Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Σε δέσμευση καταθέσεων των δημοτών προχωρά ο Δήμος Καρδίτσας

Σ τη δέσμευση καταθέσεων των δημοτών του που έχουν χρέη από το 2010 και πριν, έχει προχωρήσει ο Δήμος Καρδίτσας. Για το γεγονός οι δημότες ενημερώθηκαν με επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο Δήμος στα e-mail τους, σε συνέχεια αντίστοιχης ειδοποίησης που είχαν λάβει πριν από μερικούς μήνες και σχετικής επιστολής στις τράπεζες, το Μάη, με την οποία τις καλούσε σε δέσμευση των συγκεκριμένων λογαριασμών. Αποδέκτες της επιστολής μέσω e-mail είναι οι ίδιοι που πριν μήνες έλαβαν ειδοποιητήρια και συγκεκριμένα όσοι έχουν οφειλές προς το δήμο, αδιακρίτως, ανεξάρτητα δηλαδή από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το ποσό που χρωστούν.
Ουσιαστικά, πρόκειται για υλοποίηση της φοροεπέλασης απέναντι στα λαϊκά στρώματα, τα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης πόσο μάλλον στην εξόφληση χρεών τους και βέβαια είναι μία γεύση τού τι ακριβώς σημαίνει «οικονομική αυτοτέλεια» στην Τοπική Διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη ειδοποίηση που στάλθηκε στους δημότες με οφειλές, μόνο περίπου 290 μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε διακανονισμό με τον Δήμο για εξόφληση των χρεών τους. Η διαδικασία αυτή έβαλε σε τρεχάματα αρκετούς δημότες που τύγχανε να διατηρούν λογαριασμούς σε δύο ή τρεις τράπεζες, καθώς όλες δέσμευσαν το ποσό των οφειλών. Ο δήμος πιέζει προκειμένου να προλάβει τυχόν παραγραφή των χρεών.
Συνολικά οι 2.300 οφειλέτες στους οποίους στάλθηκαν τα e-mail, χρωστούν στο δήμο περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των προσαυξήσεων. Από το δήμο, συνολικά οι οφειλέτες του υπολογίζονται στους 15.000, με χρέη που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στην επιστολή που στέλνει ο Δήμος Καρδίτσας σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Σας ενημερώνουμε επίσης ότι προχωρήσαμε και σε δέσμευση των όποιων καταθέσεών σας σε όλες τις Τράπεζες για το τμήμα των χρεών σας που δημιουργήθηκε από το 2010 και πριν». Οι δημότες καλούνται να τακτοποιήσουν τις σχετικές οφειλές το συντομότερο δυνατό, πληρώνοντας κάθε μήνα το ποσό που μπορούνε ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. «Στην περίπτωση αυτή θα προχωρήσουμε σε άρση της δέσμευσης των καταθέσεών σας», σημειώνεται.
Η διαδικασία ενημέρωσης των δημοτών που ακολουθήθηκε, δηλαδή μέσω e-mail προβλέπεται από νόμο του 2013. Ο δήμος έλαβε τα σχετικά στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου