Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Δίκαια βγαίνουν στο δρόμο οι αγρότες

Σήμερα η αγροτιά πληρώνει με το σκληρότερο τρόπο, χωρίς να φταίει, τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης, όπως και η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να προστατευτούν τα κέρδη των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το εξασφαλίζει η άγρια, σκληρή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης των μνημονίων και της ΕΕ. Μάλιστα όταν πιέζονται από διαμαρτυρίες και απεργούς που διεκδικούν το δίκιο τους, δεν διστάζουν στον αυταρχισμό της πολιτικής επιστράτευσης δηλαδή καταστολής στο δικαίωμα της απεργίας.  

Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά την τελευταία 5ετία και θα συνεχιστεί ακόμα πιο πολύ από τα πρόσφατα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα του ΙΙΙ μνημονίου, ως συνέχεια των προηγούμενων, που θα αφαιρέσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από την αγροτιά και ταυτόχρονα θα αυξήσουν κατά 2 τα χρόνια για τη σύνταξη, δηλαδή ο αγρότης από τα 20 έως τα 67 του - που σημαίνει 47 ολόκληρα χρόνια - θα δουλεύει σκληρά για μια σύνταξη πείνας.

Ωστόσο η επίθεση εντείνεται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δραστικές μειώσεις στη ζωή και το εισόδημα της αγροτιάς θα προέλθουν συγκεκριμένα:

   -Από τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ από φέτος από 11%, στο 6%, (152 εκ. ευρώ)με άμεση προοπτική την πλήρη κατάργησή της.
   -Μείωση επιστροφής (ΕΦΚ)  ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου (130 εκατ. Ευρώ)
   -Οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις  μειώνονται περαιτέρω με το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος άδειας(673 εκατ. Ευρώ).
   -Τα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ για την υγεία που αυξάνονται κατά 70%(90 εκατ. Ευρώ), την ίδια στιγμή που επεκτείνεται και αυξάνεται η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων στο 25%.
   -Αυξήσεις στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (6% το 2011, 10% το 2012 και πάνω από 20% το 2013)
   -Υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων για όλους τους αγρότες  και συνεπώς οικονομική επιβάρυνση και ταυτόχρονα φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ ανεξάρτητα εισοδήματος και προοπτική να φορολογηθούν ακόμα  και τα  χωράφια.
   -Ταυτόχρονα με το άγριο χαράτσωμα της αγροτιάς από την τρικομματική κυβέρνηση, υπάρχει και η στυγνή εκμετάλλευση των μονοπωλίων αγροτικών εισροών που αυξάνουν τις τιμές στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα κ.ά.) για να αυγατίζουν τα κέρδη τους και οι νόμοι του καπιταλιστικού κράτους τα εγγυώνται και τους τα εξασφαλίζουν.

Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και θα οδηγήσουν στο βίαιο ξεκλήρισμα όσων μικρών και  μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων μονάδων έχουν απομείνει, εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και τους στόχους της νέας ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης και στον αγροτικό τομέα . Δηλαδή την πλήρη κυριαρχία της μεγάλης αγροτικής οικονομικής καπιταλιστικής επιχείρησης, από τα συντρίμμια και την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δίκαια λοιπόν βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και τους δρόμους για να μαθευτούν τα προβλήματα τους και να διεκδικήσουν τη λύση τους.

Ωστόσο μόνο με το συντονισμό στη δράση της αγροτιάς με την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα αγωνιστικά κινήματα γυναικών, νεολαίας, συνταξιούχων στην κατεύθυνση ανατροπής της καπιταλιστικός βαρβαρότητας μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα υπέρ της λαϊκής ευημερίας.

Με αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που είναι τα συντονιστικά όργανα των εκμεταλλευτών και των πολιτικών κομμάτων τους.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου