Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Καταγγελίες ... "επί της διαδικασίας" και συμφωνία "επί της ουσίας"

Ευθείες βολές όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης και την απροθυμία μεταφοράς των συνεννοήσεων από το «Brussels Group» στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών, δηλαδή στο Γιούρογκρουπ, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, επιχειρώντας να τεκμηριώσει τους λόγους του «αρνητικού κλίματος» που εκδηλώθηκε στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημέρωση σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της συγκυβέρνησης, αφού τόσο οι «θεσμοί» στο «Brussels Group» (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) όσο και το Euro Working Group δεν στέλνουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Γιούρογκρουπ. «Υπάρχει ένας κατακερματισμός της συζήτησης», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταγγελλόμενη μεταξύ τους «ασυνεννοησία» αποκαλύπτει και το μέγεθος των ανταγωνισμών κρατών, κυβερνήσεων στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, που εκδηλώνονται με φόντο την αναιμική ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βαρουφάκης διαμαρτύρεται ...«επί της διαδικασίας» και όχι βέβαια για την ουσία της πολιτικής και των αντιλαϊκών μέτρων της επόμενης μέρας.
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, διατυμπανίζει την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής (2015-2019) και επίσης σε «4-5 νομοσχέδια της προκοπής», που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να περάσουν, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι διατεθειμένη να τα περάσει...
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο
Ετσι, τη βεβαιότητα ότι επέρχεται συμφωνία με τους «θεσμούς» εξέφρασε ο Γ. Βαρουφάκης, καθώς, όπως είπε, «παρατηρείται σύγκλιση θέσεων». Μιλώντας σε εκδήλωση των ελληνικών τραπεζών, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε και τα παρακάτω:
-- «Θέλουμε νέες έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα». Είμαστε σε επαφή, πρόσθεσε, και συμβουλευόμαστε τον ΟΟΣΑ και τον ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) για νέας μορφής εργασιακές σχέσεις, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για να ρυθμιστεί «έξυπνα» η αγορά εργασίας.
-- «Είμαστε σε μία χώρα που δουλεύουν λίγοι και το 1/3 από αυτούς δουλεύει μαύρα. Είναι αδύνατον ένα τέτοιο σύστημα να δουλέψει. Χρειάζονται έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί το Ασφαλιστικό».
-- Ειδική αναφορά έκανε στις «νεοφυείς επιχειρήσεις», λέγοντας ότι «δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους».
-- Θέλουμε μία συμφωνία που θα τους αφήνει όλους λίγο απογοητευμένους (σ.σ. εδώ το στρώσιμο εδάφους για την εξειδίκευση της αντιλαϊκής συμφωνίας βγάζει μάτι!).
-- Στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να κρατήσει ένα ποσοστό το Δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, για να χρηματοδοτήσει το Ασφαλιστικό.
-- «Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απέναντι από την επιχειρηματικότητα, πρέπει να πηγαίνει μαζί της»(...)
-- «Να το πω διαφορετικά: Αν φτάσουμε σ' ένα σημείο όπου θα αναπτυσσόμαστε και θα έχουμε ένα output gap (παραγωγικό κενό) το οποίο θα είναι μηδέν, τότε μπορούμε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε για συγκρουόμενα συμφέροντα εργασίας και κεφαλαίου. Σήμερα είμαστε μαζί»...
Σε αυτό το πλαίσιο ο Βαρουφάκης λέει ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού και καταστροφής μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα οφείλουν να συμπλέουν με τα αφεντικά, τους δυνάστες τους, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου