Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Με μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα υπερασπίζεται το 3ο μνημόνιο (VI)

Δίνεις μέτρα, παίρνεις δόση
-- Επίσης, η νέα συμφωνία δεν εξαντλείται στη λογική «μέτρα έναντι ρευστού», αλλά περιλαμβάνει χρηματοδότηση της ανάπτυξης με συγκεκριμένους πόρους.
Ο πρωθυπουργός λέει ψέματα. Θυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ελλάδα, στις 14/8, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει με νόημα ότι «οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα, θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα συντελείται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Σημειώνει ακόμα ότι «οι θεσμοί δεσμεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές σε όλους τους τομείς της συμφωνίας, ενώ θα παρέχουν τεχνική βοήθεια σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα. Η συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις του μνημονίου θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όπως προβλέπει το Αρθρο 13 (7) της Συνθήκης του ESM».
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο της συνθήκης του ESM προβλέπει επί λέξει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και εφόσον είναι εφικτό από κοινού με το ΔΝΤ - επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής».
Επομένως, η αξιολόγηση της πορείας των ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκταμίευση δόσεων του δανείου, όπως άλλωστε γινόταν και με όλα τα προηγούμενα μνημόνια.
Αλλά πέρα από τους ...εξωτερικούς αξιολογητές, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει και στο εσωτερικό μηχανισμούς αυτόματων περικοπών και μέτρων, σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που περιγράφει το τρίτο μνημόνιο. Τέτοιος μηχανισμός «αυτοσυμμόρφωσης» είναι, για παράδειγμα, το λεγόμενο «Δημοσιονομικό Συμβούλιο», με την παρέμβαση του οποίου θα καρατομούνται κι άλλο οι κρατικές δαπάνες σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και ειδικότερα από τους μηνιαίους/τριμηνιαίους στόχους, σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου