Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τον Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Έργων 2013 του Δήμου Καρδίτσας


Στον προϋπολογισμό του Δήμου Καρδίτσας για το έτος 2013 αποτυπώνονται ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης που επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις τόσο στη ζωή των εργαζομένων στο Δήμο Καρδίτσας όσο και στη ζωή των δημοτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος. 

Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων προς τους Δήμους από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες  κυβερνήσεις (την τριετία 2009-2012 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανήλθε στο 60%) έχουν φέρει τα πράγματα σε σημείο να μην εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων και των λειτουργικών αναγκών των δομών του Δήμου όπως είναι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και άθλησης κ.λπ. 

Συγκρίνοντας τον προϋπολογισμό αυτό με προϋπολογισμούς περασμένων ετών βλέπουμε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν φανερώνουν ότι χρόνο με το χρόνο η σχέση της κρατικής χρηματοδότησης με τα έσοδα από την τοπική φορολογία μέσω τελών, φόρων και προστίμων, αλλάζει συνεχώς. Οι περικοπές που γίνονται στα οικονομικά των Δήμων δεν είναι πρόσκαιρες αλλά θα παγιωθούν. Είναι φανερό ότι γρήγορα θα επιφέρουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και θα προσθέσουν νέους φόρους στους δημότες.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση με την τρόικα θεσμοθέτησαν το νέο μηχανισμό παρακολούθησης  των προϋπολογισμών των Δήμων που ονόμασαν «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» για να πετύχουν τους εξής στόχους:
  1. Για τους Δήμους που θα έχουν αποκλείσεις εσόδων προβλέπεται περιορισμός δαπανών, παρακράτηση της ΣΑΤΑ, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση ιδίων τοπικών εσόδων κ.λπ.
  2. Σε περιπτώσεις «μη ισοσκελισμένων» προϋπολογισμών προβλέπονται δυσβάσταχτοι δανεισμοί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που η αποπληρωμή αυτών θα μεταφέρεται στις πλάτες των δημοτών.  

Οι πόροι της ΣΑΤΑ χρόνο με το χρόνο μειώνονται συνεχώς αλλά και δεν αποδίδονται. Επομένως η συζήτηση για το «Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου» αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία και έκθεση ιδεών. Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους είναι ήδη εκρηκτικό. Έχουμε μείωση προσωπικού, απλήρωτους εργαζόμενους,  εντατικότερη εργασία. Η σταθερή και μόνιμη εργασία καταργείται και τη θέση της παίρνει η μερική απασχόληση με «προσωρινούς εργαζόμενους» από προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» κάτι που θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. 

Τα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2013 παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 22% σε σχέση με το 2012 τη στιγμή που η υλοποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2012 έφτασε μετά βίας το 50%. Οι Κ.Α.Π. του 2013 είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2012 κατά 20% ενώ τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού σαν ανταποδοτική υπηρεσία πρακτικά αυξάνονται μιας και οι αμοιβές των εργαζομένων θα μειωθούν.  Το περίφημο ΕΣΠΑ για έργα στο Δήμο Καρδίτσας εντός του 2012 απορρόφησε  μόλις 300.000 € ενώ για το 2013 είναι μειωμένο σε επίπεδο προγραμματισμού κατά 1 εκατ. €  σε σχέση με το 2012.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτά που ο συνδυασμός μας η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» είχε πει προεκλογικά για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και το ρόλο που του  ανέθεσαν να παίξει στην Τοπική Διοίκηση με σκοπό η καπιταλιστική κρίση να ξεπεραστεί  σε βάρος του εργαζόμενου λαού.  Οι νέοι «Καλλικρατικοί» δήμοι σήμερα λειτουργούν με:
  • Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης
  • Αύξηση ιδίων πόρων μέσω τοπικής φορολογίας που γονατίζει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας
  • Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, έργων και υποδομών.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» αγωνίζεται μαζί με το λαό για να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα ανατρέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Είναι ανάγκη ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και την εξουσία για τον εαυτό του.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας για το 2013 ακολουθεί τη γενικότερη φθίνουσα πορεία του Δήμου Καρδίτσας, όπως και όλων σχεδόν των Δήμων της χώρας σε σύγκριση με το 2012 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. 

Το προς έγκριση Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα στοιχειωδών αναγκών προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι υποδομές του Δήμου, ένα πρόγραμμα οικονομικής τακτοποίησης υποχρεώσεων προηγούμενων ετών και λογιστικού κλεισίματος.  Από τις συνολικά 115 εγγραφές που δεν αφορούν μόνο έργα αλλά επιπλέον μελέτες, προμήθεια υλικών, μίσθωση μηχανημάτων, τεχνική βοήθεια και πιστοποιήσεις ποιότητας, μόνον οι 22 αφορούν το έτος 2013. Οι υπόλοιπες 93 έρχονται σα υποχρεώσεις του 2012 και των προηγούμενων ετών. Επίσης από το σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης των περίπου 5,68 εκατ. €, μόνο τα 1,13 εκατ. € - δηλαδή περίπου το 1/5 - αφορούν νέα έργα, νέες παρεμβάσεις. Τα υπόλοιπα 4/5 αφορούν παλιές υποχρεώσεις. 

Αν κάνουμε μια σύγκριση με το 2012 παρατηρούμε επίσης μια σαφή μείωση και σε ότι αφορά τη πλήθος των εγγραφών  (το 2013 είναι 115 οι εγγραφές, το 2012 ήταν 143) και σε επίπεδο προϋπολογισμού (5,68 εκατ. € για το 2013, 6,34 εκατ. € για το 2012). Αν συγκρίνονταν δε με έτη πριν το 2012, τα συμπεράσματα θα ήταν απογοητευτικά.

Το προς έγκριση Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει μόλις οκτώ (8) νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 930.000 € περίπου καθώς και 12 μικρά στα όρια της απευθείας ανάθεσης συνολικού προϋπολογισμού 100.000 € περίπου και καμία νέα μελέτη (!!).  Επίσης περιλαμβάνει τη συνέχιση (ή απλώς εξόφληση εκτελεσμένων) 57 έργων και 18 μελετών. Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα 6,34 εκατ. € του περσινού Τεχνικού Προγράμματος υλοποιήθηκαν έργα, μελέτες κ.λπ σε ύψος λιγότερο από 1 εκατ.€ δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Φοβούμαστε ότι φέτος ίσως να μην μπορέσετε να επιτύχετε ούτε αυτό το ποσοστό οπότε είναι χωρίς ουσία να αναφερόμαστε σε αριθμό έργων, σε προϋπολογισμούς κ.λπ. αφού κατ’ ουσία αυτά είναι μόνο απλοί αριθμοί χωρίς πιθανότητα υλοποίησης. 

Τέλος, είναι περιττό να τονισθεί ότι τόσο στα συνεχιζόμενα όσο και στα νέα έργα που προβλέπονται δεν περιλαμβάνεται κάποιο έργο που πραγματικά θα δώσει το στίγμα της υπάρχουσας διοίκησης του Δήμου. Να μην ξεχνάμε ότι το 2014 είναι μισό για την παρούσα διοίκηση και φυσικά σε μισό χρόνο δεν μπορείς ούτε να σχεδιάσεις, ούτε να ωριμάσεις, ούτε να δρομολογήσεις νέα έργα που θα δώσουν πνοή, χρώμα, ποιότητα ζωής στην πόλη και τα χωριά, που θα λύσουν προβλήματα, που θα γίνουν σημεία αναφοράς. 

Δυστυχώς η παρούσα Δημοτική Αρχή ξόδεψε τη θητεία της με διαδικαστικά θέματα χωρίς να μπορέσει να υλοποιήσει ούτε έναν από τους προεκλογικούς της στόχους.
Καρδίτσα 29. 1. 2013         

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
                
Τέγος Χρήστος 
                Γιοβάνης Γιώργος 
                Τσίπρας Μανώλης
                Μακροστέργιος Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου