Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

"Οχι" στη νέα αντιλαϊκή δημοσιονομική πειθάρχηση των δήμων!

Σε παρέμβαση σχετικά με την απαίτηση της κυβέρνησης να συντάξουν οι δήμοι, με άμεσες διαδικασίες και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πειθάρχησης 2016 - 2019, προχώρησαν οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι. Μάλιστα, σημειώνεται πως η κυβέρνηση τονίζει πως η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου, δηλαδή να προσαρμόσουν οι δήμοι τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες τους στα πλαίσια του μνημονίου για την επόμενη τριετία, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.
Το κείμενο που υπογράφουν οι δήμαρχοι Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, έχει ως εξής:
«Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του 3oυ μνημονίου Τσίπρα και λίγο πριν δοθεί το λάκτισμα των εκλογών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με εξπρές και επιτακτικές διαδικασίες από το υπουργείο Εσωτερικών, καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να προσαρμόσουν βίαια τα έσοδα και τις δαπάνες τους για τα έτη 2016 - 2019 στο δημοσιονομικό πλαίσιο πειθάρχησης του νέου μνημονίου. Οι αστικές κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι αντιλαϊκές επιδιώξεις τους έχουν συνέχεια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιτάσσει τη στρατηγική ευθυγράμμιση δήμων και περιφερειών:
  • Σε ακόμη πιο δραματική για τη λειτουργία τους μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που με βάση τα αιματηρά - πρωτογενή πλεονάσματα, για τα έτη 2017 και 2018 κατακρημνίζεται τουλάχιστον κατά 23%.
  • Στην ένταση της φοροεπιδρομής σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών - εργατικών νοικοκυριών.
  • Τη συρρίκνωση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων.
  • Τη διεύρυνση του σκλαβοπάζαρου των εργασιακών σχέσεων και την εκμηδένιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Το πέρασμα της μισθοδοσίας του προσωπικού των περιφερειών στην ευθύνη τους, με σχεδόν μηδενικά επιπρόσθετα κονδύλια.
  • Την αναγόρευση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών σε επιχειρηματική δράση, που φορολογείται με συντελεστή 26%!
Οι δήμοι που σήμερα δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους, ώστε να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα, όλο και πληθαίνουν. Οι κυβερνήσεις από το 2010 έχουν κατ' εξακολούθηση μειώσει πάνω από 62% την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα από τη μία τα "ίδια έσοδα" των δήμων (δηλαδή τα επιπρόσθετα τέλη και οι φόροι στις πλάτες των δημοτών) να ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη κρίσιμες υπηρεσίες για τα λαϊκά νοικοκυριά συρρικνώνονται, παραδίνονται στην ανταποδοτικότητα και τους ιδιώτες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού στράγγισε τους δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους και με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στον αέρα, όπως είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, "Βοήθεια στο Σπίτι" κ.ά., με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο κλιμακώνει την αφαίμαξή τους. Ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν τη φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους!
Είναι δε η σπουδή και η βιάση της κυβέρνησης τέτοια, που παραμερίζει δημοτικές αρχές και Δημοτικά Συμβούλια. Με το βούρδουλα του Πειθαρχικού Δικαίου, καθιστά για το σχεδιασμό και την αποτύπωση της νέας δημοσιονομικής πειθάρχησης των δήμων ως υπεύθυνους τους επικεφαλής των οικονομικών τους υπηρεσιών! Δείγμα γραφής τού τι ακριβώς εννοεί η νέα επιταγή του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν αναφέρεται στην "αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης"! Παραμερίζοντας όργανα και εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες θέλει να αποτρέψει την αποκάλυψη και τις αντιδράσεις στο αντιλαϊκό της έργο, των παλιών και νέων μνημονικών συμβάσεων που οδηγούν λαϊκές ανάγκες και δήμους σε μόνιμη χρεοκοπία!
Δυστυχώς, η ηγεσία της ΚΕΔΕ διαδοχικά έχει συνδράμει την αντιλαϊκή επιδρομή κυβερνήσεων, κεφαλαίου, ΕΕ. Πρωτοστατεί στη στήριξη της αντιλαϊκής επιδρομής που ξεδιπλώνεται μέσα από τους δήμους. Ο ρόλος της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι κρίσιμος παράγοντας για όλες τις αστικές δυνάμεις. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ από τον "Καποδίστρια" στον "Καλλικράτη" και από το 1ο στο 3ο μνημόνιο υπηρετεί το ίδιο αντιλαϊκό αφήγημα στους δήμους. Μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τσάκισμα των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Καλούμε κάθε ριζοσπαστική φωνή και δύναμη μέσα από τις δημοτικές αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια να εναντιωθούν, να μη διευκολύνουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και οδηγία της κυβέρνησης. Η παραπέρα ασφυξία της κρατικής χρηματοδότησης για τους δήμους είναι ταφόπλακα στις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και δρόμος για τη φοροαφαίμαξη του λαού. Αυτή η αντιδραστική πολιτική οδηγεί το λαό και τους δήμους στην πτώχευση. Με οργάνωση και λαϊκή ανυπακοή, πρέπει και μπορεί να ανατραπεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου