Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Στον Προκρούστη του κεφαλαίου ό,τι είχε απομείνει από λαϊκά δικαιώματα

"Πάγωμα" στον κατώτατο μισθό, με ρήτρα "μηδενικού ελλείμματος" οι επικουρικές συντάξεις, ανατιμήσεις σε ΦΠΑ κ.ά. για το κλείσιμο της συμφωνίας
Από τη συνέντευξη μετά το Γιούρογκρουπ που έγινε στη Ρίγα 
(από αριστερά Ντράγκι, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ 
και Ρέγκλινγκ)
"Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και πολύ μεγάλους συμβιβασμούς και σε σχέση με το πρόγραμμά μας, αλλά θέλουμε όλο αυτό το πράγμα να δένει και να μπορώ εγώ να πάω να το παρουσιάσω στο Κοινοβούλιο, όχι μόνο στο κόμμα το δικό μας, αλλά στο Κοινοβούλιο συνολικά και να το υπερασπιστώ πιστεύοντάς το. Πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Να είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας"...
Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε, προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στη Ρίγα της Λετονίας. Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς «προ των πυλών» εμφανίζεται η νέα αντιλαϊκή συμφωνία από την πλευρά του ελληνικού αστικού κράτους και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Πρόκειται για τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία - «γέφυρα» ανάμεσα στο τρέχον μνημόνιο και την «αξιολόγησή» του με τη «μεγάλη συμφωνία» που θα ακολουθήσει από το Β' εξάμηνο του 2015, τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση διακρατικής στήριξης και βέβαια με το επόμενο μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δοθεί σε αυτό.
Αλλεπάλληλες αντιλαϊκές λίστες
Θέμα λίγων βδομάδων είναι η ανακοίνωση της νέας δέσμης με τα αντιλαϊκά μέτρα, για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
«Παγώνει» κάθε σκέψη για αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος του 2015. Υπενθυμίζεται, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.
Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις.
Καταργούνται οι «μειωμένοι» συντελεστές ΦΠΑ σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.
Δρομολογούνται «αλλαγές» σε ό,τι αφορά και τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την όποια προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Απ' ό,τι φαίνεται, επανέρχεται το σχέδιο «προστασίας» της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει το σπάσιμο του στεγαστικού δανείου σε δύο τμήματα, συγκεκριμένα σ' ένα τμήμα το οποίο θα συνεχίσει να εξυπηρετείται με το τρέχον επιτόκιο και σ' ένα άλλο τμήμα, το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον και θα εκπληρωθεί εφόσον η οικονομία ανακάμψει και η αξία του ακινήτου φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα. Υπό διαβούλευση βρίσκονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προστασίας.
Αποδεικνύεται πλέον με ξεκάθαρο τρόπο και ο χαρακτήρας της εν εξελίξει διαβούλευσης, που διενεργείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό των τμημάτων του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιλαϊκά μέτρα είναι απόλυτα δεδομένα, ενώ οι διαφορές και η απόσταση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς εντοπίζονται σε ζητήματα της κατάλληλης συγκυρίας και του χρονοδιαγράμματος της εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ
Οπως αποκαλύπτεται, η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ, της Παρασκευής πέρασε και στα ζητήματα που αφορούν στην παραπέρα μείωση των συντάξεων, στο θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, στο ύψος που θα διαμορφωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι διαβουλεύσεις σχετικά με το «σκληρό πυρήνα» των μέτρων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα», για το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών (έσοδα - δαπάνες), τις ιδιωτικοποιήσεις, το «δημοσιονομικό κενό» και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων.
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μετά τη λήξη της συνεδρίασης, εστίασε στα παρακάτω:
1. «Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτήστη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».Αποκαλύπτεται, δηλαδή, το γεγονός ότι η διαβούλευση δεν αφορά μόνο στις επικουρικές αλλά και τις κύριες συντάξεις. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα (στη φάση της κρίσης), αλλά στη συνέχεια, με την εμφάνιση ρυθμών ανάκαμψης.
2.«Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών (...) αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους».
Είναι φανερό το γεγονός ότι οι διαφορές εντοπίζονται στους τρόπους ενίσχυσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων.
3.«Τη διαφορά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν».
Να σημειωθεί το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», που ήδη συζητείται, αφορά στην περίοδο 2015 - 2019. Οι διαφορές που ανέκυψαν, εκ νέου, γύρω από το ύψος των πλεονασμάτων, συνδέονται με το κατά πόσον τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν «εμπροσθοβαρή χαρακτήρα» ή εάν αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με «αργότερους» ρυθμούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν«στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Οπως είπε, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές, η «βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας το «ταχύτερο δυνατό», αλλά και η «ανησυχία όλων για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
Αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων
Αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το Γιούρογκρουπ, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης και ότι στόχος είναι μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει υπάρξει κάποια «πρόοδος», ωστόσο αυτή είναι «ανεπαρκής».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων όταν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες ωςεγγυήσεις για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου