Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Με μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα υπερασπίζεται το 3ο μνημόνιο (IV)

Σηκώνει κουρνιαχτό για τις ιδιωτικοποιήσεις
-- Επίσης, διασφαλίσαμε το δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, κάτι που επίσης δεν προβλεπόταν.
Η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι όχι μόνο για να κρύψει ότι και στην περίπτωση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, το σχέδιο της παραπέρα ιδιωτικοποίησης προχωράει κανονικά, στο πλαίσιο πάντα των κατευθύνσεων της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, αλλά και για να συγκαλύψει το σύνολο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, που επίσης επιταχύνεται, όπως έδειξε και η πρόσφατη παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική «Fraport».
Ας δούμε, όμως, τι προβλέπει ακριβώς το 3ο μνημόνιο σε σχέση με τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Καταρχήν, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020, προκειμένου να κερδίσουν χώρο οι «ανταγωνιστές». Επίσης, μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει «μη αναστρέψιμα μέτρα» για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, «εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό (...) σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».
Είναι φανερό ότι αυτό που κυριαρχεί στη συμφωνία είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, που σημαίνει παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού που καταναλώνουν το ρεύμα, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα συνεχίσει να διατηρεί το κράτος στη ΔΕΗ και ενδεχομένως στις θυγατρικές της.
Αλλά δεν είναι μόνο η ΔΕΗ. Στο μνημόνιο περιγράφονται με σαφήνεια όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν και το χρονοδιάγραμμά τους, όπως περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδός, λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς παραχώρησης των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.
Ταυτόχρονα, στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο (10%) στον ΟΤΕ, υιοθετείται η μεταρρύθμιση - απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ζήτημα που θα ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου και, τέλος, συγκροτείται το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, μέσω του οποίου δίνονται κρατικής ιδιοκτησίας τομείς της οικονομίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου