Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: Ομοφωνία στην αντιλαϊκή κλιμάκωση, "εμπλοκές" στα ενδοαστικά παζάρια

Ενδοκαπιταλιστικές κόντρες γύρω από τη διαχείριση του κρατικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις
Το Γιούρογκρουπ της 9ης Σεπτέμβρη
είναι ο επόμενος "σταθμός"
των αντιλαϊκών παζαριών
Η συμφωνία όλων των πλευρών για την «ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, μαζί με τις «καθυστερήσεις» και «εμπλοκές» στα ζητήματα που συνδέονται άμεσα με ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μέχρι στιγμής τα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ).
Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ όλοι μαζί, με πρώτη από όλους την κυβέρνηση, δηλώνουν ότι πρέπει να «τρέξει» η ολοκλήρωση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της πρώτης και της δεύτερης «αξιολόγησης», «εμπλοκές» εμφανίζονται στο ζήτημα τηςδιαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, σε ένα ζήτημα δηλαδή που συνδέεται άμεσα με τις συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες εντός και εκτός ΕΕ για τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών και τον επιμερισμό χασούρας και κερδών.
Επισήμως, αυτό που αναμένεται στα σχετικά παζάρια είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Γιούρογκρουπ από το Μάη του 2016.
Τέτοιο βραχυπρόθεσμο μέτρο που συζητείται π.χ. είναι ο περιορισμός του λεγόμενου «επιτοκιακού κινδύνου»: Συγκεκριμένα, καθώς περίπου το 70% του ελληνικού κρατικού χρέους τοκίζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο, μια αύξηση του σημερινού χαμηλού επιτοκίου δανεισμού από τον ESM θα οδηγούσε και σε αύξηση των τόκων που καταβάλλει το ελληνικό κράτος. Ο περιορισμός, ωστόσο, του εν λόγω «επιτοκιακού κινδύνου» σημαίνει στην πράξη ότι θα αναλάβει αυτόν τον «κίνδυνο» ο ESM, σε περίπτωση που αυξηθούν τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται ο ίδιος...
Σε ένα τέτοιο φόντο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, η γερμανική πλευρά έβαλε «πάγο» στη δρομολόγηση συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό κρατικό χρέος, προβάλλοντας την εκτίμηση ότι δε συντρέχει κάποια άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Η στάση αυτή, βέβαια, αντανακλά τα συνολικότερα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια κι ενώ η πλευρά του ΔΝΤ συναρτά την ολοκλήρωση της δικής της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους με την εξειδίκευση των όσων συμφωνήθηκαν σχετικά με το θέμα στο Γιούρογκρουπ του περασμένου Μάη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε απάντησή του σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, δηλώνει ότι για το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» θα ληφθεί υπόψη «η πρόοδος ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου (σ.σ. της ΕΚΤ)».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσθέτει, «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές» ελληνικών ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβαση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, το σίγουρο είναι ότι η όποια «ρύθμιση» του ελληνικού κρατικού χρέους θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ το όποιο περιθώριο «ευελιξίας» ενδεχομένως προκύψει, δεν θα κατευθυνθεί στην ελάφρυνση του λαού, αλλά στην ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη του κεφαλαίου, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Τα "κόκκινα" δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις
Ταυτόχρονα, οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις διαπερνούν συνολικότερα μια σειρά από ζητήματα, που σχετίζονται με την υλοποίηση του μνημονίου. Ενα τέτοιο ζήτημα είναι και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ειδικά των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, καθώς συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων και ανακατατάξεων σε τομείς και κλάδους της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα συναντηθεί σήμερα στη Φρανκφούρτη με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «θέμα της συνάντησης θα αποτελέσει η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα "κόκκινα δάνεια"».
Υπενθυμίζουμε ότι στα συμφωνηθέντα κυβέρνησης και κουαρτέτου προς άμεση υλοποίηση το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνονται η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ανάλυση των «κόκκινων» δανείων, η στοχοθέτηση της απομείωσής τους ανά τραπεζικό όμιλο, καθώς και η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση.
Παράλληλα, αντίστοιχο πεδίο έντονων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων είναι και ο τρόπος που θα προωθηθούν οι επικείμενεςιδιωτικοποιήσεις σε κομβικής σημασίας τομείς (Ενέργεια, Μεταφορές κ.ο.κ.), το μοίρασμα της σχετικής πίτας, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε τμήματος του κεφαλαίου. Σε ένα τέτοιο φόντο εντάσσονται και οι «καθυστερήσεις» που εντοπίζονται σε μια σειρά από προαπαιτούμενα - «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», όπως η ολοκλήρωση της συγκρότησης του Εποπτικού Συμβουλίου και του κανονισμού λειτουργίας του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η προώθηση μιας σειράς μέτρων παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Κερδοφορία για τις τράπεζες
Χτες, εξάλλου, μια μέρα μετά τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το β' τρίμηνο του 2016 η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.
Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει κέρδη 3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2016, ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 207 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο (αύξηση 10% σε τριμηνιαία βάση).
Μετά την πώληση της Finansbank, σημαντική είναι η μείωση της χρηματοδότησης της Εθνικής από το μηχανισμό ELA, καθώς διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ (έναντι 11 δισ. στο τέλος του α' τριμήνου του 2016), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, Λ. Φραγκιαδάκη, να σημειώνει ότι το γεγονός αυτό «υπογραμμίζει το συγκριτικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα της ΕΤΕ ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας».
Ο ίδιος τόνισε ότι «η τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για πρώτη φορά κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ», ενώ ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 34,4% στην Ελλάδα (33,3% σε επίπεδο ομίλου).
Η Eurobank, από την πλευρά της, εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 106 εκατ. ευρώ συνολικά για το α΄ εξάμηνο.
Καταγράφεται επίσης μείωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 16 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, Ν. Καραμούζης, στάθηκε στην «τροχιά σταδιακής σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις «πολλαπλές αβεβαιότητες» στο διεθνές περιβάλλον, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Φ. Καραβίας, ανέφερε ότι«το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κερδοφορίας δίνει στην Eurobank τη δυνατότητα να εστιάσει στους στρατηγικούς της στόχους. Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων, με επιταχυνόμενους ρυθμούς».
Μέτρα παραπέρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Τέλος, η καθιέρωση και ο τρόπος λειτουργίας του λεγόμενου «Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού» ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων.
Το σχέδιο που συζητείται εντάσσεται στην προωθούμενη γενίκευση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και προβλέπει τη δημιουργία ενός «ακατάσχετου» λογαριασμού, στον οποίο θα εισέρχονται τα έσοδα της κάθε επιχείρησης από ηλεκτρονικές συναλλαγές (μέσω καρτών, διαδικτύου κ.ο.κ.).
Μέσω του λογαριασμού αυτού θα εξοφλούνται αυτόματα οι νέες, καθώς και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές, ενώ εξετάζεται σε αυτόν το λογαριασμό να μην μπορούν να γίνουν - στο σύνολό του ή σε ένα ποσοστό - κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το εν λόγω σχέδιο έχει μπει στα παζάρια με τους «θεσμούς», με την ελληνική κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς φορείς να επιχειρηματολογούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων και να «φρενάρει» τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου