Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Οι «φίλοι» των εργαζομένων στους Δήμους

Οταν πρωτοανακοινώθηκε η υπαγωγή των 3.000 δημοτικών αστυνομικών στο καθεστώς της κινητικότητας, η ΚΕΔΕ «βγήκε στα κεραμίδια», προφασιζόμενη, μεταξύ άλλων, ότι υπερασπίζεται και το δικαίωμα στη δουλειά. Τώρα, εκπροσωπώντας όλους αυτούς τους δημάρχους, που πριν από λίγες μέρες έσκιζαν τάχα τα ρούχα τους υπέρ των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα προβλέπει την ανάθεση στην Ελληνική Αστυνομία αρμοδιοτήτων που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία. Τυπικά, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων προβλέπεται να γίνει στις 22 Σεπτέμβρη και οι δήμαρχοι «καίγονται» να αντικαταστήσουν με αστυνομικούς τους εισπρακτικούς τους μηχανισμούς, που τώρα υπολειτουργούν, αφού τέτοιος ήταν κατά βάση ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να εκδοθεί ΚΥΑ που θα προβλέπει την παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλείται για την επιστολή του τα αιτήματα πολλών δημάρχων από τους 81 που είχαν Δημοτική Αστυνομία, γράφοντας, μεταξύ άλλων: «Η βίαιη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα (..) Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο έλεγχος του παρεμπορίου και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελούν ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αρμοδιοτήτων που δεν μπορούν να ασκηθούν». 

Με άλλα λόγια, στο όνομα τού να ρεύσει χρήμα στους δήμους (π.χ. από πρόστιμα για το παρκάρισμα), οι δήμαρχοι λένε στην κυβέρνηση να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα με τους δημοτικούς υπαλλήλους που απασχολούνται στη Δημοτική Αστυνομία, διευκολύνοντας τα σχέδια να προχωρήσει συνολικά το μέτρο της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, που είναι προθάλαμος για χιλιάδες απολύσεις. Ακόμα και απ' αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ποιοι είναι φίλοι τους και ποιοι υπονομεύουν το δικαίωμα στη δουλειά, έχοντας πρωτοστατήσει οι ίδιοι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους που διοικούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου