Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Καθησυχάζει το λαό ενώ έρχονται νέες θύελλες

Το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης" στόχο έχει να
αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα
της κυβέρνησης
μείωση των πλεονασμάτων συναρτάται με την απόφαση που θα λάβει η ΕΕ για την απομείωση του χρέους (...) που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι τέλος του χρόνου (...) Δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε καιαναμένουμε, ως μέρος της Συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Αυτό προφανώςθα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας. (...) Και όσο τα πράγματα στην οικονομία βελτιώνονται, τόσο οι δυνατότητες της κοινωνικής μας πολιτικής θα διευρύνονται (...) Από εκεί και πέρα, κρίσιμος σταθμός είναι η ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Τότε η χώρα θα μπορεί να βγει στις αγορές... Ο δρόμος για την απομείωση του Ελληνικού Χρέους έχει ανοίξει μετά το κλείσιμο της Πρώτης Αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει την συμφωνία, και αναμένει να κάνουν το ίδιο και οι εταίροι της. Ο ορίζοντας για την συμφωνία αυτή, όπως σας είπα, είναι το τέλος του χρόνου. Ο στόχος είναι να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας".
Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα σε εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή και συμπυκνώνει την κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία αναμένεται να ενταθεί μπροστά στη ΔΕΘ και μπροστά στη δεύτερη «αξιολόγηση» και το νέο πακέτο μέτρων που αυτή θα φέρει. Για το περιεχόμενο της παρέμβασης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε προ ολίγων ημερών: «Το εθνικό αυτό σχέδιο μακράς πνοής θα περιγράψει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Και έχει δύο σημεία - σταθμούς: Την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με τη δίκαιη συμμετοχή και στις υποχρεώσεις και στα οφέλη, όλων των Ελλήνων πολιτών»!!!
Αλλά και στις συναντήσεις με φορείς - εκπροσώπους του κεφαλαίου που είχε μέσα στη βδομάδα ο Αλ. Τσίπρας, ενόψει της ΔΕΘ, μίλησε για την κρισιμότητα των επόμενων μηνών, επειδή «θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Επανέλαβε την προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και έκλεισε το μάτι σε τμήματα του κεφαλαίου που, στο πλαίσιο ανακατατάξεων και αναδιατάξεων, διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο της «πίτας», λέγοντας ότι έχει σημασία αυτή η ανάπτυξη να αξιοποιηθεί, να παραχθεί νέος πλούτος, αλλά να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη και κυρίως στις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, που θα μπορούν αυτήν την παραγόμενη «πίτα» να την πολλαπλασιάσουν.
Οριοθετώντας χρονικά την πορεία προς την ανάκαμψη, υποστήριξε ότι οι ερχόμενοι πέντε μήνες είναι που θα κρίνουν «την εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους», κάτι που «μπορεί να μας οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που βεβαίως θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή, μετά από έξι χρόνια πολύ μεγάλων δυσκολιών, και σε σχέση με τις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων».
Εν ολίγοις, ισχυρίζονται ότι μπροστά το επόμενο διάστημα βρίσκεται το κλείσιμο της «αξιολόγησης», που θα είναι ευκολότερη από κάθε προηγούμενη, το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος, που θα επιφέρει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η ένταξη της χώρας στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα συμβάλλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Και όλα αυτά θα στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία θα είναι «δίκαιη» και τα οφέλη της θα μοιραστούν σε όλους. Και μετά ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...
Τα "παραμύθια" του Μαξίμου και οι "δράκοι" της πραγματικότητας
Το «παραμύθι» δίχως δράκο που αφηγείται το Μαξίμου κρύβει τους υπαρκτούς κινδύνους που συνεπάγεται η αποδοχή του απ' το λαό. Το καταρχήν προφανές είναι ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η πορεία αυτή θα είναι ευθύγραμμη όπως την περιγράφουν. Στην τελευταία συνεδρίαση του Euro Working Group, εμφανίστηκαν «εμπλοκές» στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, σε ένα ζήτημα δηλαδή που συνδέεται άμεσα με τις συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες εντός κι εκτός ΕΕ για τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών και τον επιμερισμό χασούρας και κερδών. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η γερμανική πλευρά έβαλε «πάγο» στη δρομολόγηση συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό κρατικό χρέος, προβάλλοντας την εκτίμηση ότι δε συντρέχει κάποια άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, απαντώντας σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, δηλώνει ότι για το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» θα ληφθεί υπόψη «η πρόοδος ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου (σ.σ. της ΕΚΤ)». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσθέτει, «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές» ελληνικών ομολόγων.
Αλλά ακόμα κι αν η πορεία είναι τέτοια, όπως την περιγράφει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι μια πορεία συμφέρουσα για το λαό όπως του την παρουσιάζουν; Το κλείσιμο πρώτης και δεύτερης «αξιολόγησης» έχει προαπαιτούμενα, αντιλαϊκά. Τα μέτρα που ήδη έχουν φορτωθεί στο λαό αναμένεται να εμπλουτιστούν με νέα, καθώς στο «τραπέζι» της δεύτερης «αξιολόγησης» μπαίνουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Η συζήτηση για το χρέος, ακόμα κι αν καταλήξει σε απόφαση διευθέτησής του, όχι μόνο δεν πρόκειται για εξέλιξη ικανή να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες, αλλά θα σηματοδοτήσει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η όποια ρύθμιση θα είναι με το αζημίωτο, θα απαιτήσει νέο «αίμα», ενώ το όποιο περιθώριο «ευελιξίας» ενδεχομένως προκύψει, δεν θα κατευθυνθεί στην ελάφρυνση του λαού, αλλά στην ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη του κεφαλαίου, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
Για λογαριασμό του και όχι για το λαό, εξάλλου, η κυβέρνηση διεκδικεί ευθύς εξαρχής τη διευθέτηση του χρέους και τη μείωση των πλεονασμάτων. Ο στόχος δεν είναι η ενίσχυση της Παιδείας, της Υγείας, η στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, μισθών, συντάξεων κ.λπ. Στόχος είναι η διαμόρφωση μεγαλύτερων περιθωρίων κρατικής στήριξης των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων και ευνοϊκών συνθηκών για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.
Η ανάπτυξη θα 'ναι για λίγους
Ας υποθέσουμε, όμως, ότι μετά από όλα αυτά κι αφού ο λαός έχει εξουθενωθεί απ' τα τόσα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η καπιταλιστική οικονομία για να ανακάμψει, αυτό επιτυγχάνεται. Θα έρθει μήπως τότε η ώρα της ανταμοιβής του λαού; Θα έχει μερίδιο στην κερδοφορία; Θα είναι αυτή η ανάπτυξη «δίκαιη», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, πασχίζοντας να κάνει το στόχο αυτό στόχο του λαού, άρα να εξασφαλίσει την ανοχή του στα όσα αντιλαϊκά απαιτεί η επίτευξή του;
Αν το ερώτημα αυτό απευθυνθεί σε έναν εργαζόμενο στον κλάδο του Τουρισμού, η απάντηση θα είναι ένα μεγαλοπρεπές «όχι». Ο κλάδος ακμάζει, τα κέρδη καλπάζουν, οι μισθοί και τα δικαιώματα όμως ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Το παραπέτασμα χλιδής συγκαλύπτει τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν, συνιστώντας την άλλη πλευρά του νομίσματος της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Παράδειγμα δεύτερο. Στα μέσα της βδομάδας, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το β' τρίμηνο του 2016. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει κέρδη 3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2016, ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 207 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο (αύξηση 10% σε τριμηνιαία βάση). Μετά την πώληση της Finansbank, σημαντική είναι η μείωση της χρηματοδότησης της Εθνικής από το μηχανισμό ELA, καθώς διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ (έναντι 11 δισ. στο τέλος του α' τριμήνου του 2016), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, Λ. Φραγκιαδάκη, να σημειώνει ότι το γεγονός αυτό «υπογραμμίζει το συγκριτικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα της ΕΤΕ ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας».
Η Eurobank, από την πλευρά της, εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο και 106 εκατ. ευρώ συνολικά για το α' εξάμηνο. Καταγράφεται, επίσης, μείωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 16 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά. Στις δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος, Φ. Καραβίας, ανέφερε ότι «το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κερδοφορίας δίνει στην Eurobank τη δυνατότητα να εστιάσει στους στρατηγικούς της στόχους».
Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εμφάνισε στο β' τρίμηνο του 2016 καθαρό θετικό αποτέλεσμα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων έφτασαν τα 288 εκατ. ευρώ, με αύξηση 8%.«Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης της χώρας μας διασφαλίζει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία. Η σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς και η συνεπής εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης επέτρεψαν την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας Πειραιώς κατά τα τελευταία τρίμηνα», ανέφερε η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.
Την ίδια ώρα που οι τράπεζες εμφανίζουν κερδοφορία, που η έκθεσή τους στον ELA μειώνεται, που επιχαίρουν για τη βελτίωση των συνθηκών, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες χρεοκοπούν, τα παντός είδους χρέη σφίγγουν σαν θηλιά στο λαιμό τους και βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κατασχέσεων ακόμα και για την πρώτη τους κατοικία.
***
Η κυβερνητική απόπειρα να καταστήσει το λαό όμηρο νέων αυταπατών για την ανάκαμψη που έρχεται και που θα είναι τάχα δίκαιη, αποσκοπεί στην απόσπαση της ανοχής, αν όχι της συναίνεσής του σε μια πολιτική αντιλαϊκή που θα κλιμακώνεται. Η κυβερνητική προπαγάνδα ουσιαστικά αποσκοπεί στο να πείσει τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, στο όνομα της ανάκαμψης, να αποδεχτούν ως δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα που «τρέχουν», να υπομένουν καρτερικά τα νέα που πρόκειται να φέρει η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», αυτά που θα φέρει η διαδικασία της δεύτερης, αλλά και αυτά που προϋποθέτει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.
Κρύβοντας ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα είναι διαρκείας γιατί η καπιταλιστική «ανάκαμψη» απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη, διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, τσάκισμα του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών, ενώ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη μαζική ανεργία. Οπότε και όταν έρθει, λοιπόν, δεν θα αρκεστεί στις θυσίες που έχουν γίνει ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αλλά θα απαιτεί και άλλες στη συνέχεια, προκειμένου αυτή να διατηρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου