Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Παλαμά : Οχι τροφεία στους παιδικούς σταθμούς

Σε μια περίοδο που η ανεργία «σαρώνει», το εισόδημα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας διαρκώς μειώνεται, τα εργατικά δικαιώματα τσακίζονται και ειδικά τα νέα ζευγάρια ζουν με το άγχος και την ανασφάλεια, μια απόφαση επιβολής τροφείων αποτελεί ένα νέο βαρύ πλήγμα. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω συρρίκνωση των δομών των παιδικών σταθμών, καθώς πολλοί γονείς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν και θα μειωθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται, με αποτέλεσμα παιδικοί σταθμοί να κλείσουν και συνεπώς να χαθούν και θέσεις εργασίας σε αυτούς. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια μεταφοράς του κόστους των πιο βασικών δομών κοινωνικής προστασίας στους πολίτες, σε ανταποδοτική βάση. Τελευταία περίπτωση ευθυγράμμισης με τη βαρβαρότητα των μέτρων που παίρνει η συγκυβέρνηση, αποτελεί η απόφαση (9-7-13) του Δ.Ο.Π.ΑΠΑ. Παλαμά  που επιβάλει τροφεία σε μια προνοιακή παροχή, όπως η προσχολική αγωγή. Υλοποιεί το στόχο της πλήρους κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης η οποία υποκαθίσταται από ευρωπαϊκές δομές τύπου ΕΣΠΑ. 

Οι Δήμοι οφείλουν να παλεύουν και να διεκδικούν προς όφελος των εργαζομένων και του λαού και όχι να αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής. Γι αυτό και είχαμε προειδοποιήσει ότι η μεταφορά των παιδικών σταθμών στην ευθύνη των Δήμων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπό τα χειροκροτήματα, τότε, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στο όνομα της δήθεν αποκέντρωσης, έγινε για να διευκολυνθεί η μεταβίβαση του κόστους στους πολίτες και τελικά να παραδοθεί η προσχολική αγωγή στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Καλούμε σε άμεση πάλη για την αύξηση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών. Είναι και ευθύνη των γονέων, των συλλόγων γυναικών, του εργατικού – αγροτικού κινήματος, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους να βρεθούμε μπροστά στον αγώνα για να μην επιβληθούν τροφεία. Ο αγώνας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών είναι υπόθεση όλων μας. Δεν πρέπει να περάσουν νέα μέτρα υποβάθμισης της ζωή μας. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Παλαμά απαιτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να ακυρώσει την απόφαση επιβολής τροφείων και να μην επαναφέρει σχετικό αίτημα.

Απαιτούμε :

  • Να εξασφαλιστεί η εγγραφή κάθε παιδιού, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικογενειακής κατάστασης, επαγγελματικής θέσης των γονιών, εισοδήματος κλπ. 
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός και να ιδρυθούν νέοι όπου χρειάζεται, με νέες προσλήψεις προσωπικού για την ομαλή λειτουργία τους και την εξασφάλιση του παιδαγωγικού τους ρόλου.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας προσχολικής αγωγής. Να μην κινδυνεύσει η θέση κανενός εκπαιδευτικού.
  • Να χρηματοδοτείται η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών από το κράτος. Να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα υποσιτισμού των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου