Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Αποδεδειγμένη η ρεαλιστικότητα της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ,στις 20 Ιούλη 2015 στο ξενοδοχείο «Νοβοτελ» με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα και με θέμα: «Οργανώνουμε την αντίσταση - την αλληλεγγύη ενάντια στη νέα συμφωνία-μνημόνιο. Συζητάμε και προωθούμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ σε όφελος του λαού».
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ΚΚΕ, της πλατιάς και μαχητικής εκλαΐκευσης της πολιτικής του πρότασης, της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η αναγκαιότητα ο λαός να βγει στο προσκήνιο, η πάλη του να γίνει καταλύτης των εξελίξεων.
Μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης ήταν: Αποτελεί λύση για το λαό η επιστροφή στη δραχμή, η αλλαγή μόνο του νομίσματος; Είναι ρεαλιστική η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ; Μπορεί η Ελλάδα να είναι αυτάρκης σε βασικά αγαθά;
***
-- Πολλοί μας ρωτούν: Είναι ρεαλιστική η λύση έξω από την ΕΕ, με βάση και το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων; Δε θα προσπαθήσουν να παρέμβουν άλλες χώρες για να υπονομεύσουν. Αλλωστε, έχουμε στο μυαλό μας ισχυρά μονοπώλια, που κάνουν και έχουν σκοπό να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, χωρίς συναλλαγές με άλλες χώρες; Εχει αυτή τη δυνατότητα σε κλάδους όπως την Ενέργεια, το Φάρμακο και αλλού; Είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέος πόλεμος στην περιοχή μας ή κάπου αλλού με εμπλοκή της χώρας μας;
-- Καταρχήν, δε θα είναι εύκολος ο δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Οταν εμείς λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, ρεαλιστική, δε σημαίνει ότι δεν προϋποθέτει θυσίες, οργάνωση, αποφασιστικότητα κ.λπ. Μόνο που αυτός ο δρόμος έχει λιγότερες θυσίες, χώρια που οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο και γι' αυτό είναι αναγκαίες. Ενώ όλες οι άλλες θυσίες που πληρώνει ο λαός και βιώνει τόσα χρόνια, δεν πιάνουν τόπο. Αντίθετα, κατρακυλάει όλο και χειρότερα στο βούρκο της εξαθλίωσης, της ανέχειας και όλων αυτών των προβλημάτων. Αρα, αυτή την πρόταση του Κόμματός μας θα πρέπει να τη δούμε συνδυασμένη με το γεγονός ότι μια εργατική - λαϊκή εξουσία, αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, θα μπορούσε αμέσως να αναπτύξει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας. Παραγωγικές δυνατότητες που έχουν να κάνουν και με τη βιομηχανία και με τον ορυκτό πλούτο και με μια σειρά άλλους τομείς και κλάδους και με την ίδια την αγροτική οικονομία, τους οποίους σήμερα δεν μπορεί να αναπτύξει επειδή ακριβώς έχει τεράστιες δεσμεύσεις από την ΕΕ.
Η λαϊκή οικονομία με παραδείγματα
Αρα, αποδεσμευμένη από την ΕΕ, αυτή η λαϊκή οικονομία, αυτή η λαϊκή εξουσία, ακυρώνοντας από την πρώτη στιγμή αυτές τις δεσμεύσεις και νομοθετικά, παίρνοντας την εξουσία, θα μπορούσε να αναπτύξει την εγχώρια παραγωγή. Εχουμε παραδείγματα: Τα ναυπηγεία είναι χαρακτηριστική περίπτωση, που λόγω της ΕΕ και των δεσμεύσεων που υπάρχουν δεν μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά συρρικνώνονται και κινδυνεύουν. Ενας κλάδος με τεράστιες υποδομές, τεράστια τεχνογνωσία, με πλήθος έμπειρου εργατικού δυναμικού. Το ίδιο ισχύει και για την κτηνοτροφία ή για άλλους τομείς της αγροτικής παραγωγής κ.λπ. Αρα, παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια σου, όλες τις παραγωγικές μονάδες, τις υπηρεσίες, την Ενέργεια, τις υποδομές, θα ξεκινούσε ακριβώς η διαδικασία της οργάνωσης αυτής της οικονομίας με βάση τον κεντρικό, επιστημονικό, πανεθνικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για παράδειγμα, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία στα χέρια του λαϊκού κράτους, της λαϊκής εξουσίας και διακυβέρνησης, μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού της χώρας μας και των αναγκών, που δε χρειάζεται να έχεις και εισαγόμενα φάρμακα, αφού σήμερα ο προσανατολισμός είναι στις τεράστιες εισαγωγές φαρμάκων, με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και των φαρμακοβιομηχάνων. Η, η βιομηχανία τροφίμων που έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική οικονομία. Μπορείς, με τον κεντρικό σχεδιασμό και τη λαϊκή εξουσία, να προσανατολιστείς στην κάλυψη όλων των βασικών λαϊκών αναγκών διατροφής των εργαζομένων της χώρας. Από αυτή την άποψη δεν υπάρχει πρόβλημα τέτοιου είδους.
Φυσικά, θα προχωρούσε από την πρώτη στιγμή η λαϊκή εξουσία και σε σύναψη αμοιβαία επωφελών διεθνών σχέσεων σε ισότιμη βάση, με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, για την Ενέργεια μπορούν να γίνουν συμφωνίες με περισσότερο προνομιακούς όρους από ό,τι σήμερα, με Ρωσία, Ιράν. Αυτό θα το έκανε η λαϊκή - εργατική εξουσία και βεβαίως αποδεσμευμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, οι διάφορες εμπλοκές στα ανοίγματα που προσπάθησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με το ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Πώς θα παίξει παιχνίδια, για παράδειγμα, με τη Ρωσία ή με την Κίνα; Τους βάζεις στο παιχνίδι των ανταγωνισμών και βεβαίως μετά σε ρίχνουν, γιατί έχουν περισσότερα συμφέροντα με τη Γερμανία και δε θέλουν να έρθουν σε ρήξη με την ΕΕ. Το πολύ πολύ να θέλουν να σε αξιοποιήσουν σε αυτή την κατεύθυνση ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Αλλο, όμως, αυτό και άλλο οι συμφωνίες που κάνει ένα λαϊκό κράτος, μια λαϊκή εξουσία που είναι αποδεσμευμένη, έξω από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και μπορεί να συνάψει σχέσεις και συμφωνίες προνομιακές με άλλες χώρες του κόσμου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα για το λαό της και τη χώρα σε κάθε περίπτωση.
Οι εξελίξεις έχουν τη δυναμική τους
Φυσικά, όλα αυτά τα ζητήματα δεν μπορούμε να τα βλέπουμε στατικά. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχουμε επαναστατική κατάσταση, ο λαός να πάρει την εξουσία και όλα στις γύρω χώρες, στην Ευρώπη να είναι ίδια και απαράλλαχτα. Αυτό δε γίνεται. Οι εξελίξεις έχουν και τη δυναμική τους. Η μια χώρα, ο ένας λαός, το ένα επαναστατικό κίνημα, συμβάλλει στην αφύπνιση του άλλου, έτσι γίνεται, ειδικά σήμερα που υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας, πληροφόρησης, ανταλλαγής απόψεων και οργάνωσης των κινημάτων σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλύτερους όρους από προηγούμενες δεκαετίες ή τον προηγούμενο αιώνα. Αρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τα δούμε και στην ίδια τους τη δυναμική εξέλιξη. Γιατί μια τέτοια κατάσταση στην Ελλάδα, με λαϊκή εξουσία, θα πυροδοτήσει αλλαγές και στη γειτονιά μας και στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Οπως το αντίστοιχο γίνεται με άλλες χώρες. Οι αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ασίας, της Αφρικής, της Λ. Αμερικής, δεν μπορεί να μην πυροδοτήσουν αλλαγές και σε άλλες χώρες του κόσμου στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου