Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μάχη επιβίωσης δίνουν και φέτος οι μικρομεσαίοι αγρότες

Τα οξυμένα προβλήματα, που παραμένουν με τη νέα κυβέρνηση, συζητήθηκαν σε σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Τα παλιά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, συζητήθηκαν στη σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και αγροτών, που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Παλαμά.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 20 αγροτικών συλλόγων από χωριά του νομού και πολλοί αγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία αν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς ο αγροτικός κόσμος δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την προμήθεια των απαραίτητων καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων, οι τιμές των οποίων παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη.
Ενημερώνοντας για τα αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την κυβέρνηση, τόσο για τα αιτήματα που σχετίζονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ όσο και για το φορολογικό και τις άλλες αγροτικές διεκδικήσεις.
«Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», είπε, «συνεχίζει την ίδια πολιτική της προηγούμενης, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τους μνημονιακούς νόμους και τις δεσμεύσεις της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι είναι γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός και νυν κυβερνητικά στελέχη τα προηγούμενα χρόνια είχαν επισκεφθεί τα μπλόκα».
Σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ φέρνει απώλειες της τάξης του 50-60% στις ενισχύσεις των αγροτών της Καρδίτσας έως το 2019 και κυρίως των βαμβακοπαραγωγών, τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει αυτή την Κοινή Αγροτική Πολιτική και σε καμία περίπτωση δε συζητούνται αλλαγές, γεγονός που οδηγεί σταδιακά στην ισοπέδωση των αγροτών που διαθέτουν μικρό και μεσαίο κλήρο».
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει για φέτος τη μνημονιακή πρόβλεψη για φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, οδηγώντας τον αγροτικό κόσμο σε οικονομική ασφυξία, ενώ λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Καρδίτσας, Γ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ΦΠΑ, καθώς από φέτος ισχύει η τριμηνιαία υποβολή του και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους για το πρώτο τρίμηνο.
Συζήτηση στη σύσκεψη έγινε και για το θέμα της πιστοποίησης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και εκφράστηκε η αντίθεση των αγροτών στην υποχρέωση πληρωμής για παράβολο και σεμινάρια από ιδιώτες, ενώ ιδιαίτερα απασχόλησαν τα ζητήματα και τα προβλήματα της κτηνοτροφίας.
Πλαίσιο άμεσων αιτημάτων
Στη σύσκεψη καθορίστηκε πλαίσιο επτά άμεσων αιτημάτων, που θα σταλεί ως υπόμνημα στα αρμόδια υπουργεία και στα κόμματα, με το οποίο οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής ζητούν:
  • Με το υπάρχον φορολογικό σύστημα και ύστερα από την άρνηση του υπουργού να αλλάξει το καθεστώς τη φετινή χρονιά, απαλλαγή από τη φορολόγηση για τα πρώτα 2.500 ευρώ εισοδήματος και της φορολογίας των ενισχύσεων.
  • Να μην ισχύσουν οι περικοπές των ενισχύσεων με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (15% φέτος) και να επανέλθουν στα επίπεδα του 2013.
  • Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια στους αγρότες με ευνοϊκούς όρους.
  • Να περιοριστεί το κόστος παραγωγής, μέσω της παροχής αφορολόγητου πετρελαίου και μειωμένου ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, καθεστώς το οποίο ισχύει για τους εφοπλιστές. Να καταβληθούν τα ποσά του ΕΦΚ πετρελαίου.
  • Να υλοποιηθεί το μέτρο της εκπαίδευσης - πιστοποίησης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων αλλά δωρεάν, από φορείς του υπουργείου χωρίς την καταβολή παράβολων. Να μην πληρώσουν παράλληλα οι αγρότες νέα χαράτσια τύπου «ΚΤΕΟ» για τα ψεκαστικά μηχανήματα.
  • Να δοθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Οι ενισχύσεις να δίνονται με γνώμονα το ζωικό κεφάλαιο και όχι τους βοσκότοπους. Να αποζημιωθούν για τις απώλειες που υπέστησαν από τον καταρροϊκό πυρετό και να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμησή του.
  • Να μην ισχύσουν τα στενά χρονικά περιθώρια για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ και να γίνονται δωρεάν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου