Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Σφυροκόπημα στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες

Τέλος στο αφορολόγητο όριο για τη μεγάλη μάζα των φτωχών και μεσαίων αγροτών δίνεται με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, με τις οποίες και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του προηγούμενου φορολογικού πακέτου, επιβάλλεται φόρος 22% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Ειδικότερα:
Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που σημαίνει ότι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, αλλάζουν τα κριτήρια και οι σωρευτικές προϋποθέσειςγια το ορισμό του «επαγγελματία» - κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σε αυτό το πλαίσιο, για να χαρακτηριστεί κάποιος «επαγγελματίας αγρότης», απαιτούνται να συντρέχουν όλες μαζί οι παρακάτω προϋποθέσεις:
-- Το ποσοστό του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα να φτάνει τουλάχιστον στο 50% του συνολικού εισοδήματος, από 35% σήμερα.
-- Πρέπει να τηρούνται λογιστικά βιβλία, όπως ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.
-- Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
-- Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
-- Είναι ασφαλισμένος ο ίδιος και η αγροτική του εκμετάλλευση, όπου απαιτείται, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Σε αυτό το πλαίσιο και με μπούσουλα το 50% του εισοδήματος, από τους 750.000 παραγωγούς που υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - το σύστημα ελέγχου καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων), μόνο οι περίπου 280.000 εμπίπτουν στο νέο ορισμό.
Η έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, αναφέρεται σε «εξοικονόμηση δαπάνης από τη μείωση των χορηγούμενων ενισχύσεων από τα προγράμματα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως επακόλουθο της αυστηροποίησης της έννοιας του επαγγελματία αγρότη».
Επιπλέον, για πρώτη φορά καθιερώνεται συμπληρωματικός φόρος στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και στα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα «πέφτουν» επιπλέον χαράτσια σε περίπτωση συνολικής ακίνητης περιουσίας πάνω από 200.000 ευρώ.
Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 3ο μνημόνιουπάρχει ειδική πρόβλεψη για «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης», σύμφωνα με τη στρατηγική για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας». Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι «η βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων», η μεταρρύθμιση των αδειών εμπορίας, η ενίσχυση των εξαγωγών, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου