγκεκριμένη Εκθεση της Κομισιόν, είναι ότι για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου ο λαός θα συνεχίσει να «αιμορραγεί». Π.χ. η Κομισιόν υπολογίζει στα 450 εκατ. ευρώ τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την παραπέρα διόγκωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23% σήμερα, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία για την επιβολή του συγκεκριμένου αντιλαϊκού μέτρου, το οποίο, για την ώρα, δεν ομολογείται από τη συγκυβέρνηση... Επιπλέον, όπως αναφέρεται στις «Εαρινές Προβλέψεις», δρομολογείται και η παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, ενώ οι ρυθμοί ανάκαμψης συναρτώνται ευθέως με την πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και με «την πρόσθετη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων...».
Το παραμύθι της ανάπτυξης για όλους αφηγήθηκε και ο Αλ. Τσίπρας στο πασχαλιάτικο μήνυμά του. «Σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιπέτειας. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται ... Γιορτάζουμε λοιπόν σήμερα το Πάσχα, που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούρια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Οτι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και το λαό (...) Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Συνηγορώντας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης κόμπασε αναφορικά με τις αντιλαϊκές επιδόσεις της πολιτικής τους: «Η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα το 2015, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Eurostat, ενώ και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας κι ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς ακόμα κι από τις προβλέψεις, αρκεί εμείς να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που εκκρεμούν για δεκαετίες στη χώρα», κρύβοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που απαιτούνται για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία.
Κι απειλούν με χειρότερα μέτρα, στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει
Η αυταπάτη περί του «τέλους στο τούνελ» πάει χέρι - χέρι με την απειλή που νυχθημερόν απευθύνουν στο λαό για χειρότερα μέτρα, αν δεν συναινέσει στα σημερινά, τα οποία εξωραΐζουν παρουσιάζοντάς τα περίπου σαν ...φιλολαϊκά!
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, δήλωσε σχετικά: «Δώσαμε μία σκληρή διαπραγματευτική μάχη, έχει έρθει μια συμφωνία η οποία είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, βέβαια δεν είναι στο δικό μας DNA, αλλά και μέσα σ' αυτήν τη δύσκολη συμφωνία υλοποιούμε πράγματα τα οποία είναι προς όφελος αυτών των κοινωνικών τάξεων που είχαν πληγεί το προηγούμενο διάστημα. Δεν υπάρχουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα όπως είχαν γίνει με παράλογο τρόπο στο παρελθόν. Η ανεργία μειώθηκε 1,5%. Μικρή μείωση σε σχέση με το μέγεθος, αλλά 150.000 θέσεις εργασίας είναι ένα θετικό στοιχείο μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Το 2010 - 2014 ήταν 63 δισ. η δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ τώρα είναι 5,4 δισ. 25% ήταν η μείωση του ΑΕΠ το 2010 - 2014, ενώ ήταν 0,2 % το 2015. 0,7% είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υπολογιστεί»...
Η επικέντρωση της συζήτησης στα «προληπτικά» μέτρα αποδεικνύεται εξόχως βολική για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς αφήνει στο σκοτάδι το κυρίως πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρουσιάζει την πρότασή της για θέσπιση αυτόματου κόφτη δαπανών σαν ...καλύτερη, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί εξίσου αντιλαϊκή εκδοχή. Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι θετικό και πως «σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης».
Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, δήλωσε επ' αυτού: «Ζητούνται προληπτικά μέτρα από όσους που αρνούνται να αποδεχθούν πως τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περίμεναν».
Το «τροπάρι» των «κακών» προληπτικών μέτρων και του δήθεν «καλού» μηχανισμού αυτόματης επιβολής τους, «έψαλαν» όλα σχεδόν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που παρενέβησαν στην επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η ψήφιση αυτών των προληπτικών μέτρων είναι και θεσμικά απαράδεκτη αλλά και πολιτικά αδιανόητη».
Στην ίδια κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, δήλωσε ότι «για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, (...) δεν μπορείς να θεσμοθετείς, δηλαδή να νομοθετείς, υπό αίρεση. Οι ουσιαστικοί λόγοι, που έχουν σχέση με τους τυπικούς, είναι ότι διαμορφώνεις μια σειρά από συνθήκες για την οικονομία, οι οποίες δεν σε ευνοούν... Μιλάμε για το 2019».
«Την τελευταία στιγμή έχει μπει ένα θέμα που αφορά την ψήφιση, κατά τη βούληση του ΔΝΤ, προληπτικών μέτρων», ανέφερε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βέττας.«Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε άλλα μέτρα λιτότητας», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, βεβαίως, επιβεβαίωσε ότι οι ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν αφορούν στην αντιλαϊκή ουσία των προληπτικών μέτρων, αλλά στη διάσωση των προσχημάτων: «Κάθε τρίμηνο που θα βγαίνουν τα αποτελέσματα της Eurostat, τότε, αν υπάρχει απόκλιση από τα μέτρα τα οποία θα έχουν ψηφιστεί, θα επεμβαίνει ένας μηχανισμός με εντολή του υπουργού Οικονομικών και θα πάμε σε περικοπή δαπανών»!
Ο Π. Ρήγας, προσπερνώντας σαν ...αμελητέα τα μέτρα ύψους 5,5 δισ. στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει, αναλώθηκε σε λεονταρισμούς του τύπου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρθούν νέα μέτρα πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου