Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου στη 16η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ο Γιώργος Μαρίνος μιλά στην 16η Διεθνή Συνάντηση ΚΕΚ
Με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των 53 κομμάτων συνεχίστηκαν την Παρασκευή 14/11 οι εργασίες της 16ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Στο Προεδρείο της Διεθνούς Συνάντησης, κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των εργασιών, προσκλήθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχαρίστησε το ΚΚ Ισημερινού για τη φιλοξενία της 16ης Διεθνούς Συνάντησης και χαιρέτισε τα ΚΚ που συμμετέχουν. Εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στο λαό της Κούβας.
Ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως αναμφισβήτητα, ο καπιταλισμός γίνεται πιο επιθετικός κατά των λαών, σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, τις κρίσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου εκφράζει την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, την όξυνση της βασικής αντίθεσης του συστήματος, στο έδαφος της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Καυτηρίασε τη θέση του οπορτουνισμού, που παρουσιάζει ως αιτία τον νεοφιλελευθερισμό κι αθωώνει έτσι τη σοσιαλδημοκρατία και τον καπιταλισμό.
Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως το ΚΚΕ στην Ελλάδα προσπαθεί για την οργάνωση της εργατικής, λαϊκής πάλης, στηρίζει τον αγώνα του ταξικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων, συγκρούεται με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ κι αναφέρθηκε στη συμμετοχή πολλών χιλιάδων εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στη μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση της 1ης Νοέμβρη, που οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στην Αθήνα, σε συνεργασία με τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, όπου συμμετείχαν πάνω από 1.000 συνδικάτα και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Εντείνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Ο Γ. Μαρίνος ανέδειξε στην ομιλία του πως στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης εντείνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, οξύνονται οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, δυναμώνει ο κίνδυνος γενικευμένων στρατιωτικών συγκρούσεων, κι υπογράμμισε πως η μαζική πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αναγκαίο να συμβαδίζει με την οργάνωση του αγώνα για την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τους πολέμους, την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Αναφερόμενος στη στρατηγική των ΚΚ σημείωσε πως η βασική κατεύθυνση της πάλης τους καθορίζεται από το χαρακτήρα της εποχής μας, που είναι εποχή μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Αυτό καθορίζει τον χαρακτήρα της επανάστασης και τις κινητήριες δυνάμεις της, την πολιτική των συμμαχιών. Ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε, γεννήθηκαν τα μονοπώλια και ωρίμασαν οι υλικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αυτά, αποτελούν βασικά στοιχεία για την επεξεργασία σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής με κεντρικό ζήτημα το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης και την επίλυση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας.
Ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως η στρατηγική των «ενδιάμεσων σταδίων» ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, κινείται στο έδαφος του εκμεταλλευτικού συστήματος, όπου η εξουσία και τα μέσα παραγωγής παραμένουν στα χέρια της αστικής τάξης, διατηρείται η καπιταλιστική εκμετάλλευση και αναρχία. Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ εκτιμά πως ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Στη βάση αυτή το ΚΚΕ καταβάλλει προσπάθεια για την ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, δίνοντας βάρος στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Να αναπτυχθεί πιο αποτελεσματικά η ταξική πάλη

Ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως το κάθε ΚΚ στον τόπο του έχει ευθύνη για την προσαρμογή της στρατηγικής και της τακτικής του ώστε να αναπτυχθεί πιο αποτελεσματικά η ταξική πάλη. Αλλά, είναι άλλο αυτό και άλλο η χρησιμοποίηση των «ιδιομορφιών», για να τεκμηριωθεί η υποκατάσταση του επαναστατικού δρόμου από τον κοινοβουλευτισμό, να υποβιβαστεί ο σοσιαλισμός σε κυβερνητικές αλλαγές αστικής διαχείρισης. Τόνισε πως η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι μια ενιαία διαδικασία, η οποία ξεκινά με την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός είναι νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Από αυτή τη σκοπιά εξετάζει το ΚΚΕ και τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και το χαρακτήρα των διακρατικών ενώσεων. Η αντίληψη του «προοδευτισμού» αλλά και η ανάλυση που ωραιοποιεί τον χαρακτήρα των διακρατικών ενώσεων είναι μέρος του λεγόμενου «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που αποτελεί φορέα προώθησης της οπορτουνιστικής θέσης περί «εξανθρώπισης» του καπιταλισμού. Η ουτοπία περί εκδημοκρατισμού του αστικού κράτους και η προβολή της «μεικτής» καπιταλιστικής οικονομίας παρουσιάζονται ως νέο «μοντέλο» του σοσιαλισμού.

Όπως υπογράμμισε το στέλεχος του ΚΚΕ, κατά τη γνώμη μας, τα ΚΚ έχουν υποχρέωση να εξοπλίσουν την Εργατική τάξη, ώστε αυτή να γίνει ικανή και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και της ανήκει. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σοβαρά ζητήματα απαιτούν πάρα πέρα συζήτηση. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για τον συντονισμό της δράσης μας. Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη 16η Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ σχέδιο κοινών δράσεων το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει στήριξη των εργατικών αγώνων για τα εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, ένταση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καμπάνια ενάντια στον αντικομμουνισμό και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου