Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους αμπελουργούς

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης
Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί δέχονται τη
μεγαλύτερη πίεση από τον άδικο
και εξοντωτικό φόρο
Το δίκαιο αίτημα των μικρομεσαίων αγροτών, αμπελουργών, για την κατάργηση εδώ και τώρα του άδικου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταθέτοντας σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία συζητήθηκε προχτές το βράδυ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, φανέρωσε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την προσήλωση της κυβέρνησης στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στην προκειμένη περίπτωση στους βιομήχανους της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης του κρασιού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από την εφαρμογή του μέτρου, οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί. Από τις 60.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο αμπελουργικό μητρώο, μόνο οι 27.000, δηλαδή το 17%, προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή δήλωσης συγκομιδής, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων. Ανάλογη είναι η επίδραση και στα εκτιμώμενα έσοδα για το Δημόσιο, όπως παρατήρησε ο βουλευτής.
Πρόσθεσε, ακόμα, πως τα στοιχεία της ΚΕΟΣΕ που ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη συνέλευσή της, αναφέρουν ότι «εξαιτίας της ΚΑΠ ο ελληνικός αμπελώνας μειώθηκε κατά 20% περίπου το 2015. Η οινοπαραγωγή μειώθηκε κατά 30% περίπου τα τελευταία 25 χρόνια. Η κατανάλωση οίνου υποχώρησε τα τελευταία 20 χρόνια περίπου κατά 25%. Επίσης, η κατανάλωση ανά καταναλωτή έπεσε τα τελευταία 20 χρόνια κατά 25%».
Ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνηση «ήταν αναγκασμένη» να επιβάλει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μετά τη συμφωνία που υπέγραψε και την ψήφιση του νόμου 4336 τον περσινό Αύγουστο, δηλαδή το μνημόνιο. Μάλιστα, εμφάνισε τον ΕΦΚ στο κρασί ως επίτευγμα, αφού με αυτόν η κυβέρνηση κατάφερε «να αντικαταστήσει στον ΦΠΑ στην Παιδεία», όπως είπε.
Προσπάθησε, επίσης, να καλλιεργήσει προσδοκίες στους αμπελουργούς, λέγοντας ότι «και αυτός ο φόρος και μια σειρά από άλλους φόρους που αναγκαστήκαμε είτε να διατηρήσουμε είτε να νομοθετήσουμε αυτόν το χρόνο, θα επανεξεταστούν, προσπαθώντας να ξεφύγουμε από την εποπτεία και να πάμε σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο». Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι η κυβέρνηση ενεργεί «κατ' εντολήν των βιομηχάνων, οι οποίοι, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους μικρούς, για να συγκεντρώσουν στα χέρια τους και τη γη και την παραγωγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου