Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Χωρίς παιδικό σταθμό χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Τους πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα όσον αφορά τα παιδιά που θα ενταχθούν στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στα πλαίσια του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Πάνω από 98.000 αιτήσεις κατατέθηκαν φέτος, από τους γονείς που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μια θέση στους σταθμούς για τα παιδιά τους και παράλληλα να απαλλαγούν από τα τροφεία που ροκανίζουν το οικογενειακό εισόδημα. Ομως, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που ανέρχεται σε 149 εκατ. ευρώ, επαρκεί για να καλύψει μόνο 60.000 θέσεις για βρέφη και νήπια.

Οπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες, από το σύνολο των αιτήσεων, μόνο οι 71.000 συγκαταλέγονται στους «δυνητικά ωφελούμενους», ενώ άλλες 26.945 έχουν ήδη απορριφθεί, λόγω ελλείψεων στο φάκελο των δικαιολογητικών. Δίπλα στις χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν να δουν αν θα βρεθούν μεταξύ των ωφελούμενων, υπάρχουν πολύ περισσότερες για τις οποίες ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ αποτελεί βεβαιότητα, με δεδομένους τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό θέτει.

Σε αυτό το φόντο, η ενίσχυση της χρηματοδότησης με άλλα 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η ένταξη 4.000 ακόμα παιδιών, για την οποία έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, μοιάζει περισσότερο με σταγόνα στον ωκεανό παρά με λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα, όπως επιχείρησε να την παρουσιάσει. Οι διαβεβαιώσεις πως τα παιδιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «θα είναι περισσότερα κατά πολλές χιλιάδες από ό,τι πέρυσι» και οι «αισιόδοξες» προβλέψεις του υφυπουργού πως ο αριθμός τους θα φτάσει τελικά τις 70.000, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: Ο υφυπουργός μιλώντας για τους παιδικούς σταθμούς είπε τη μισή αλήθεια.

Είναι αλήθεια, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των περασμένων ετών που επικαλέστηκε ο Β. Κεγκέρογλου, πως ο αριθμός των παιδιών στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ αυξάνεται χρόνο με το χρόνο: Από 48.000 το 2011, ανέβηκε στις 57.500 το 2012 και προβλέπεται να φτάσει τις 64.000 το 2013. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι το ίδιο χρονικό διάστημα οι αιτήσεις των γονιών αυξήθηκαν με ρυθμό πολλαπλάσιο από αυτόν των διαθέσιμων θέσεων. Ετσι, μαζί με τις αιτήσεις που εγκρίνονται αυξάνονται και αυτές που απορρίπτονται.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων με την επιβολή όρων που περιορίζουν τους δικαιούχους και «κόβουν» από το πρόγραμμα χιλιάδες οικογένειες. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος: Το ανώτατο όριο περιορίστηκε φέτος στις 30.000, από 40.000 που ίσχυε μέχρι πρότινος για τις οικογένειες με δύο παιδιά. Μάλιστα, το εισόδημα βεβαιώνεται από το περσινό εκκαθαριστικό, που αποτυπώνει το εισόδημα του 2011, τη στιγμή που για τους περισσότερους εργαζόμενους οι προπέρσινες αποδοχές τους μοιάζουν σήμερα μακρινή ανάμνηση, λόγω των αλλεπάλληλων μειώσεων σε μισθούς και μεροκάματα. Ο αριθμός των γονιών που αποκλείονται σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς της ΕΕΤΑΑ, μιας και οι οικογένειες αυτές δεν έκαναν καν αίτηση στην πλειοψηφία τους, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οσο για τον ισχυρισμό του Β. Κεγκέρογλου πως τα παιδιά που δεν θα καλυφθούν από το πρόγραμμα δε θα μείνουν στο σπίτι αλλά θα ενταχθούν στους σταθμούς από τους δήμους, αυτός περιέχει ακόμα λιγότερη αλήθεια. Από τη μια, τα παιδιά των ανέργων που θα μείνουν έξω από το πρόγραμμα θα μείνουν στην πραγματικότητα έξω από τους παιδικούς σταθμούς, αφού οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δέχονται τις αιτήσεις των ανέργων. Από την άλλη, η εκρηκτική κατάσταση με τους δήμους να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη στελέχωση και τη λειτουργία των σταθμών και τις οικογένειες να μην αντέχουν να πληρώνουν τα τροφεία, προμηνύει πως οι γονείς που θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ θα είναι απλά οι πρώτοι σε έναν κατάλογο πολύ μακρύτερο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή, με την οποία καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς καμία αναμονή, να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, διεκδικώντας:
  • Αμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.
  • Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου