Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

H αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και ο δρόμος του λαϊκού κινήματος

-- Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται νέα κόμματα και σχηματισμοί. Επίσης, υπάρχει κινητικότητα στελεχών κομμάτων. Πώς εκτιμάει το ΚΚΕ αυτές τις εξελίξεις και τι εκφράζουν; Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ρήγμα που φαίνεται να υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;
Το ΚΚΕ μιλά για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Φτάνει αυτό για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική; Πώς αυτή η ανατροπή θα ανοίξει το δρόμο για να πάρει ο λαός την εξουσία;
-- Είμαστε σε διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Ως Κόμμα εκτιμάμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Γίνονται διεργασίες και στα παραδοσιακά αστικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα κόμματα που εμφανίζονται τελευταία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η ουσία είναι ο λαός να μην εγκλωβιστεί ούτε σε νέα αναχώματα, ούτε στη δημιουργία νέων κομμάτων, ούτε στις αλλαγές προσώπων στα διάφορα κόμματα. Πρέπει να μετρήσει ποια είναι η στρατηγική, η πολιτική αυτών των κομμάτων, ποιες είναι οι προτάσεις τους, τι ρόλο εξυπηρετούν. Ετσι, να μην εγκλωβίζεται κάθε φορά και να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς.
Σήμερα, προτεραιότητα από ό,τι φαίνεται και με έγκριση από την αστική τάξη, το σύνολο ή καλύτερα ένα μεγάλο τμήμα της στη χώρα μας και τώρα τελευταία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, ως ναυαρχίδα έχουν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ με την ηγετική ομάδα Τσίπρα. Ακριβώς επειδή απαξιώθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα, πρώτα το ΠΑΣΟΚ και σε συνέχεια και η ΝΔ, έχουν απαξιωθεί και στη λαϊκή συνείδηση, τα έχουν εγκαταλείψει λαϊκές δυνάμεις και δύσκολα ανακάμπτουν, έχει βάλει στοίχημα η αστική τάξη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς (ιμπεριαλιστικά κέντρα, π.χ. οι ΗΠΑ), την αναμόρφωση αυτού του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να δώσει ανάσες ζωής σε αυτό το σάπιο σύστημα, για να το διατηρήσει, να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, να ορθοποδήσει για να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται και να ζει και να βασιλεύει σε βάρος του λαού και της εργατικής τάξης, αυτόν τον ρόλο έχουν αναθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί έχουν ποντάρει. Γι' αυτό θα τον βοηθήσουν και στις διάφορες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, δυσκολίες που έχουν και αντικειμενική βάση: Οταν λες στο λαό και δημιουργείς κλίμα ότι «θα κάνω αλλαγές», «θα καταργήσω μνημόνια» κ.λπ. και μετά, όχι μόνο δεν κάνεις τα ψίχουλα που είχες τάξει προεκλογικά, αλλά, αντίθετα, φέρνεις και ένα βαρβάτο τρίτο μνημόνιο, χειρότερο από τα προηγούμενα, είναι λογικό να δημιουργούνται αυτές οι αντιθέσεις.
Και φυσικά σε αυτή την προσπάθεια θα ενισχύσουν ως αντίβαρο του ριζοσπαστισμού του λαού, της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος, αυτούς τους σημαιοφόρους της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής, που είναι ο Λαφαζάνης και οι διάφοροι «Λαφαζάνηδες» και άλλοι μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δε βλέπουν ή δε θέλουν να δουν πού οδηγείται αυτή η κατάσταση, παρότι υπάρχει πείρα. Υπάρχει πείρα και στην Ελλάδα, ιστορική πείρα του κινήματος, σε γειτονικές χώρες, στην Ευρώπη και διεθνώς. Υπάρχει πείρα από το πού οδήγησαν τέτοιες απόπειρες δήθεν αστικής διαχείρισης, «αριστερές», «κεντροαριστερές», σοσιαλδημοκρατικές, υποτίθεται που θα γίνονταν το «σκαλοπατάκι» για το πέρασμα στη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, έτσι όπως παραμύθιαζαν τον κόσμο χρόνια τώρα.
Να είναι προετοιμασμένο το κίνημα
Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο το κίνημα. Εμείς δεν ταυτίζουμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την ηγεσία π.χ. της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που λέγεται «Αριστερή Πλατφόρμα», ούτε τις ηγεσίες άλλων τέτοιων ομάδων με τον απλό κόσμο που τους ακολουθεί, με εργάτες, υπάλληλους, επιστήμονες, με ανθρώπους του μόχθου, που πίστεψαν, έτσι όπως πίστευαν, έχοντας ελπίδες ότι μπορεί να κάνει κάτι. Εμείς τους λέγαμε ότι είχαν λάθος, δε μας είχαν ακούσει, όμως σήμερα πρέπει να συναντηθούμε με αυτούς τους ανθρώπους, να μιλήσουμε μαζί τους. Μπορεί και αρκετοί από εσάς που είσαστε σήμερα εδώ να είχατε τέτοιες σκέψεις, τέτοιες απόψεις. Αλλά αυτά πρέπει να μείνουν πίσω, στην άκρη, ως χρήσιμα διδάγματα, όχι για να τα ξεχάσουμε, αλλά για να αφομοιώσουμε αυτά τα διδάγματα, αυτά τα συμπεράσματα, για να μπορέσουμε να πορευθούμε από εδώ και πέρα.
Γιατί μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορέσει να γίνει και η κοινωνική, λαϊκή συμμαχία, που θα συσπειρώνει εργάτες, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, νέους των λαϊκών οικογενειών, οι οποίοι όμως θα έχουν στόχο να παλέψουν ενάντια στον καπιταλισμό, στα μονοπώλια, θα έχουν στόχο την εξουσία, άσχετα με το πώς ο καθένας την καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή ή αν το έχει στο μυαλό του. Αλλά να είναι σε αυτή την κατεύθυνση πάλης. Που σημαίνει πολιτικό πρόγραμμα, που συζητάς με το λαό, που συμμαχείς μέσα από τους φορείς, τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές παντού. Και αυτό το «αλισβερίσι», το γνήσιο, το συντροφικό, το εργατικό - λαϊκό πρέπει να γίνεται και στην απεργία και στη διαδήλωση και στην ώρα της δουλειάς, στο διάλειμμα, στη γειτονιά, στον ελεύθερο χρόνο. Η συζήτηση πρέπει να γίνει στοιχείο αυτής της δραστηριότητάς μας. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να δουλέψουν όλες οι Κομματικές Οργανώσεις με απλό και κατανοητό τρόπο, να μας καταλαβαίνει ο απλός άνθρωπος, εκείνος που δεν ασχολείται με τα πολιτικά ζητήματα ή μέχρι τώρα δεν ήταν ενεργός στην ταξική πάλη, δεν καταλαβαίνει από όρους.
Φυσικά, δεν φτάνει μόνο ένας αγώνας ή μια κινητοποίηση. Πρέπει να γίνεται συνδυασμός παραγόντων. Σήμερα π.χ. δεν μπορεί κανένας να υποτιμήσει την αναγκαιότητα οργάνωσης της εργατικής τάξης. Χρειάζεται οργάνωση των εργατών μέσα στα σωματεία, στα ταξικά συνδικάτα, σε επιτροπές αγώνα, των ανέργων επίσης. Και με καινούριες μορφές πάλης: Αν δεν υπάρχει σωματείο, δεν υπάρχει κλαδικό, το φτιάχνεις, ή ξεκινάς με μια «μαγιά», με έναν πυρήνα σε ένα εργοστάσιο, σε ένα σχολείο, σε ένα νοσοκομείο, με δυο - τρεις - πέντε πρωτοπόρους και ξεκινάς. Με μια επιτροπή, δουλεύοντας κατάλληλα και ανάλογα με τις συνθήκες, με όλες τις μορφές. Πείρα έχουμε και μάλιστα από δύσκολα χρόνια, πόσο μάλλον τώρα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα όλα αυτά.
Ανασύνταξη, Λαϊκές Επιτροπές, ανεβασμένες μορφές πάλης
Ανασύνταξη συνολικά του εργατικού κινήματος σημαίνει τα πρωτοπόρα σωματεία, εκεί που οι ταξικές δυνάμεις έχουν την πλειοψηφία, που οι εργάτες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς, να μπορέσουν να δουλέψουν έτσι, πρωτοπόρα, ώστε να γίνουν παράδειγμα, πόλος συσπείρωσης και για άλλα σωματεία που μπορεί να ταλαντεύονται, που μπορεί στην ηγεσία τους να είναι ρεφορμιστικές δυνάμεις. Να τραβάνε μάζες μέσα από την πρωτοπόρα δουλειά του ταξικού στοιχείου, του συνδικάτου. Στη λαϊκή γειτονιά, στις συνοικίες όπου δραστηριοποιούνται Λαϊκές Επιτροπές, που δεν είναι γενικά μάζεμα αυτών που δεν έχουν δουλειά να κάνουν και κάθονται στη συνοικία, όπως λένε ορισμένοι ή όπως συμβαίνει σε άλλα κόμματα π.χ. στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλους τέτοιους. Εχουν τη βάση τους στο παράρτημα του συνδικάτου, στο φοιτητικό σύλλογο, στην επιτροπή αγώνα, στο γυναικείο σύλλογο της γειτονιάς. Εκεί να προχωρά η λαϊκή συμμαχία, η ενότητα από τα κάτω, χωρίς να κοιτάς αν ο άλλος ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, αλλά αν είναι εργάτης, επαγγελματίας που κινδυνεύει με «λουκέτο», αν είναι φοιτητής λαϊκής οικογένειας, γυναίκα που δεν έχει φαΐ να μαγειρέψει. Εκεί πρέπει να κοιτάξουμε να δουλέψουμε δραστήρια και με όλες τις μορφές πάλης. Συλλαλητήριο, πικετοφορία, στάση εργασίας, απεργία στο χώρο δουλειάς κ.λπ. Και όσο ανεβαίνει το εξεγερτικό πνεύμα, αλλάζουν οι συσχετισμοί, δημιουργούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, ανεβαίνουν και οι μορφές πάλης.
Για όλα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και κυρίως να καλούμε το λαό. Ο λαός να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει από απλές καταστάσεις μέχρι συνολικότερες. Εδώ πρέπει να αξιοποιηθεί η πείρα. Εκαναν τεράστια ζημιά αυτά τα χρόνια όλοι αυτοί που «ένωσαν» δήθεν το λαό, αλλά με ένα περιεχόμενο, με μορφές πάλης και με συνθήματα που στην ουσία αποπροσανατόλιζαν, έδιναν χέρι βοήθειας σε ακροδεξιές, φασιστικές, αντιδραστικές δυνάμεις ή κάποιους άλλους τους αδρανοποιούσαν για να τους μαντρώσουν σε αυτό που λέγεται αριστερή διακυβέρνηση, που κατέληξε να φέρνει στη Βουλή νόμους όχι για κατάργηση με ένα άρθρο των μνημονίων, αλλά να ψηφίζονται νέα, χειρότερα μνημόνια. Στην προσπάθεια αυτή να βοηθήσουμε όλοι, να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα, όπου βρεθούμε. Να υπάρχει επαφή με τις τοπικές Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, να ανοίξουμε πλατιά στο λαό τη συζήτηση για τις θέσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου