Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Κοροϊδεύουν τη μικρομεσαία αγροτιά

Σ την πεπατημένη της ενίσχυσης των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από τη μια, και της κοροϊδίας έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, από την άλλη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τάζει πακτωλό χρημάτων που, όπως λέει, θα διοχετευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα προς την ελληνική περιφέρεια, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020.
Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, από τα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη ξεκινά η προκήρυξη μέτρων συνολικής χρηματοδότησης 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε προγράμματα ένταξης νέων αγροτών, μεταποίησης, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σχεδίων βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κατάρτισης νέων γεωργών. Οι πόροι θα κατανεμηθούν στις 13 Περιφέρειες, που θα αναλάβουν και τη διαχείριση των προγραμμάτων.
Και αυτά τα προγράμματα, όπως ανάλογα που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, απευθύνονται κυρίως σε μεγαλοαγρότες - μεταποιητές, που έχουν καθετοποιημένη παραγωγή, δηλαδή ασχολούνται και με τη βιομηχανική επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και οι οποίοι μπορούν ν' ανταποκριθούν στους όρους συμμετοχής που τίθενται (ποσοστό ιδίων κεφαλαίων, μέγεθος ιδιοκτησίας, κ.ά.).
Είναι αποκαλυπτικά τα εξής στοιχεία που αφορούν στο πρόγραμμα: Από τα κονδύλια για τη βελτίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, θα χρηματοδοτηθούν μόλις 500 τέτοια σχέδια και το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ένα ποσοστό στην επένδυση και κατά προτίμηση στις ομάδες παραγωγών - μεγαλοαγροτών.
Επιπλέον, στους νέους αγρότες, που υποτίθεται ότι ξεκινάνε από το μηδέν, χρωστάνε ακόμα χρήματα από ανάλογο προηγούμενο πρόγραμμα και τα χρέη τους «τρέχουν», ενώ σε χιλιάδες από αυτούς κόπηκαν και οι ενισχύσεις, επειδή με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έγινε νομότυπα η μεταβίβαση των δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της χώρας, που είναι μικροί και μεσαίοι, δεν έχει τα απαραίτητα «προσόντα» και δεν μπορεί - όπως γινόταν και στο παρελθόν - να συμμετάσχει σ' αυτά τα προγράμματα.
Οσοι μικρομεσαίοι αγρότες θέλησαν να μπουν σε τέτοιου είδους προγράμματα παλιότερα, χρεώθηκαν στις τράπεζες για να εξασφαλίσουν το δικό τους μερίδιο στην «επένδυση» και γρήγορα βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι», αφού οι πληρωμές τους από τα προγράμματα καθυστερούν, ή και δεν δίνονται καθόλου, αλλά τα χρέη τους «τρέχουν».
Για παράδειγμα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πληρωθεί (από το 2012 και έπειτα!) για παλιότερα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, σχεδίων βελτίωσης, κατάρτισης κ.ά., όπως δεν έχουν πληρωθεί και οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, οι επιστροφές Φόρου Πετρελαίου και ΦΠΑ και πολλά άλλα χρωστούμενα του κράτους προς τους αγροτοκτηνοτρόφους.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έρχονται σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται απανωτά, σκληρά χτυπήματα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, όπως η τεράστια φορολογία, και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020, που τους αφήνει ουσιαστικά εκτός επιδοτήσεων, και ετοιμάζονται για νέο κύκλο κινητοποιήσεων.
Η κυβέρνηση σερβίρει μια ξαναζεσταμένη σούπα, καθώς το ίδιο πρόγραμμα το έχει εξαγγείλει ήδη πέντε φορές και τώρα το εξειδικεύει ανά κατηγορία. Στόχος της είναι να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο, κρύβοντας το γεγονός ότι η συνολική αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται και στον αγροτικό τομέα, οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην παραπέρα καπιταλιστικοποίηση του αγροτικού τομέα, η οποία προϋποθέτει να περάσουν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών - καπιταλιστών. Εκεί στοχεύει και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 που διαφημίζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων αγροτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου