Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Να καταβληθεί άμεσα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Χιλιάδες αγρότες του Νομού Λάρισας δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή του ΦΠΑ την ίδια στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι από τα προϊόντα τους και ταυτόχρονα χρειάζεται να ξοδεύουν για να καλλιεργούν, για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα των οικογενειών τους αλλά και για να πληρώσουν τα διάφορα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Το ΦΠΑ έπρεπε οι αγρότες να τον έχουν εισπράξει το Μάη και μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο με χιλιάδες εκκρεμότητες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), επισημαίνει: «Εγκαιρα η ΕΟΑΣΝΛ είχε προειδοποιήσει τους αγρότες για αυτή την εξέλιξη καθώς φέτος δε φτάνει που η επιστροφή του ΦΠΑ έχει μειωθεί στο 6% σε σχέση με πέρυσι που ήταν 11%, αλλά συνδέθηκε χωρίς καμιά λογική αιτιολόγηση με το πλαφόν παραγωγής που έχει ορίσει και ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να έχουν μπει στον έλεγχο ότι δηλώνουν πλαστά τιμολόγια και ανακριβή παραγωγή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της καθυστέρησης, αφού αν μπει κάποιος στον έλεγχο τότε θέλει 6-8 μήνες να ελεγχθεί η δήλωσή του ιδιαίτερα με την έλλειψη προσωπικού και το κλείσιμο των επαρχιακών ΔΟΥ για την οποία φυσικά δεν ευθύνονται οι αγρότες αλλά πληρώνουν τις συνέπειες»

Αναφερόμενη η ΕΟΑΣΛ στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαξ. Χαρακόπουλο, να πιέζει και να εξασφαλίζει την πιο γρήγορη καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, σημειώνει ότι «αντηχούν, τουλάχιστον, ως κοροϊδία στα αυτιά των αγροτών» και επισημαίνει: «Θυμίζει πολύ τις αντίστοιχες βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Χαρακόπουλου ότι κανένας αγρότης δε θα πληρώσει τα 30 ευρώ για να κάνει την δήλωση του ΟΣΔΕ και τελικά σε όλα τα επαρχιακά κέντρα δηλώσεων ΟΣΔΕ της ΠΑΣΕΓΕΣ όλοι οι αγρότες εκβιαστικά κατέβαλαν τα 30 ευρώ για να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτούμε να σταματήσει η κοροϊδία και να καταβληθεί άμεσα η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου