Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Η "ελάφρυνση των συνεπειών" το νέο παραμύθι

Η προσπάθεια εξωραϊσμού του νέου μνημονίου και
 συνολικά της πολιτικής που το επιβάλλει, πρέπει να
συναντήσει τοίχο από τους εργαζόμενους και τα άλλα
λαϊκά στρώματα
Μετά το 2012, η κεντρική προπαγανδιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το «σχίζω τα μνημόνια», η οποία, στο δρόμο προς τις εκλογές του Γενάρη του 2015, μετατράπηκε βαθμιαία σε πρόταση διαχείρισης του 1ου και 2ου μνημονίου. Κερασάκι στην τούρτα της «αριστερής» διαχείρισης υπήρξε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «για την αντιμετώπιση των ακραίων συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης».
Τώρα, μετά την ψήφιση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του δικού της 3ου μνημονίου, η γραμμή αναπροσαρμόζεται. Ετσι, μπροστά στις εκλογές, ζητείται και πάλι η ψήφος του λαού για να εφαρμοστούν μαζί και τα τρία μνημόνια, αλλά περιορίζοντας - όπως λέει το νέο παραμύθι - τις αρνητικές συνέπειες.
Το στίγμα αυτής της τακτικής δόθηκε αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας της 12ης Ιούλη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και επαναλήφθηκε με το διάγγελμά του την Πέμπτη το βράδυ. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Α.Τσίπρας, «αυτή τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες».
Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «καθαρή εντολή» για να εφαρμόσει και το δικό του μνημόνιο, μαζί με τα υπολειπόμενα του 1ου και 2ου μνημονίου. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το προεκλογικό του πρόγραμμα, για το οποίο ζητάει την έγκριση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι δυσκολοχώνευτο ακόμα και για τους σημερινούς ψηφοφόρους τους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει να σερβίρει το κατάλληλο «χωνευτικό», που δεν είναι άλλο από τη δήθεν εκ νέου «διαπραγμάτευση» με το κουαρτέτο, για την «ελαχιστοποίηση των συνεπειών» από την εφαρμογή των μνημονίων.
Αφού, λοιπόν, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκοψε το νέο αντεργατικό κοστούμι, στη βάση του ευρωενωσιακού πατρόν, αφού εξασφάλισε στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι μέσα στη Βουλή, τώρα, ως ο κατάλληλος «αριστερός ράφτης», ζητά από το λαό να κάτσει ακίνητος, για να περάσει τις τελευταίες βελονιές (στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους), πριν του το φορέσει.
Η ..."επιτυχία" με το ΕΚΑΣ
Πόση βάση έχουν όμως οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους - δανειστές, που θα κάνει ...λιγότερο επώδυνο το μνημόνιο; Την απάντηση έδωσε εξ απαλών ονύχων ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στο διάγγελμά του, επιλέγοντας ορισμένα ζητήματα για τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, τα διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές και τα κέρδισε.
Ετσι, ως επιτυχία παρουσίασε το γεγονός ότι το ΕΚΑΣ δε θα καταργηθεί άμεσα. Μας λέει δηλαδή να χαιρόμαστε, επειδή η κατάργηση του ΕΚΑΣ δε θα γίνει το φθινόπωρο του 2015, αλλά θ' αρχίσει από το ...Μάρτη του 2016! Τολμά να παρουσιάζει ως «επιτυχία» ένα από τα πιο βάρβαρα μέτρα, σε βάρος μάλιστα των πιο φτωχών και αδύνατων. Σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη το επίδομα αυτό για να μπορούν να επιβιώνουν.
Μάλιστα, με το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε και ψήφισε μαζί με τους συνεταίρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε τους νέους χαμηλοσυνταξιούχους και με άλλα δύο μέτρα: Τους μείωσε την κατώτερη σύνταξη κατά 20% τουλάχιστον, αφού την έριξε (σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ) από τα 486 ευρώ στα 392 και την ίδια στιγμή επέβαλε και δεύτερη μείωση στις κατώτερες συντάξεις όλων των Ταμείων μέχρι και 40% στους νέους συνταξιούχους, στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Αυτή τη βάρβαρη πολιτική, η οποία τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιά χαμηλοσυνταξιούχων που δε θα έχουν ούτε ψωμί να βάλουν στο τραπέζι, παρουσιάζει ξεδιάντροπα ως «επιτυχία» ο Αλ. Τσίπρας. Πράγματι, πρόκειται για μέγιστη επιτυχία, που ούτε ο μεγαλύτερος εχθρός των συνταξιούχων δε θα μπορούσε να είχε φανταστεί! Γιατί φαίνεται ότι τα «αριστερά» μνημόνια μπορούν να πετυχαίνουν αποτελέσματα εκεί που δυσκολεύονται τα «νεοφιλελεύθερα» μνημόνια.
Τέρμα και οι επικουρικές
Ανάλογο προκλητικό ισχυρισμό διατύπωσε ο πρωθυπουργός και για τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία. Οπως είπε, «στη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά στην αναζήτηση ισοδύναμων» (!) και είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη.
Καμία μάχη για τις επικουρικές δεν ετοιμάζεται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το 3ο μνημόνιο, που προστέθηκε στο 1ο και στο 2ο, η συγκυβέρνηση έδωσε τη χαριστική βολή στις επικουρικές. Τα λεγόμενα «ισοδύναμα» δεν έχουν την παραμικρή αξία. Αυτό που πραγματικά ανέλαβε ως δέσμευση, είναι να ολοκληρώσει όλη αυτή τη μακρά διαδικασία που άρχισε αρκετά χρόνια πριν, κορυφώθηκε από το 2010 και σήμερα οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό των επικουρικών συντάξεων.
Αυτό προεξοφλούν στο άμεσο μέλλον η δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής και οι κανόνες λειτουργίας του, που έχουν τεθεί από το 2012, η πρόβλεψη ότι πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων, το ΕΤΕΑ δεν επιτρέπεται να έχει άλλη πηγή χρηματοδότησης από την 1.1.2015, αλλά και η κατάργηση από τον Οκτώβρη όλων των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων», πάνω στους οποίους στήριζαν τις παροχές τους αρκετά από τα επικουρικά ταμεία, που όλα πλέον υπάγονται στο ΕΤΕΑ.
Ετσι, η πραγματική επιτυχία και εδώ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος των επικουρικών συντάξεων, που άρχισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η αφαίρεση 3,3 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους σε ετήσια βάση, πέραν των απωλειών που είχαν στις επικουρικές από τις προηγούμενες αιματηρές περικοπές.
Ψηφίζουν μέτρα και κοροϊδεύουν
Γι' αυτό η υπόσχεση του Αλ. Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευση που θα κάνει θα γίνει δήθεν «με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών... Χωρίς να αποδεχόμαστε οριζόντιες περικοπές, εργασιακές αγριότητες, αφαίμαξη πάντα των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων», δεν είναι παρά το προπαγανδιστικό «όπιο», με το οποίο επιχειρείται να κάμψει τις κοινωνικές αντιστάσεις, να φτιασιδώσει το άγριο αντιλαϊκό 3ο μνημόνιο, να παραπλανήσει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους. Οπως το έκανε ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με όλες τις συνιστώσες του, τόσα χρόνια τώρα, ως αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο ως κυβέρνηση.
Το ίδιο αυτό παραμύθι της διαπραγμάτευσης για να βελτιωθούν τάχα πλευρές του μνημονίου που σχετίζονται με το Ασφαλιστικό, σέρβιρε πρόσφατα σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Είπε ανάμεσα σε άλλα:
«Εγώ θεωρώ ότι το σύνολο αυτών των πολιτικών είναι ανεφάρμοστο και θα πρέπει εναλλακτικά να έχουμε μια εθνική πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα, μια συνολική μεταρρύθμιση η οποία θα ικανοποιεί ταυτόχρονα το στόχο της βιωσιμότητας του συστήματος, το στόχο να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και το στόχο να μη μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις. Αυτές των φτωχών συνανθρώπων μας. Αυτό αποτυπώθηκε στο μνημόνιο. Υπάρχουν εκεί μια σειρά από μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ως τον Οκτώβρη, υπάρχει όμως και η πρόβλεψη ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα, όχι μόνο παραμετρικά αλλά και δομικά».
Πρόκειται για προκλητική προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων. Την ώρα που η κυβέρνηση ψήφισε ήδη ως προαπαιτούμενα διατάξεις για το Ασφαλιστικό, οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή (αύξηση ορίων ηλικίας, κατώτερες συντάξεις), χαρακτηρίζει «το σύνολο αυτών των πολιτικών ως ανεφάρμοστο»!
Την ώρα που κατακρεουργεί τις κατώτερες συντάξεις, τολμά να μιλά για «εθνική πρόταση» που δήθεν θα έχει στόχο «να μη μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις»! Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Μιλάνε για αντικατάσταση μέτρων, όταν σε όλους τους τόνους αποδέχονται και δεσμεύονται ότι θα εφαρμόσουν μέτρα που σε κάθε περίπτωση, μόνο τη διετία 2015 - 2016, θα κόψουν από τις συντάξεις 2,25 δισ. ευρώ.
Το "κοινωνικό μοντέλο" της ΕΕ
Αν υπάρχει κάτι νέο στην τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, είναι η ανεύρεση νέων συμμάχων στην ΕΕ, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε στο πρόσωπο των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός:
«Εχω τη σαφή αίσθηση ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αξιολογήσει τις συνέπειες της πολιτικής ταύτισής τους με το Λαϊκό Κόμμα και τις πολιτικές νεοφιλελευθερισμού και ότι έχουν τρομάξει από αυτό που έχουν δει. Εχουν αντιληφθεί δηλαδή ότι οι πολιτικές απόλυτης ταύτισης οδηγούν στην "εξαέρωση", όπως έγινε με το αδελφό τους κόμμα εδώ στην Ελλάδα. Η εντύπωσή μου τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι αποτελούν αντικειμενικούς συμμάχους στην προσπάθεια να υπερασπίσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο...».
Να, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναλαμβάνει μόνο να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά εκπέμπει περήφανα και το στίγμα του στον πολιτικό χάρτη της χώρας και της ΕΕ, αναγορεύοντας τους σοσιαλδημοκράτες (όπως τον Ολάντ και τον Ρέντσι, που στις χώρες τους ξεπατώνουν τους λαούς) ως τους «συμμάχους» με τους οποίους σκοπεύει να υπερασπιστεί το ...«κοινωνικό μοντέλο» της ΕΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου