Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Προετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων

Ξεκινούν με πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο και τον Οκτώβρη προγραμματίζουν συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Τα τρακτέρ από το Μπλόκο της Νίκαιας κατευθύνονται
προς την Αθήνα, τη μέρα του πανελλαδικού
συλλαλητηρίου, στις 12 Φλεβάρη 2016
Για νέο κύκλο κινητοποιήσεων προετοιμάζεται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, με βασικό «μοχλό» εφαρμογής αυτής της πολιτικής το 3ο μνημόνιο και την ΚΑΠ. Την περίοδο αυτή, γίνονται συσκέψεις των Αγροτικών Συλλόγων, των Συντονιστικών Επιτροπών και των Επιτροπών των Μπλόκων σε διάφορες περιοχές, όπου καταρτίζεται τοπικό πρόγραμμα δράσης, ενημέρωσης και κινητοποίησης των αγροτοκτηνοτρόφων.
Η παραπέρα οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης θα συζητηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβρη στη Λάρισα. Τα μέτρα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους τον περασμένο χειμώνα, καταγράφει στο σημερινό δημοσίευμα ο «Ριζοσπάστης».
1. Αφαίμαξη με τις ασφαλιστικές εισφορές
Με τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έχουν ήδη αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς από το 2017, ώστε το 2022 οι εισφορές για την Ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Αγροτική Εστία να φτάσουν στο 27,20% του αγροτικού εισοδήματος.
Μάλιστα, η κυβέρνηση «έκανε πίσω» ακόμα και από την απόφαση που η ίδια πήρε κάτω από την πίεση των τελευταίων κινητοποιήσεων, να είναι σταδιακές οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων για την Υγεία. Ετσι, από τις αρχές του επόμενου χρόνου, το ποσοστό της εισφοράς θα εκτιναχθεί μονομιάς στο 6,95%.
Με δεδομένο ότι πάνω από το 50% των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις τωρινές εισφορές στον ΟΓΑ, γίνεται φανερό ότι κι άλλες πολλές χιλιάδες αγρότες θα κινδυνέψουν να μείνουν χωρίς σύνταξη και δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο άμεσο μέλλον. Αυτό, όμως, καθόλου δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τους «θεσμούς», οι οποίοι απειλούν από πάνω τους αγροτοκτηνοτρόφους με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να πληρώσουν τα χρέη στον ΟΓΑ.
2. Φορολογική επιδρομή
Γα το εισόδημα του 2015 οι αγρότες πληρώνουν, φέτος, φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13%. Από του χρόνου, ναι μεν θα ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος - το πέτυχαν με το σκληρό αγώνα τους στα μπλόκα, τον περασμένο χειμώνα - όμως είναι χαμηλό, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέχτηκε το αίτημα για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί, αλλά κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπαλλήλους και τους συνταξιούχους (από 9.500 ευρώ που ήταν, το κατέβασε στις 8.670 ευρώ). Οσοι αγρότες ξεπερνούν το αφορολόγητο, θα πληρώνουν φόρο με συντελεστή 20%, που θα αυξηθεί σταδιακά και θα φτάσει στο 26%.
3."Δρεπάνια" ξεκληρίσματος
Βασικό «εργαλείο» για το άγριο και μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών αναδεικνύεται ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Χιλιάδες μικροκαλλιεργητές και μικροεισοδηματίες, που επειδή το αγροτικό τους εισόδημα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούν να ζήσουν μ' αυτό τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις κι όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα, με αποτέλεσμα ν' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγροτική απασχόληση.
Επιδοτήσεις/ ενισχύσεις κόβονται διαρκώς, με τελευταία θύματα όσους καλλιεργούν μέχρι πέντε στρέμματα ή δικαιούνται μέχρι 250 ευρώ επιδότηση, τους κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, από τους οποίους κόβονται οι συνδεδεμένες, επειδή τα ντόπιων φυλών ελευθέρας βοσκής πρόβατα δεν μπορούν να πιάσουν το όριο παραγωγής που τίθεται από την ΕΕ στα 120 κιλά γάλα ετησίως από το καθένα κ.ά.
Σαν κοφτερό «δρεπάνι» ξεκληρίσματος θα λειτουργήσει και η πρόβλεψη του ασφαλιστικού νόμου για περικοπή κατά 60% της σύνταξης όσων συνταξιούχων εξακολουθούν να δουλεύουν. Κοντά στους 300.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ κι άλλων Ταμείων, που διαθέτουν δικαιώματα αγροτικής εκμετάλλευσης, θα αναγκαστούν είτε να δεχτούν το σφαγιασμό της σύνταξής τους, είτε να παραδώσουν τα δικαιώματα και να φύγουν από την αγροτική παραγωγή.
Αυτή η «μαζική φυγή», εκτός των άλλων, ενδεχόμενα να επηρεάσει και το σύνολο των ενισχύσεων που δίνονται από την ΕΕ στη χώρα μας, αφού αυτές υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αλλωστε, γενικότερα με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ ενισχύσεις πετσοκόβονται και μέχρι τέλους του 2019 οι περικοπές θ' αγγίξουν συνολικά το 60%.
4. Δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ
Πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες είναι η συστηματική άρνηση του ΕΛΓΑ - με κυβερνητική εντολή - να αναγνωρίσει τις ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες και να προχωρήσει σε δίκαιες αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών. Επικαλούμενοι τον αναχρονιστικό κανονισμό του Οργανισμού και τα δημοσιονομικά προβλήματα του κράτους, κυβέρνηση και ΕΛΓΑ αρνούνται πεισματικά την παραμικρή αποζημίωση σε χιλιάδες αγρότες που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, π.χ. οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Μάρτη.
Αλλά και για τους πληγέντες από τις πρόσφατες μεγάλες πλημμύρες και τις πυρκαγιές, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν - αν τελικά δοθούν - θα είναι ψίχουλα. Κι όλα αυτά όταν ο αγρότης πληρώνει βαρύ χαράτσι στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για να κάνει δήλωση ζημιάς, υποχρεούται να πληρώσει κι άλλο χαράτσι, ένα ευρώ για κάθε στρέμμα, ή δύο ευρώ για κάθε ζώο.
5. Δεν πληρώνουν οι έμποροι
Οι τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων είναι και φέτος πολύ χαμηλές. Οι αγρότες καλούνται να πουλήσουν το στάρι στα 15 λεπτά το κιλό, το καλαμπόκι στα 18 λεπτά, το τριφύλλι στα 16 λεπτά, το βαμβάκι αναμένεται να κινηθεί στα 45 - 50 λεπτά, τα μήλα στα 35 λεπτά κ.ο.κ. Ομως, μ' αυτές τις τιμές που τις κανονίζει η «ελεύθερη» αγορά, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν κάποιο κέρδος, αλλά «μπαίνουν και μέσα».
Μάλιστα, οι έμποροι - αλλά και οι συνεταιρισμοί που λειτουργούν με τα ίδια ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - πατώντας στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, εκβιάζουν τους αγρότες να τους διαθέσουν τα προϊόντα τους σε «ανοιχτές τιμές», ώστε να μπορούν να τους πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν.
Από την άλλη, πολλοί έμποροι δεν έχουν πληρώσει τους αγρότες για τη σοδειά που τους παρέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια. Η κλοπή που υφίστανται από τους έμπορους, συμπληρώνεται από την απληρωσιά του κράτους και της ΕΕ, που καθυστερούν ακόμα και χρόνια να καταβάλουν εξισωτικές και άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, πληρωμές για τη συμμετοχή σε προγράμματα νέων αγροτών, βιολογικών καλλιεργειών, νιτρορύπανσης, σχεδίων βελτίωσης και κατάρτισης κ.ά.
6. Στα ύψη το κόστος της παραγωγής
Η κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, που πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.λπ.), αλλά και η πολιτική υψηλού ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια (ανέβηκε στο 24%), σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά καύσιμα και στο αρδευτικό νερό, με κρατική ευθύνη, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.
Το αγροτικό πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα καταργήθηκαν με την ψήφιση στη Βουλή των προαπαιτούμενων για το τρίτο μνημόνιο, ενώ, πρόσφατα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επέβαλλε ένα ακόμα χαράτσι, που ανεβάζει κι άλλο το κόστος παραγωγής, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» στους λογαριασμούς για το νερό άρδευσης και ύδρευσης.
7. Πρόσθετο βαρύ χαράτσωμα
Στα τέλη του μήνα που διανύουμε, οι αγρότες καλούνται ν' αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το σπίτι, το οικόπεδο στο χωριό - για το οικόπεδο θα είναι αυξημένος - τους αχυρώνες, τους στάβλους και τα χωράφια. Ο βαρύς αυτός και άδικος φόρος, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τάχα πως θα καταργηθεί, θα μεγαλώσει κι άλλο από του χρόνου για τους αγρότες, αφού θ' αυξηθεί το χαράτσι για τα χωράφια. Ειδικό πρόσθετο φόρο για το κρασί και για το τσίπουρο πληρώνουν και οι αμπελουργοί. Τα χαράτσια δεν έχουν τελειωμό, καθώς οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πρέπει να πληρώσουν ακόμα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τη λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων, τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, για πιστοποίηση ψεκαστικών, αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κι άλλα πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου