Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ετσι είναι το αστικό πολιτικό σκηνικό


Αργά αλλά σταθερά το αστικό πολιτικό σκηνικό αναμορφώνεται, η επιφυλακτικότητα αστικών πολιτικών δυνάμεων μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον συνυπάρχει με την ανάγκη τους να διαμορφώσουν εγκαίρως προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και με τον ανταγωνισμό για το ποια θα κερδίσει περισσότερα απ' τις ανακατατάξεις κι άρα με καλύτερους όρους θα διαπραγματευτεί μελλοντικά το οτιδήποτε.

Αυτές οι αντιφάσεις εκδηλώνονται στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Με δεδομένη την προσέγγιση των δύο κομμάτων στο πρόσφατο παρελθόν, πολλοί μιλούν για σύμπραξη μελλοντικά σε μια κυβέρνηση δήθεν «σωτηρίας της πατρίδας». Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς, χαιρετίζοντας το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξέπληξε κανέναν όταν είπε ότι «είναι στις κρίσιμες αυτές στιγμές ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Κι όμως, ο Τ. Κουίκ, μιλώντας χτες στον ρ/σ Real «τράβηξε το αυτί» του Ν. Μαριά, λέγοντας πως άλλο οι κοινές κινήσεις που δυσκολεύουν την κυβέρνηση κι άλλο «να ανοίγουμε από μόνοι μας κεφάλαια μετεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά (...) τρεις φορές μας έχει φτύσει κατάμουτρα». Και κατέληξε: «Ακούστε: Ακόμα και ο πρόεδρός μας χτες το πρωί, ο Πάνος ο Καμμένος έκανε πολύ προσεκτική διατύπωση για το τι πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, προχωρώντας και σε ανοίγματα προς δυσαρεστημένους στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας (...) Αντί λοιπόν να σπεκουλάρουμε με το ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το ποσοστό, να το αυξήσουμε, προβάλλοντας τις προτάσεις μας. Το σημαντικό είναι να προβάλλουμε προτάσεις και όχι να σπεκουλάρουμε πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ».

Σκοπεύουν να ψαρέψουν σε κοινή δεξαμενή κι άρα, λέει ο Τ. Κουίκ, ας κοιτάξουμε να πιάσουμε εμείς τα ψάρια και αργότερα, όταν έρθει η ώρα, συζητάμε για τα περαιτέρω. Πρώτα, δηλαδή, ας καβατζάρουμε την καλύτερη δυνατή θέση, που θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε τους όρους μας. Ε, στο αστικό πολιτικό σκηνικό δεν είναι καινούργια όλα αυτά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου