Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις παντού

"Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό σε όλη την Ευρωζώνη". Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε, προχτές Παρασκευή, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα της Λετονίας.
Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ παρουσιάστηκε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρεται σε «αποτυχία» των κρατών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στις απαιτούμενες (από το κεφάλαιο) μεταρρυθμίσεις : «Τα κράτη - μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες αιτίες του προβλήματος, όπως η εργασιακή νομοθεσία, το υψηλό κόστος εργασίας κ.ά.», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που «διέρρευσε» μέσω του πρακτορείου «Ρόιτερς». Επισημαίνεται ακόμη ότι ο «ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες οικονομίες».
Είναι δηλαδή φανερό το γεγονός ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης δεν αφορά μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. Και, βέβαια, πρόκειται για την πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ανεξάρτητα από το ύψος των κρατικών χρεών και των ελλειμμάτων, ανεξάρτητα και από τη φάση του καπιταλιστικού κύκλου (κρίση - ανάκαμψη).
Η Κομισιόν προειδοποιεί πως η οικονομία είναι παγιδευμένη σε μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα της νεανικής. Μάλιστα γίνεται λόγος και για το «δημογραφικό πρόβλημα» και για τη γήρανση του πληθυσμού. «Μία κρίση προσφέρει ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, όμως επτά χρόνια τώρα αυτή η ευκαιρία παραμένει ανεκμετάλλευτη», τονίζεται χαρακτηριστικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου