Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

"Μετρητοίς" στο κεφάλαιο, ακάλυπτες επιταγές στο λαό

Παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, γράφαμε την περασμένη βδομάδα ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες η νέα συγκυβέρνηση δίνει σαφή δείγματα ότι με την πολιτική της έρχεται να υπηρετήσει το κεφάλαιο και όχι το λαό. Τις προηγούμενες μέρες προστέθηκαν και άλλα τέτοια παραδείγματα, επαληθεύοντας την ανάγκη να σπάσει το κλίμα της αναμονής που καλλιεργεί η κυβέρνηση και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν στο κίνημα.
Το πρώτο παράδειγμα έρχεται από τον κλάδο του Μετάλλου. Στις 3 Απρίλη, η «Χαλυβουργική» ανακοίνωσε 100 απολύσεις με το φερετζέ της «εθελούσιας εξόδου». Χωρίς να χάσουν λεπτό, το εργοδοτικό σωματείο και η Ομοσπονδία (ΠΟΕΜ) ζήτησαν από την κυβέρνηση να επισπεύσει τα μέτρα για φτηνότερο ρεύμα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προκειμένου η «Χαλυβουργική» να ανακαλέσει τις απολύσεις.
Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση συνάντησε αρχικά τους συνδικαλιστές και κατόπιν τη διοίκηση της επιχείρησης, για να τους ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο το πακέτο με τα μέτρα για φτηνότερη Ενέργεια, όπως υποσχόνταν και προεκλογικά. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει και το μέτρο της «διακοψιμότητας», που αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών στην ενεργοβόρα βιομηχανία.
Η «διακοψιμότητα» προβλέπει εκπτώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές, με «αντάλλαγμα» τη δυνατότητα του Διαχειριστή να μειώνει ή να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μετά από προειδοποίηση (π.χ., σε περίοδο φόρτου στην κατανάλωση). Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν από τα βασικά αιτήματα της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, γιατί θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους της μεγαβατώρας κατά 6 - 12 ευρώ και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέσα σε τέσσερις μέρες δρομολογήθηκε λύση στο «πρόβλημα» των βιομηχάνων. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τα λαϊκά νοικοκυριά, που στενάζουν από τους ακριβούς λογαριασμούς. Δυο μήνες τώρα ακούνε για μειώσεις στο ρεύμα και μειώσεις δε βλέπουν. Επιπρόσθετα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Ποιος θα πληρώσει τις εκπτώσεις στους βιομηχάνους, αν όχι ο λαός; Η κυβέρνηση μοιράζει διαβεβαιώσεις για το αντίθετο αλλά είναι γνωστό ότι «με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια»...
Θυμίζουμε εδώ ότι με τον ίδιο εκβιασμό («φτηνότερο ρεύμα ή απολύσεις»), οι βιομηχανίες του Μετάλλου απέσπασαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα πακέτο μέτρων, το οποίο μάλιστα ανανεώθηκε για το 2015. Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν εμπόδισε τη «Χαλυβουργία» στο Βόλο να διατηρήσει μειωμένους κατά 12% τους μισθούς, ενώ και στη «Χαλυβουργική» η εταιρεία είχε διώξει το 2013 άλλους 148 εργαζόμενους με «εθελούσια».
Η παρέμβαση του κράτους υπέρ των βιομηχάνων του Μετάλλου γίνεται ξανά στο όνομα του να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν τώρα την πείρα να δουν πού τους οδήγησε η αποδοχή αυτής της λογικής και ποια ήταν τα αποτελέσματα κάθε φορά που στοιχίζονταν με τις αξιώσεις της εργοδοσίας, όταν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τους γίνονταν «ουρά» των βιομηχάνων.
"Πέτσινες" οι προσλήψεις στην Υγεία
Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από το χώρο της Υγείας. «Μετά βαΐων και κλάδων», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις 2/4 μερικές χιλιάδες προσλήψεις (4.500) και προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι μια κοσμογονία ξεκινάει στο χώρο της Υγείας. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει.
Πέρα από τη γενική κριτική ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων όταν για να καλυφθούν τα κενά χρειάζονται 30.000, απ' τις δηλώσεις των υπουργών που ακολούθησαν προκύπτουν τα εξής: Οι προσλήψεις θα είναι «απολυμένοι και διαθέσιμοι που επιστρέφουν» (δηλαδή κυρίως γιατροί ή εκπαιδευτικοί, που μέσω της εθελοντικής κινητικότητας ενδεχομένως να επιλέξουν κάποιες από τις κενές θέσεις του υπουργείου Υγείας), καθώς και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που ακόμη δεν έχουν διοριστεί.
Επίσης, ενδέχεται να προκηρυχτούν 1.095 θέσεις για τις οποίες υπάρχει Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) της προηγούμενης συγκυβέρνησης αλλά δε διατέθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις το 2014.
Από εκεί και πέρα, μέχρι να συμπληρωθούν οι 4.500 προσλήψεις κανείς δεν ξέρει και δε λέει πότε θα εκδοθούν οι ΠΥΣ και θα γίνουν οι προκηρύξεις. Το τοπίο είναι εντελώς θολό και όλα θα εξαρτηθούν απ' τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ετσι, για να «μπαλώσει» τις εκρηκτικές ανάγκες, η συγκυβέρνηση προσανατολίζεται στην προσφιλή πρακτική της πρόσληψης επικουρικού προσωπικού (800 γιατρών και 700 νοσηλευτών).
Στα παραπάνω, προστίθεται η διατήρηση των πετσοκομμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων για το 2015. Από πού υπαγορεύονται όλα αυτά; Από την προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της για δημοσιονομική εξυγίανση και στους στόχους για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που προϋποθέτουν όμως να ματώσει και άλλο ο λαός.
Για κερασάκι στην τούρτα, ο πρωθυπουργός άφησε την υπόσχεση προς τους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους ότι θα τους ενισχύσει με «έμμεσα» και «άμεσα» κίνητρα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση «πληρώνει» τοις μετρητοίς στο κεφάλαιο και από την άλλη μοιράζει ακάλυπτες επιταγές στο λαό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου