Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Βάζουμε στο επίκεντρο της δράσης τις σύγχρονες ανάγκες και την ορμητική είσοδο της νεολαίας στην ταξική πάλη

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Ν. Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο πρόσφατο Διεθνές Σεμινάριο της Οργάνωσης
«Αγαπητοί σύντροφοι, αντιπρόσωποι 32 Κομμουνιστικών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο,
Σας χαιρετίζουμε εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τη διεθνιστική αλληλεγγύη που έχετε εκφράσει επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους τους τελευταίους μήνες προς την ΚΝΕ, το Κόμμα μας, την εργατική τάξη και τη νεολαία στην Ελλάδα. Θα στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις Κομμουνιστικές Νεολαίες και Οργανώσεις που δίνουν τη μάχη σε δύσκολες συνθήκες - και δεν είναι και λίγες σήμερα εδώ - συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής, πραξικοπημάτων, παρανομίας ή ημιπαρανομίας και οξύτατου αντικομμουνισμού και καταστολής. Σας δίνουμε υπόσχεση ότι, όπως πάντα, έτσι και το επόμενο διάστημα η ΚΝΕ θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη συνεργασία, την ενίσχυση της κοινής δράσης και του συντονισμού των Κομμουνιστικών Νεολαιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Θα προσπαθήσει για την ενίσχυση και εμβάθυνση των θέσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για τον αγώνα των νέων σε όλο τον κόσμο ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, που είναι το ανώτατο, το μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού.
Σας ευχαριστούμε που συμμετέχετε στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Φέτος, το σύνθημα του Φεστιβάλ μας μπλέκει ένα σύνθημα - σήμα κατατεθέν της ΚΝΕ, το "Αγώνας - Γνώση - Τόλμη - Αντοχή!" με τους στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ "Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία", από το ποίημα "Το τείχος του ιμπεριαλισμού".
Και είναι πολύ επίκαιρα αυτά τα λόγια για το σήμερα.
Σύντροφοι,
Ανταλλάσσουμε στο σημερινό Διεθνές Σεμινάριο πείρα από τους αγώνες της νεολαίας, των διαφόρων τμημάτων της, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα στις χώρες μας, τα συμπεράσματα που βγάζουμε από αυτούς τους αγώνες.
Η σχεδιασμένη παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών έχει στόχο να δυναμώνει το ταξικό κριτήριο της νεολαίας για την ανάπτυξη της οργάνωσης και δράσης γύρω απ' τα οξυμένα προβλήματα, αλλά κυρίως για την άνοδο της συμμετοχής της στην ταξική πάλη και στον αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό αγώνα.
Γύρω από αυτό κρίνουμε και όλη τη δράση, το σχεδιασμό στο κίνημα, την ικανότητα προβολής της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, τη διαπάλη με τις άλλες δυνάμεις που δρουν σε αυτό αλλά και την κλιμάκωση της αυτοτελούς ιδεολογικής δουλειάς του Κόμματος, με μορφές και τρόπους που βοηθούν να προσεγγίζονται και να πείθονται οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Και είναι κρίσιμος στόχος η ανατροπή αυτής της κατάστασης που υπάρχει στο κίνημα και η οποία είναι αναντίστοιχη με την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα συνολικά της εργατικής τάξης, του λαού. Γι' αυτό και συνολικά το Κόμμα ξεχωρίζει ως βασικό καθήκον την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος, που βεβαίως παίζει και τον καταλυτικό ρόλο συνολικά στο λαϊκό κίνημα και στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της πάλης αλλά και στις μορφές, στις προϋποθέσεις που δημιουργούνται για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντικαπιταλιστικού - αντιμονοπωλιακού αγώνα στα τμήματα - κινήματα νεολαίας.
Το αποτύπωμα της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή της νεολαίας
Γεγονός είναι ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν θα μπορούσε να μην έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στη ζωή αλλά και στη συνείδηση της νεολαίας στην Ελλάδα, ειδικότερα στη μεγάλη πλειοψηφία της που προέρχεται από τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αυτό φαίνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής των νέων (μείωση εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τεράστια ανεργία των νέων, μετανάστευση στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, εγκατάλειψη των υποχρεωτικών δομών της Εκπαίδευσης πιο νωρίς, προώθηση της μαθητείας σε βάρος της γενικής μόρφωσης, πιο μεγάλα εμπόδια για ενασχόληση με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό κ.ά.). Τα στοιχεία είναι γνωστά, τα έχουμε μοιραστεί με τις Οργανώσεις σας, μέσω ομιλιών, άρθρων, ενημερωτικών σημειωμάτων δεκάδες φορές τους τελευταίους μήνες. Αποφεύγουμε να περιγράψουμε πιο αναλυτικά μια κατάσταση στην Ελλάδα για την οποία μπορούμε να μιλάμε για ώρες, γιατί εκτιμάμε ότι και εσείς γνωρίζετε τα προβλήματα από πρώτο χέρι, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον έναν ή τον άλλο βαθμό η νεολαία σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, που όμως και με βάση την ανισομετρία του καπιταλισμού, το βάθος και τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας, εκφράζονται πολύ έντονα εδώ.
Θέλουμε να σταθούμε στα εξής συμπεράσματα:
-- Η γενική τάση σήμερα είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να αντιμετωπίζουν το παρόν και το άμεσο μέλλον με πολύ χειρότερους όρους απ' ό,τι οι γονείς τους, κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα.
-- Βαραίνουν οι συνέπειες της νίκης της αντεπανάστασης, η κατάσταση του εργατικού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, πριν ακόμα από το ξέσπασμα της κρίσης. Βαραίνει η μεγάλη απόσταση χρονικά που χωρίζει τις νεότερες γενιές από προηγούμενες ηρωικές ταξικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η άγνοια για το ρόλο της ταξικής πάλης στην απόσπαση κάποιων παραχωρήσεων.
-- Οι εξελίξεις, από τη μία, διαμορφώνουν όρους μειωμένων απαιτήσεων, τάση υποταγής και συμβιβασμού, ενώ από την άλλη οι αντιφάσεις του συστήματος, η πορεία επιδείνωσης των όρων ζωής, η παρέμβαση των κομμουνιστών μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, να μπουν νέες μαχητικές δυνάμεις, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στο δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας (...)
Η πείρα μέσα από την καθημερινή δουλειά, σε κάθε τομέα δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βοήθησε και προετοίμασε λαϊκές δυνάμεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν από σχετικά καλύτερες θέσεις τις πιέσεις και αυταπάτες που διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν στη φάση που διανύουμε μέχρι σήμερα, που ξεκίνησε με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.
Ακόμα και αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και συνεχίζουν να διαψεύδονται καθημερινά.
Ολη η πορεία από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος δείχνει ότι παρά τα περισσότερα εμπόδια, υπάρχουν και οι όροι αλλά και περισσότερες αποδείξεις για να συνειδητοποιείται ότι οι νέοι εργάτες και εργάτριες, οι άνεργοι, οι νέοι των εργατικών και λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από το παλιό, το ξεπερασμένο ιστορικά καπιταλιστικό σύστημα, οποιασδήποτε μορφής διαχείρισής του.
Σε αυτό το έδαφος δουλεύουμε ώστε η νεολαία να αμφισβητεί αυτή τη βαρβαρότητα, να μπει στο επίκεντρο αυτής της αμφισβήτησης η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, να δυναμώσει η προοπτική της επαναστατικής ανατροπής τους και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού (...)
Ξεχωρίζει το καθήκον της ορμητικής συμμετοχής των νέων εργαζομένων
Η υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον του μεγαλύτερου μέρους της νεολαίας.
Ξεχωρίζει σε κάθε περίπτωση το καθήκον να αναπτύσσουμε γνωριμία και να σταθεροποιούμε τις σχέσεις μας με τους νέους και τις νέες που εντάσσονται πλέον στην παραγωγή με νέους όρους, με ξεχαρβάλωμα εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.
Θέλει συνεχή προσπάθεια να αποκτιούνται κριτήρια ώστε να μην ταυτίζει ο νέος το δικαίωμα στη δουλειά με την κερδοφορία του εργοδότη, να σκέφτεται όχι με το τι μπορεί να του δώσει η εργοδοσία αλλά με το πώς αξίζει να ζει με βάση τις δυνατότητες και την ανάπτυξη της παραγωγής. Να αναδεικνύουμε τα ασυμφιλίωτα, ανειρήνευτα συμφέροντα της εργατικής και της αστικής τάξης, την αναγκαιότητα του αγώνα, παίρνοντας υπόψη την κοινωνική πείρα, τις όποιες αναστολές έχουν οι νέοι εργαζόμενοι. Εχει ιδιαίτερη σημασία να κάνουμε σταθερή προσπάθεια για να αυξάνονται οι απαιτήσεις της εργαζόμενης νεολαίας, να μη συμβιβάζεται με τα ψίχουλα που της προσφέρουν ή τα υποκατάστατα των πραγματικών αναγκών της.
Η μόνιμη περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά, από την ανεργία σε προγράμματα ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς, μαζί με τη μείωση των απαιτήσεων και τη διαπραγμάτευση από το μηδέν μιας σειράς δικαιωμάτων, δημιουργούν και πρόσθετα εμπόδια, αναστολές για τη συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης στο χώρο δουλειάς, στο σωματείο.
Η προσπάθειά μας βάζει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα για τη μαζική είσοδο νέων εργαζομένων όλων των μορφών και σχέσεων εργασίας στον αγώνα, στα σωματεία. Με την οικοδόμηση γερών Οργανώσεων στους χώρους δουλειάς, στις επαγγελματικές σχολές, ανάπτυξη με νέους ανέργους.
Επίκεντρο έχουμε τις επιχειρήσεις και τους κλάδους που συγκεντρώνουν νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, όπως είναι οι Τηλεπικοινωνίες, ο Επισιτισμός - Τουρισμός, το Εμπόριο, η Ενέργεια, το Μέταλλο, Μεταφορές, Κατασκευές, Υγεία, ΟΤΑ, οι Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες. Σε κάθε χώρο δουλειάς των εργαζομένων συντρόφων χρειάζεται επεξεργασμένο σχέδιο των ΟΒ, σε πλήρη συντονισμό με τις Κομματικές Οργανώσεις, με βάση τις εξελίξεις στον κλάδο, τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν, την τακτική της εργοδοσίας, την πείρα από τους αγώνες στο συγκεκριμένο κλάδο, με σχέδιο για νέες εγγραφές στα σωματεία. Να διαμορφώνουμε εστίες δράσης, οργάνωσης της αντίστασης και της διεκδίκησης απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, διευρύνοντας τα αιτήματα και με άλλες πλευρές της ζωής.
Απαιτείται σταθερός προσανατολισμός στην οργάνωση των ανέργων, ανεργία που στη νεολαία ξεπερνά το 50%, αλλά και ευκινησία στις μορφές καθώς δεν είναι ενιαία η σύνθεσή τους.
Η δουλειά προοπτικής στην εργατική τάξη, στην αναγέννηση του κινήματός της απαιτεί να συγκεντρώνουμε δυνάμεις και προσπάθειες στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Προχωράνε αλλαγές στη διάρθρωση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που βασικό άξονα έχουν τη γενίκευση της μαθητείας, προσαρμογές με βάση τις ανάγκες ενίσχυσης κλάδων και τομέων της οικονομίας. Παράλληλα, καλλιεργείται στη σχολή και στο χώρο δουλειάς ότι οι σπουδαστές ως εκπαιδευόμενοι δεν έχουν δικαιώματα. Με επίκεντρο το τμήμα, την ειδικότητα που σπουδάζουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αγωνιστικών διαθέσεων, στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των νέων, στο δέσιμο με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η ανάγκη εξειδίκευσης της δουλειάς μας στους νέους μετανάστες παίζει καθοριστικό ρόλο στην παρέμβασή μας συνολικά. Είναι ζήτημα αποφασιστικής σημασίας για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, την καλλιέργεια της ταξικής ενότητας, την αντιμετώπιση της προσπάθειας να ποτίζουν με το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού (...)
Κρίσιμη η παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στη μαθητική και φοιτητική νεολαία
Είναι κρίσιμο το μέτωπο της παρέμβασης του Κόμματος και της ΚΝΕ από τις πιο μικρές ηλικίες της νεολαίας, τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ. Ιεραρχώντας την πάλη για το περιεχόμενο των μαθημάτων, ώστε να διαμορφώνουμε ρεύμα αντιπαράθεσης και αναμέτρησης με την πολύπλευρη παρέμβαση του αντιπάλου. Χρειάζεται να φτάνει στα θρανία το μάθημα του αγώνα, της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης. Να καλλιεργούμε αξίες και ιδανικά σε αντιπαράθεση με αυτά που "διδάσκει" το σχολείο, με τις πολύμορφες προσπάθειες ιμπεριαλιστικών ενώσεων και οργανισμών, με προμετωπίδα την ΕΕ, να μπολιάσουν τις πιο νέες συνειδήσεις με τα σάπια ιδανικά του καπιταλισμού, την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, τη δικαιολόγηση όλων των δεινών του συστήματος, την παραχάραξη και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Ανεβάζοντας συνολικά τη δραστηριότητα της ΚΝΕ μέσα και γύρω από τα σχολεία, για να διαμορφώνεται και να μεγαλώνει ο περίγυρος σε κάθε σχολείο. Στήνοντας χρονιάτικο σχέδιο με κορυφώσεις τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τον Πανελλαδικό Διαγωνισμό συλλογικών εργασιών που διοργανώνουν η ΚΝΕ και ο "Οδηγητής", γενικά με τη μορφή των συλλογικών εργασιών, τις εκδηλώσεις μαθητικής - ερασιτεχνικής δημιουργίας, την αθλητική δραστηριότητα, γύρω από διάφορα μέτωπα, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά για να έχουν το μυαλό και τη συνείδηση παγιδευμένα, αλλά και για πολλά άλλα που απασχολούν (...)
Στη δουλειά μας στο φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα έχουμε στο επίκεντρο ότι το μεγάλο τμήμα των φοιτητών και σπουδαστών είναι το αυριανό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες. Και εδώ η μάχη για το τι διδάσκεται, η ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς με όλους τους τρόπους, της διαπάλης με τις άλλες δυνάμεις που δρουν, είναι καθοριστικές. Σήμερα, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ώστε η παρέμβασή μας στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να πάει ένα βήμα μπρος. Είναι οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που δρουν από κοινού με την ΚΝΕ, αυτοί που εκτιμούν τη δράση της, είναι οι 41 σύλλογοι στους οποίους το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, αλλά και συνολικά η ανάδειξη του ψηφοδελτίου της ΚΝΕ σε 2η δύναμη πανελλαδικά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας (...)
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι συσπείρωση φοιτητικών - σπουδαστικών φορέων που η δράση της ΚΝΕ την κάνει δυνατή, ώστε η συσπείρωση αυτή να έχει στόχους και αιτήματα που συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε υπόψη μας το επίπεδο συνείδησης των νέων που συσπειρώνονται. Σημαίνει δράση, ζύμωση, γύρω από αιτήματα και πλαίσιο πάλης που βοηθούν στην κατανόηση του προσανατολισμού της πάλης. Σημαίνει ζωντανή, πλούσια, διεκδικητική, δημιουργική λειτουργία των συλλόγων, των επιτροπών αγώνα, με μπροστάρηδες τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν είναι ότι ενώ στην ιδρυτική του συνάντηση το ΜΑΣ μετρούσε συσπείρωση 17 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και 117 επιτροπών αγώνα, στην τελευταία Πανελλαδική του συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2015, συμμετείχαν 54 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι από 156 επιτροπές αγώνα.
Να μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες
Είναι σημαντική η πείρα από τα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν την περσινή χρονιά από δεκάδες σχολεία και φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τη συμμετοχή τους στις πανεργατικές απεργίες. Κινητοποιήσεις που χαιρετίστηκαν από δεκάδες Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο. Εχει ξεχωριστή σημασία ότι αυτές οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν περίπου ένα μήνα μόλις μετά την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα και τη διαμόρφωση νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν στην προεκλογική περίοδο οι αυταπάτες, οι λογικές του μικρότερου κακού έδιναν και έπαιρναν. Αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή στη συλλογική δράση, στη διεκδίκηση των αναγκών μας είναι ο δρόμος που μπορεί να σπάει αυταπάτες, να γεμίζει με αντοχές και θάρρος.
Σε αυτήν την προσπάθεια έγινε πιο καθαρό σε ένα σημαντικό κομμάτι των νέων που κινητοποιήθηκαν η ανάγκη κοινής δράσης με το ταξικό εργατικό κίνημα, η συμμετοχή τους στην απεργία μαζί με σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ηταν διακριτό, ιδιαίτερα στους μαθητές, ότι επιδρά το συνολικότερο πλαίσιο της ζωής - του σχολείου και των σπουδών πιο γενικά, με έντονη όμως τη δυσκολία να υπάρχει συνέχεια, κλιμάκωση, ενιαία κατεύθυνση και σταθερότητα. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι είναι στο επίκεντρο συνθήματα όπως «Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».
Σε αυτήν την προσπάθεια δίνουμε τη μάχη κόντρα στη λογική τού «τίποτα δεν αλλάζει», «οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα», που αξιοποιείται, καλλιεργείται και από το ίδιο το σύστημα των εκμεταλλευτών για να κρατάει ένα τμήμα νέων στην άκρη, μακριά από τη δράση.
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις μέρες των κινητοποιήσεων, που λένε ότι «είμαστε από την ίδια πλευρά», ότι «σας καταλαβαίνουμε αλλά να δούμε κάποιον άλλο τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα» κ.ο.κ., όπως ακριβώς κάνουν και κάποιοι διευθυντές - εκπαιδευτικοί από την αρχή της χρονιάς, πέρα από προκλητικές είναι και στοχευμένες. «Βγάζουν σπυριά» στην ιδέα να αγωνιστούν οι μαθητές ενάντια στην κυβέρνηση και όσους ευθύνονται για την κατάσταση που ζουν (...)
Ποια είναι η πραγματική γραμμή σύγκρουσης λοιπόν; Με ποια γραμμή πρέπει να πορευτούν η εργατική - περιπλανώμενη - φοιτητική - μαθητική νεολαία;
Είναι κομβικό να μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες της, να αποκαλύπτονται οι αιτίες και οι υπεύθυνοι που αυτές δεν ικανοποιούνται, εκεί να κατευθύνεται η συλλογική διεκδίκηση, ο αγώνας, το κίνημα.
Καταρχήν νομίζουμε ότι έχει σημασία να σκεφτούμε το εξής συμπέρασμα που βγαίνει από την ιστορική πείρα, διεθνώς και στη χώρα μας:
Οι αγώνες της νεολαίας, η πάλη των νέων εργαζομένων και ανέργων, της μαθητικής, φοιτητικής και σπουδαστικής νεολαίας, είχαν θετικό, ριζοσπαστικό ρόλο, σε συγκεκριμένες φάσεις και συνθήκες που χαρακτηρίζονταν από την ανοδική πορεία του εργατικού κινήματος, όταν οι αγώνες του, που ξεπηδάνε από την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, αποκτούσαν και πολιτικό περιεχόμενο, πέρα από το στενά συνδικαλιστικό για τα άμεσα ζητήματα. Από μόνα τους τα αιτήματα για τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας δεν αρκούν για να ενταχθεί ένας νέος σταθερά στο κίνημα. Χωρίς δηλαδή το πλαίσιο ιδεών, τη διαμόρφωση ιδανικών και αξιών, κριτηρίου ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή αγωνιστική συνείδηση και στάση και για τα επόμενα χρόνια της ζωής του.
Η νεολαία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ανατροπές, σε βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων όταν οι αντιστάσεις της, οι διαθέσεις απειθαρχίας είναι κάτω από την επίδραση, τη διείσδυση της ταξικής πάλης, των επαναστατικών ιδεών. Είχαν σημαντική συμβολή τα τμήματα της νεολαίας και τα κινήματά τους, οι αγώνες τους όταν, χωρίς βέβαια να χάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, βάδιζαν συνειδητά μαζί με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτό τρέμει η κυρίαρχη τάξη (...)
Κρατάμε ζωντανή τη φλόγα της επαναστατικής πάλης
Γι' αυτό και σήμερα απαιτείται να τεκμηριώνεται με πειστικό τρόπο η ανάγκη να δυναμώνει ο αγώνας που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο και τις αιτίες που γεννούν τις κρίσεις, την ανεργία, τη φτώχεια, ο αγώνας ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ΚΝΕ επεξεργάζεται προτάσεις, αιτήματα και την τακτική της μέσα στο κίνημα, που να υπηρετούν αυτή τη γραμμή πάλης. Χωρίς να κάνει το λάθος της απόσπασής τους από τη γενική κατεύθυνση που δίνει τη μάχη.
Ετσι, σε αυτές τις συνθήκες είναι κρίσιμο να κρατάς ζωντανή τη φλόγα της επαναστατικής πάλης και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό ώστε να πείσεις με πιο αποδεικτικό και τεκμηριωμένο τρόπο για την ανάγκη να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική πάλη από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, από τους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών.
Πιστεύουμε ότι ακριβώς αυτό το ζήτημα, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αρνητικού συσχετισμού δύναμης και κρίσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, είναι και το επίκεντρο της συμβολής της ΚΝΕ, στις προσπάθειες και στον κοινό αγώνα των νέων κομμουνιστών, της πρωτοπορίας σε όλο τον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε το διεθνιστικό μας καθήκον, πρώτα απ' όλα δυναμώνοντας την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου