Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Μικρομεσαίοι αγρότες: Αποφασίζουν, το Σάββατο, για τη μορφή κλιμάκωσης του αγώνα

Απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναμένεται να πάρουν οι Θεσσαλοί αγρότες στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιείται το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά Καρδίτσας, δίνοντας το έναυσμα για πανελλαδικό, αγωνιστικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στις πολλές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχίες και χωριά των νομών της Θεσσαλίας, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί τις δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις, οι αγρότες εξέφρασαν την θέληση και την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε πιο προχωρημένη μορφή πάλης, βγάζοντας στο δρόμο τα εκατοντάδες τρακτέρ που, από τις 20 Γενάρη, είναι συγκεντρωμένα στις πλατείες των χωριών.

Μ' αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι μπορούν να ασκήσουν πολύ ισχυρότερη αγωνιστική πίεση προς την συγκυβέρνηση, ώστε να αναγκαστεί ν' αλλάξει την αρνητική στάση της. Για να το πετύχουν, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, συνεχίζουν και εντείνουν τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση κι άλλων τρακτέρ, καθώς και για την αγωνιστική ενεργοποίηση κι άλλων αγροτών της περιοχής.

Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι η αγωνιστική πίεση γίνεται πολύ πιο ισχυρή κι αποτελεσματική όταν στον αγώνα της αγροτιάς μπαίνουν, για συμπαράσταση και σε συμπαράταξη, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι Ομοσπονδίες είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για την εξασφάλιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης λαϊκής αποδοχής και συμφωνίας με τις δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις και της όσο το δυνατόν πλατύτερης λαϊκής αλληλεγγύης στην πάλη τους.

Τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, συζητήθηκαν σε συνάντηση των εκπροσώπων τους για την εξέταση της πορείας της κινητοποίησης, που πραγματοποιήθηκε, στα Φάρσαλα.

Απανωτά πλήγματα

Με τον αγώνα της η μικρομεσαία αγροτιά απαντάει στην σφοδρή, βάρβαρη επίθεση της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που εκδηλώνεται με την επιβολή τσουχτερών χαρατσιών και υπέρογκων φόρων και στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που απειλεί να την αφανίσει.

Με κυβερνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων και της γενικότερης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, επιβλήθηκαν τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ), στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, στα δημοτικά τέλη των «Καποδιστριακών» δήμων για νερό-καθαριότητα.

Χαράτσια πληρώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και για τις άδειες των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις καλλιέργειας στον ΟΣΔΕ, στις σταυλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτροσήμανση των ζώων, καθώς και το μεγάλο χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, για τ' ακίνητα, (σπίτια και αποθήκες), όπως κι αυτά στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και για τα φάρμακα.

Ακόμα, η επιστροφή ΦΠΑ, μειώθηκε για το 2012, από το 11% στο 6%, με προοπτική πλήρους κατάργησης, όπως και στο φόρο πετρελαίου.

Οι εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις των 350 ευρώ μειώνονται κατά 30 ευρώ και, ταυτόχρονα, κόβονται τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα άδειας.

Επιπλέον, εξαπολύεται εναντίον της αγροτιάς μια σφοδρή φοροεπιδρομή, καθώς καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 13% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, ενώ προωθείται και η φορολόγηση των χωραφιών.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν να συρρικνώνεται το εισόδημά τους, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, του υπέρογκου κόστους παραγωγής, των μεγάλων ζημιών στην αγροτική παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες. Κι έρχονται ακόμα χειρότερα με την αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ, για το 2014-2020, που θα φέρει κι άλλες περικοπές στις επιδοτήσεις κι άλλους περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή κι άλλα, πολλά, μέτρα που θα ξεκληρίζουν την μικρομεσαία αγροτιά για να συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες-καπιταλιστές.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου