Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αύριο ξεκινάει η πανθεσσαλική κινητοποίηση


Μιλούν στον «Ρ» αγρότες από χωριά των νομών της Θεσσαλίας

Με τα τρακτέρ να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών ξεκινάει, αύριο Κυριακή, η νέα μάχη των αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ. Η πανθεσσαλική κινητοποίηση, που έρχεται ως συνέχεια και κλιμάκωση των μεγάλων αγροτικών συλλαλητηρίων που έγιναν στο τέλος του περασμένου χρόνου σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φάρσαλα, μπορεί ν' αποτελέσει το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, σε συνδυασμό με τα «πάγια» αντιαγροτικά μέτρα που εμπεριέχονται στην ΚΑΠ της ΕΕ - και θα γίνουν περισσότερα και χειρότερα με την αναθεώρησή της για το 2014 - 2020 - έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στον αγροτικό κόσμο, που βυθίζεται στην ανέχεια και στη φτώχεια και σπρώχνεται στην πείνα και στην εξαθλίωση.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών στα προϊόντα, του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των ζημιών στη σοδειά από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες. Ταυτόχρονα, «πέφτουν σαν το χαλάζι» πάνω τους τα νέα βάρη: Χαράτσια για τα σπίτια, τις αποθήκες, τις γεωτρήσεις, φόροι στο εισόδημα και στα χωράφια, αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΕ, στο αγροτικό ρεύμα, στο αγροτικό πετρέλαιο, στις ζωοτροφές, στα δημοτικά τέλη, μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ, του ειδικού φόρου πετρελαίου, στις πενιχρές αγροτικές συντάξεις κι άλλα «ων ουκ έστι αριθμός».

Ολα αυτά τα προβλήματα και μαζί η ελπίδα και η προσμονή ότι η κατάσταση μπορεί ν' αλλάξει, με την ανατροπή αυτής της πολιτικής και μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, βγάζουν τους αγρότες της Θεσσαλίας στους δρόμους. Οι ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, οργανώνουν και συντονίζουν την πάλη, καλώντας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να σταθούν, αγωνιστικά, στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς, Γιατί έχει, πλέον, γίνει συνείδηση στον αγροτικό κόσμο ότι για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας του, χρειάζεται να «πατάει» σε αγωνιστική, λαϊκή συμμαχία.

Ετοιμοι και αποφασισμένοι

Για τις νέες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, μιλούν στον «Ρ» αγρότες από χωριά της περιοχής.

Ο Βαγγέλης Γάκης, από το Γραμματικό Καρδίτσας, σημειώνει: «Ξεκινάμε μια νέα, σκληρή μάχη που εντάσσεται στον πολύχρονο πόλεμο ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Βγάζουμε τα τρακτέρ και το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού στην Καρδίτσα είναι την ερχόμενη Τρίτη, στη ΔΕΗ, να διαμαρτυρηθούμε για τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα».

Ο Γιώργος Γκέκας, από τη Γαλήνη Λάρισας, επισημαίνει: «Εχουμε απέναντί μας μια συγκυβέρνηση που βάλθηκε να μας ξεκάνει μια ώρα αρχύτερα. Την απάντηση την δίνουμε στον αγώνα. Εκεί που κρίνεται το δίκιο. Και οι φτωχοί αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους».

Ο Κώστας Δοξαριώτης, από τον Κυπάρισσο Φαρσάλων, υπογραμμίζει: «Παλεύουμε για τη λύση των προβλημάτων μας και, ταυτόχρονα, για την ανατροπή της πολιτικής που τα δημιουργεί. Κι έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας σ' ένα διαφορετικό μέλλον, όπου η αγροτιά θα παράγει φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό μας, έχοντας εξασφαλισμένο για την ίδια ικανοποιητικό εισόδημα και καλύτερη ζωή».

Ο Θωμάς Μπαντής, από το Κεραμίδι Τρικάλων, τονίζει: «Δεν πρόκειται να μας τρομάξουν με τα μέτρα που παίρνουν εναντίον μας, ούτε να μας αποπροσανατολίσουν με τους καυγάδες τους για τις λίστες και τους ληστές. Εχουμε σταθερή αγωνιστική πυξίδα και με την πάλη μας θα τους αποδείξουμε ότι οι φτωχοί αγρότες, οι χωρικοί δεν είναι του χεριού τους».

Ο Νίκος Αγγελής, από το Περίβλεπτο Μαγνησίας, λέει: «Θέλουμε συμπαραστάτες και συναγωνιστές μας τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους των λαϊκών οικογενειών. Γιατί κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινός πρέπει να είναι κι ο αγώνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου