Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

Κοινός αγώνας

Η νέα αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για την απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων μικρών καταστηματαρχών και φτωχών επαγγελματιών για χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τον ασφαλιστικό φορέα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το εξής: Την ανάγκη κοινού αγώνα εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων - φτωχών αγροτών ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τους παίρνει σπίτια, μαγαζιά, χωράφια, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο κατάφεραν να αποκτήσουν με πολύ κόπο και ιδρώτα.

Στην περίπτωση του εμπόρου που τον απειλούν ότι εάν δεν πληρώσει όσα χρωστάει ως ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, θα ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, που σε τελική ανάλυση οδηγεί σε κατάσχεση καταθέσεων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, υπάρχουν μερικές πλευρές που αναδεικνύουν το τραγικό αδιέξοδο των αυτοαπασχολούμενων.

Εάν δεν πληρωθούν οι εισφορές στον ΟΑΕΕ, τότε ο έμπορος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο καταστηματάρχης μένει χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, έστω και αυτή την υποτυπώδη που του παρέχεται. Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακόμα κι αυτή τη σύνταξη - ψίχουλα που παίρνει μέχρι σήμερα.

Και με δεδομένο ότι στη χώρα μας η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικογενειακής μορφής, στις οποίες συνήθως εργάζονται όλα τα μέλη της οικογένειας, η μη καταβολή εισφορών για μία τέτοια επιχείρηση αφήνει εκτός συστήματος δημόσιας Υγείας ολόκληρες οικογένειες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των σημερινών ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ βρίσκονται σε αυτήν την τραγική κατάσταση, ποσοστό που σε ορισμένους κλάδους, όπως σε μεταφορές - φορτηγά, ταξί - φτάνει ακόμη και το 70%.

Αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να μπουν σε κάποιου τύπου ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώσουν και τα χρέη τους προς τον ΟΑΕΕ, αλλά ούτε κι έτσι μπορούν να αντεπεξέλθουν, γιατί ακριβώς τα χρέη συσσωρεύονται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΕ, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αφορά στο 50% των ασφαλισμένων πανελλαδικά. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επιχειρήσεις μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων, που πιέζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη μονοπώληση της αγοράς. Εργο των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά είναι και η καταλήστευση των αποθεματικών του Οργανισμού με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες.

Ως αποτέλεσμα, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008, τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ! Η πορεία της κατάστασης των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων της χώρας μας είναι προδιαγεγραμμένη, και εξαιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και έχει οξύνει τα προβλήματα, αλλά κυρίως λόγω της γιγάντωσης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η πολιτική αυτή οδήγησε σε μεγάλη φοροληστεία ενάντια κυρίως στους μικρούς επαγγελματίες, στις μικρές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτά που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι είναι ακριβώς τα ίδια με τα προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών. Απελευθέρωση επαγγελμάτων, φοροληστεία, μειώσεις συντάξεων, ληστεία αποθεματικών των Ταμείων, λουκέτα σε μαγαζιά, ανεργία, φτώχεια. Και ακριβώς επειδή είναι κοινά τα προβλήματα, κοινός είναι και ο εχθρός. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου