Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Την ''τρενάρουν'' όσο μπορούν

Δεν είναι απίθανο, ολόκληρες οι επιστροφές ΦΠΑ στους Ελληνες αγρότες για το 2012 να μην έχουν καταβληθεί ούτε στο τέλος του φθινοπώρου, όταν η κυβέρνηση θεσμοθετεί επιστροφές στους μεγαλοεπιχειρηματίες εντός 90 ημερών

Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υποσχέθηκε πριν από λίγο διάστημα ότι η επιστροφή ΦΠΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, όμως όπως όλα δείχνουν αν τελικά δοθούν χρήματα πίσω, αυτά θα υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής αξίας των συναλλαγών που εκτέλεσαν το 2012 οι Ελληνες αγρότες.

Το ζήτημα είχε φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Μωραΐτης, όμως η κυβέρνηση είχε αποδώσει το πρόβλημα της καθυστέρησης στους «σχολαστικούς ελέγχους», στους οποίους επιδίδονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα καταβολής χρημάτων σε μη δικαιούχους, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, απαντώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης είχε παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τους 292 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες επιστροφής ΦΠΑ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, οι 37 χιλιάδες πήραν 244 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας πλαστά τιμολόγια.

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από τους υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην προκύπτει τέτοια καθυστέρηση επιστροφών στους πραγματικούς δικαιούχους, αλλά έτσι όπως προχωράει αυτή τη στιγμή η διαδικασία, όχι τον Σεπτέμβρη αλλά ούτε στο τέλος του χρόνου δε θα δουν ολόκληρα τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να επιβάλει μία ακόμη, έμμεση αυτή τη φορά, μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, αξιοποιώντας για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους φαινόμενα «απάτης», τα οποία για κάποιους μπορεί να είναι υπαρκτά.

Οπως προκύπτει από τοποθετήσεις βουλευτών ακόμη και της συμπολίτευσης - προφανώς για λόγους που εξυπηρετούν δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες, δηλαδή να το «παίζουν φίλοι των μικρομεσαίων αγροτών», οι σχετικοί πίνακες που έχει προμηθεύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις αρμόδιες ΔΟΥ υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής μέσης αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι εφορίες να μην καταβάλλουν άμεσα τον ΦΠΑ, αλλά να ξεκινούν διασταυρωτικούς ελέγχους. Ανάλογο πρόβλημα παρουσιάστηκε και με τους πίνακες που αφορούν τα όρια των τιμών αγροτικών προϊόντων, βάσει των οποίων γίνονται οι επιστροφές, οι οποίοι βρίσκονταν σε μεγάλη απόκλιση από τις τιμές που εμφανίζονταν στα τιμολόγια των αγροτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να αναπροσαρμόσουν προς τα «πάνω» τα όρια ποσοτήτων και τιμών, βάσει των οποίων θα κινηθούν κατ' αρχήν, και για τις όποιες αποκλίσεις παρουσιαστούν να προβούν στη συνέχεια σε ελέγχους. Οπως και να 'χει το πράγμα, το ζήτημα είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας «ασφυκτιούν», ρευστό να «τρέξουν» την αγροτική τους εκμετάλλευση δεν έχουν ούτε για δείγμα και το μόνο βέβαιο είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση θεσμοθετεί την επιστροφή ΦΠΑ στους μεγαλοεπιχειρηματίες εντός 90 ημερών, οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορεί να περιμένουν ακόμη και ένα χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου