Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ζητούν έκτακτο, γνήσιο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Η εκτίμηση των πρόσφατων κινητοποιήσεων και οι εξελίξεις στον κλάδο, το περιεχόμενο και οι μορφές του αγώνα, η πρόταση για την πραγματοποίηση νέου, γνήσιου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), ήταν τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά κύριο λόγο στην τοποθέτηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:

«1. Στο διάστημα που μας πέρασε και για 1,5 μήνα περίπου αναπτύχθηκαν στον κλάδο των ΟΤΑ μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εγιναν απεργίες με μοναδικό ουσιαστικά αίτημα "να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες - απολύσεις".

Στην αρχή οι αγώνες αυτοί χαρακτηρίστηκαν σε αρκετούς δήμους από μαζικότητα, παλμό, αποφασιστικότητα, ενώ υπήρξαν και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν γι' αυτές τις διαδικασίες, παρότι είχαν σοβαρές αντιρρήσεις στον τρόπο οργάνωσης και το περιορισμένο περιεχόμενο των αγώνων.

Οι αγώνες αυτοί δυσκόλεψαν την κυβέρνηση.

Οι λίστες διαθεσιμότητας μπλοκαρίστηκαν για ένα χρονικό διάστημα αφού οι διαπιστωτικές πράξεις δεν υπογράφτηκαν ως αποτέλεσμα των καταλήψεων στα γραφεία προσωπικού ή των Δημαρχείων.

Κατά κάποιο τρόπο η εφαρμογή του συγκεκριμένου αντεργατικού μέτρου καθυστέρησε.

Οι αγώνες αυτοί συνέβαλαν ώστε να αποκαλύπτεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως και ο αυταρχικός, εχθρικός χαρακτήρας του αστικού κράτους, κυρίως όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να ρυθμίσει τα ζητήματα της διαθεσιμότητας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε η δικτατορία του κεφαλαίου!

Οι αγώνες ανέδειξαν χαρακτηριστικά ενότητας των εργαζομένων.

Γενικά δεν πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπείρει το δηλητήριο του διχασμού και της διαίρεσης των εργαζομένων "σ' αυτούς που εμπίπτουν και σ' αυτούς που δεν εμπίπτουν" στις διατάξεις της διαθεσιμότητας.

Δεν πέρασαν επίσης οι εκβιασμοί της κυβέρνησης "ή θα δοθούν οι καταστάσεις διαθεσιμότητας ή θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου".

Στη φάση αυτή και ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ έπρεπε να διευρύνει το περιεχόμενο πάλης, την κοινή δράση με τους άλλους κλάδους, αλλά και τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, επέμεινε στην οργάνωση των αγώνων γύρω από ένα αίτημα (απολύσεις) και με απεργία διαρκείας.

Και όχι μόνο αυτό αλλά επέλεξε συμμαχία και κοινό μέτωπο με τους δημάρχους εγκλωβίζοντας έναν κόσμο σε λάθος δρόμο.

Η γραμμή αυτή που επέβαλαν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ορισμένες δυνάμεις συνέβαλε ώστε να ανακοπεί η δυναμική των αγώνων, αποδυνάμωσε την προοπτική της κλιμάκωσης. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα συμμετοχής εργαζομένων στην οργάνωση κι εξέλιξη των αγώνων και φαινόμενα εκφυλισμού.

Αποδεικνύεται πως ένας κλάδος από μόνος του, με μόνο ένα αίτημα πάλης, τη στιγμή που τσακίζεται το εισόδημα και άλλα εργασιακά δικαιώματα, και χωρίς προσπάθεια για εξασφάλιση συμμαχιών με άμεσα ενδιαφερόμενους, χωρίς ενημέρωσή τους και συμμαχίες με άλλους κλάδους και λαϊκά στρώματα, χωρίς γραμμή σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, δεν μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, να κάνει τους αγώνες αποτελεσματικούς. Δε δίνει προοπτική στον αγώνα, φέρνει την απογοήτευση και την κούραση.

2. Εχουμε εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των ΟΤΑ και γενικότερα.

Ο πόλεμος ενάντια στα λαϊκά στρώματα από κυβέρνηση, πλουτοκρατία, ΕΕ και τα κόμματά τους κλιμακώνεται. Φόροι, χαράτσια, ανατιμήσεις, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, νέα ανταποδοτικά τέλη δίπλα στην κεντρική φορολογία, κ.ά., αποτελούν τις βασικές αναδιαρθρώσεις πάνω στις οποίες επιδιώκουν την αναμόρφωση του αστικού κράτους και την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αναδεικνύονται ως το βασικό φιλέτο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα ως το βασικό μέτωπο πάλης και συσπείρωσης των εργαζομένων στον κλάδο των ΟΤΑ.

Στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία, παραχωρώντας βασικούς τομείς για χρυσοφόρες επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων, προγραμματικών συμβάσεων, μέσω της "αναμόρφωσης" των Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ.ά. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δέκα μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Σέρρες, Γραμματικό, Κερατέα, Ανω Λιόσια, Φυλή).

Το μάρμαρο των ιδιωτικοποιήσεων θα το πληρώσει και πάλι ο λαός.

Τα ανταποδοτικά τέλη θα αυξηθούν υπέρογκα. Βαρύ θα είναι το τίμημα για το λαό.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τσακισμένα μεροκάματα. Ηδη προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας που προσδιορίζουν οι δημοτικές αρχές, με βάση τα έσοδα του δήμου.

Μέσω του εξοβελισμού της ανακύκλωσης και της χρήσης της καύσης θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και αυτή την ανάπτυξη προωθούν τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ.

3. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε:

  • Αν οργανωθούμε, αν συμμετέχουμε όλοι στη λειτουργία και στη δράση των Σωματείων, αν είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλά ενημερωμένοι.
  • Αν ενισχύσουμε το ταξικό προσανατολισμό των αγώνων, αν συνδέσουμε την καθημερινή πάλη με τη φιλολαϊκή ανάπτυξη και προοπτική, αν αναμετρηθούμε και συγκρουστούμε με την εξουσία των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων. Στη βάση αυτή ενότητα όλων των εργαζομένων, όλοι μαζί, μια φωνή, μια γροθιά.
  • Αν δημιουργούμε καθημερινά τις προϋποθέσεις για την εδραίωση της κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας και αλληλεγγύης. Ολοι οι κλάδοι μαζί. Κοινή δράση εργατοϋπαλλήλων, φτωχών επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, γυναικών και νεολαίας.
  • Στη βάση του παραπάνω προσανατολισμού, σωστή επιλογή κι εναλλαγή στις μορφές πάλης. Αποφάσεις για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή των συναδέλφων και όχι γενικά "από τα πάνω". Οχι "πληρωμένες" απεργίες και όχι απεργίες χωρίς απεργούς, όχι ανοχή και συγκάλυψη της σύμπλευσης δημάρχων με τις κυβερνητικές επιλογές.

Ενα τέτοιο κίνημα, με μια τέτοια γραμμή πάλης είναι η βασική προϋπόθεση για να γίνουν οι αγώνες μας αποτελεσματικοί!

Συνδικαλιστικό κίνημα ρήξης και ανατροπής και όχι ένα κίνημα που θα υπηρετεί την εναλλαγή στο επίπεδο των κυβερνήσεων και τις εκάστοτε κυβερνητικές διαχειριστικές επιλογές.

4. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, Συνδικάτα, μαζικούς φορείς, Λαϊκές Επιτροπές να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλίες για να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τη φοροληστεία, τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, την απλήρωτη εργασία στους εργαζόμενους των ΜΚΟ.

Προτείνουμε:

Πολύμορφες κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις

  • Γενική πανελλαδική απεργία μέσα στο Φλεβάρη.
  • Με επίκεντρο τις πόλεις και τους νομούς, όπου παραχωρούνται σε επιχειρηματικούς ομίλους οι δέκα μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων οργανώνουμε πλατιά ενημέρωση, συζήτηση, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις φορέων που θα προετοιμάζουν τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Να κλείσουν εργοστάσια, υπηρεσίες, μαγαζιά, να νεκρώσουν όλοι οι τόποι δουλειάς. Ολοι μαζί με τα τρακτέρ και τους μαθητές στους δρόμους, αγώνας που να φτάνει μέχρι και την απεργία στο επίπεδο της πόλης ή του νομού.
  • Μέρα πανελλαδικής δράσης με καταλήψεις στις κατά τόπους Εφορίες με σύνθημα: "Δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε", κάτω τα χαράτσια και η φοροληστεία. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στις ΜΚΟ ώστε να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα.

Ενότητα και αγώνας τώρα για:

  • Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών των δήμων. Να αρθεί το "παρατηρητήριο" των δήμων.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των ΟΤΑ. Εξω οι ΜΚΟ από τους ΟΤΑ.
  • Την άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών.
  • Τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από κρατικό φορέα, με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης, με κεντρικούς δημόσιους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με σύγχρονες, φθηνές, φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους επεξεργασίας.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες κι υποδομές. Να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων που ήδη υπάρχει για το εργατοτεχνικό προσωπικό μέχρι το 2016.

Τώρα γνήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι εξελίξεις που ζούμε δεν είναι συνηθισμένες, είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ως κλάδος και ως Ομοσπονδία να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η Ομοσπονδία πρέπει να διαμορφώσει θέσεις και γραμμή πάλης που να απαντούν στον πόλεμο που δεχόμαστε, να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι αγώνες μας να είναι αποτελεσματικοί, νικηφόροι.

Στη βάση αυτή είναι αναγκαία η συσπείρωση όλου του κλάδου. Και μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δρομολογηθεί μόνο από ένα νέο έκτακτο συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με τη συμμετοχή όλων των Σωματείων, όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων που έχουν εκλεγεί ή θα εκλεγούν από το σύνολο των συναδέλφων (μόνιμων και συμβασιούχων). Εχουμε έκτακτη κατάσταση, πρέπει να γίνει συζήτηση μέσα από ένα συνέδριο.

Τα 18 Σωματεία και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι που έκαναν το συναδελφικό τους καθήκον, που έδωσαν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους, δεν μπορεί να αποκλείονται από τη δύναμη και το συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και με σαφείς στόχους και γραμμή πάλης, που θα ενώνουν όλους τους εργαζόμενους, όλα τα Σωματεία».

Να σημειωθεί ότι την πρόταση για νέο συνέδριο απέρριψαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΚΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και την αποδέχθηκε η ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου