Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πρωτοπόρα και πολύμορφη δράση μέσα στη νεολαία για τη διάδοση των ιδανικών μας

Η
 ιστορική πείρα είναι πολύτιμη. Είναι γνωστή η δράση της θρυλικής ΕΠΟΝ, που, μαζί με τη συμμετοχή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στις διαδηλώσεις των πόλεων, στην ενημέρωση και διαφώτιση του λαού και της νεολαίας παρενέβαινε με πολύμορφη δράση. Δημιουργία αθλητικών ομάδων και διάδοση των αθλητικών ιδεωδών, διεξαγωγή του πρώτου πανελλήνιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος νέων, δράση ενάντια στους τεκέδες, γιγάντια εκπολιτιστική δραστηριότητά, εκατοντάδες θέατρα και θεατρικοί όμιλοι, χορωδίες νέων, εκπολιτιστικά συνεργεία. Σε άλλες συνθήκες, μετά το 1974 ιδρύονται με την πρωτοπόρα δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκατοντάδες μορφωτικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι που εκεί για πρώτη φορά αρκετοί νέοι αποκτάνε επαφή με τον προοδευτικό κινηματογράφο, το βιβλίο, το θέατρο, το σκάκι. Εχουμε και σήμερα πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Παίρνουμε υπόψιν ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει η μάζα των νέων ηλικίας 15 - 29 ετών οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, κατάρτισης ή εκπαίδευσης. Ερευνες επί ερευνών έχουν γίνει (Eurofound, ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ), πολλαπλασιάζονται τα δημοσιεύματα για να εξεταστεί το φαινόμενο αυτής της «χαμένης» γενιάς, όπως λένε τα επιτελεία του συστήματος.
Οι νέοι που, από μικρή ηλικία, «πετιούνται» εκτός σχολείου ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να πληρώνουν για σπουδές ή φροντιστήρια, που δε βρίσκουν ούτε μεροκάματο, συναντιούνται στις ουρές της ανεργίας και των κακοπληρωμένων προγραμμάτων με το μεγάλο μέρος αυτών που τελικά κατάφεραν να τελειώσουν το σχολείο και να σπουδάσουν. Αυτό κανείς τους δεν το επέλεξε. Η ανεργία, η φτώχεια, η αμορφωσιά είναι κάποια από τα πολλά αποστήματα του συστήματος που τα προσφέρει «απλόχερα» στη νεολαία όπως και στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, ενώ της στερεί τη μόνιμη σταθερή δουλειά, την ολόπλευρη μόρφωση, το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, την πρωτοπόρα πολιτιστική δημιουργία.
Εχει τους νόμους της αυτή η ιστορία
Ο αντίπαλος δεν ενδιαφέρεται μόνο για το κορμί της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Εχει στήσει ένα ολόκληρο πλέγμα, έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό για να επιδράσει στο μυαλό και την ψυχή των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Αξιοποιεί ΜΚΟ, την εκκλησία, Δήμους, ΚΟΙΝΣΕΠ, κρατικές, ιδιωτικές και επιχειρηματικές δομές στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της βαρβαρότητας. Ποιος θα μπουκώσει ψίχουλα το στόμα για να αφήσει τις αλυσίδες στα πόδια. Τάζουν 5μηνες ανάσες που ούτε και αυτές ανακουφίζουν για να διαιωνίσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης. Υπόσχονται, κοροϊδεύουν. Τα αφεντικά τρίβουν τα χέρια τους.
Η παρέμβασή μας στη νεολαία των εργατικών λαϊκών οικογενειών είναι δουλειά που θέλει υπομονή, πρωτοβουλία, σταθερό σχέδιο, αντιπαλεύοντας τις δυσκολίες. Η προχειρότητα και η ρουτίνα είναι ο μεγάλος μας εχθρός, ενώ πρέπει να επιμένουμε στη δράση, στην πρωτοβουλία, στην κουβέντα και την πείρα κρατώντας ψηλά τον πήχη.
Δίπλα και μαζί με το κύριο μέτωπο παρέμβασης της κάθε ΟΒ, τους εργασιακούς χώρους, τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, τα σχολεία, τις σχολές πανεπιστημίων - ΤΕΙ υπάρχουν μια σειρά πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικοί φορείς, χώροι που συγκεντρώνονται νέοι άνεργοι ή νέοι των χώρων που ιεραρχούμε να παρέμβουμε, που τελείωσαν το βάουτσερ και «περιμένουν το επόμενο», νέοι που δεν μπορούν άλλο να κάθονται σπίτι, κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, κάνουν κάτι, αθλούνται, ψυχαγωγούνται, έχουν ενδιαφέροντα.
Εχουμε σοβαρά περιθώρια, ώστε να πρωτοστατούμε, να ζωντανεύουμε, να δημιουργούμε κινήσεις συλλογικής δραστηριότητας.
Εχουμε μια υποδομή, ήδη αρκετοί συμμετέχουν σε λαϊκά φροντιστήρια, πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία.
Εχουμε σοβαρές δυνατότητες οι σύντροφοι και οι φίλοι της Οργάνωσης, ευρύτερα νέοι και νέες που έχουν κλίσεις, ενδιαφέροντα, μεράκι, έχουν κάνει έως και σπουδές πάνω σε αυτά τα ζητήματα να συμβάλουν ώστε αυτή η δουλειά να απλώσει, να μη μένει σε λίγα χέρια, να ακουμπήσουμε σε περισσότερους νέους.
Για να καλλιεργήσουμε τη συλλογικότητα κόντρα στον ατομισμό, την ενεργητική συμμετοχή κόντρα στην απάθεια, να δώσουμε περιεχόμενο στη συμμετοχή, να δεθεί με τη διεκδίκηση. Να προβάλλουμε την ιδεολογία μας μέσα από περισσότερους δρόμους.
Αναβάθμιση της δραστηριότητάς μας με στέκια συλλογικής δράσης, ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης
Σήμερα είναι ώριμο σε κάθε πόλη και εργατογειτονιά να φτιαχτεί ένας χώρος, να διεκδικηθεί κάποιος αναξιοποίητος και να μετατραπεί σε πραγματικό στολίδι. Να συναντηθεί εκεί η αναζήτηση δημιουργικής απασχόλησης και δημιουργίας με τη διεκδίκηση, τη μαχητική στάση ζωής, την κατεύθυνση ανατροπής. Χώροι καλαίσθητοι, ανάσα και σπίτι αλληλεγγύης για τους νέους και τη γειτονιά, με υποδομή, καλαισθησία, πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων, γλέντια και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Εκεί μπορούν τα τμήματα της νεολαίας και ιδιαίτερα οι νέοι που δε δουλεύουν ούτε σπουδάζουν να συναντιούνται με τη συλλογική δράση και οργάνωση, με τα σωματεία, τις Επιτροπές Ανέργων, τους Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, τις Λαϊκές Επιτροπές.
Με τη συμβολή των μελών της ΚΝΕ θέλουμε να ενταθούν οι δραστηριότητες συνολικά στον τομέα της λαϊκής αλληλεγγύης, όπως τα ενισχυτικά μαθήματα για μαθητές που έχουν ξεκινήσει από λαϊκές επιτροπές και το ΜΑΣ αλλά και με άλλους τρόπους σε επίπεδο σχολείων, σχολών, γειτονιάς, για ό,τι μπορεί να ανακουφίσει τις λαϊκές οικογένειες και να σπείρει την αμφισβήτηση και τη διεκδίκηση.
Το έργο των λαϊκών φροντιστηρίων είναι μέχρι στιγμής συγκλονιστικό. Η πείρα που σιγά-σιγά και βασανιστικά διαμορφώσαμε γύρω από την οργανωμένη αλληλεγγύη βοήθησε να δουν αρκετοί νέοι καλύτερα το ρόλο των οργάνων του κινήματος, βοήθησε να ανοίγουμε το ενιαίο της επίθεσης και άρα της απάντησης. Εχουμε πλήθος παραδειγμάτων. Από το μεγάλο αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας, των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, των μπλόκων των αγροτών, των λαών που αγωνίζονται, το διπλανό συμμαθητή που λιποθυμάει από την ασιτία ή που πρέπει να εγχειρηθεί, άλλες μεμονωμένες πρωτοβουλίες που δείχνουν την αλληλεγγύη ως όμοιος προς όμοιο, δείχνουν τις αξίες και τον τρόπο της τάξης μας, των φτωχών, χωρίς πολλά λόγια. Η αλληλεγγύη ξεχώρισε και ως μορφή που ευαισθητοποιεί και ανοίγει την κουβέντα πιο βαθιά, δίνει καλύτερα τη σημασία της οργάνωσης για να μη μένει κανείς μόνος του απέναντι στην επίθεση.
Δράση σε πολιτιστικούς συλλόγους, πολιτιστική δραστηριότητα μέσα στους μαζικούς φορείς
Η πείρα μας από τα Φεστιβάλ είναι σημαντική, αλλά περιορισμένη στο χρόνο. Επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να παρέμβουμε μέσα στη νεολαία, στηρίζοντας και δρώντας μέσα σε πολιτιστικούς συλλόγους. Εκατοντάδες τέτοιοι σύλλογοι συμμετέχουν, παρουσιάζουν το έργο τους. Από την επαφή που έχουμε με τα Διοικητικά τους Συμβούλια και επικεφαλής πολιτιστικών συλλόγων και άλλων ομάδων, φαίνεται ότι υπάρχει πολύς φτωχόκοσμος που δουλεύει με μεράκι, με προσωπικές θυσίες και οικονομικό κόστος για να τις κρατήσει ζωντανές.
Πάνω σε αυτήν την αφετηρία, μπορούμε να δουλέψουμε, να δράσουμε δυναμώνοντας τις διεκδικήσεις για δωρεάν παραχώρηση δημοτικών και δημόσιων χώρων, χρηματοδότηση, υποδομές. Διευρύνοντας τη δράση τους και σε άλλα μέτωπα πάλης. Ενισχύοντας τη συμμετοχή σε θεατρικές ομάδες, μουσικά σχήματα, κινηματογραφικές λέσχες. Ταυτόχρονα, είμαστε σήμερα πιο ικανοί να φτιάξουμε πολιτιστικές ομάδες σε σχολεία, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, εργατικά κέντρα, γειτονιές. Υπάρχουν λίγα αλλά αξιόλογα παραδείγματα. Υπάρχει ένας σπουδαστικός σύλλογος που προχώρησε σε συγκρότηση θεατρικής, χορευτικής, κινηματογραφικής, φωτογραφικής ομάδας με συμμετοχή 100 σπουδαστών. Η δημιουργία των ομάδων αυτών έδειξε ότι είναι μορφή που πατάει πάνω σε ανάγκες, ανοίγει τη συζήτηση και για το περιεχόμενό τους. Πρέπει να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση και παράλληλα να μπούμε και να δράσουμε στις πιο μαζικές από αυτές τις συλλογικότητες.
Να αναπτυχθεί η αθλητική δραστηριότητα Παλεύουμε για μαζικό λαϊκό αθλητισμό
Τα μαθητικά και τα φοιτητικά τουρνουά που οργανώνουμε κάθε χρόνο με αφορμή την 26η του Ιούνη (ημέρα κατά των ναρκωτικών) αλλά και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς ή πριν τα Φεστιβάλ είχαν επιτυχία στην πλειοψηφία τους.
Μπορεί σήμερα να ανέβει η αθλητική δραστηριότητα μέσα στους μαζικούς φορείς. Ενα παράδειγμα από τον ίδιο σπουδαστικό σύλλογο είναι ότι συγκρότησε αθλητική επιτροπή, έβγαλε ανακοινώσεις, οργάνωσε τουρνουά με συμμετοχή πάνω από 400 άτομα. Στην αθλητική επιτροπή μπήκαν σπουδαστές που δυσκολεύονταν μέχρι χθες να κινητοποιηθούν, που το πολύ-πολύ ψήφιζαν στις εκλογές, αξιοποιήθηκαν ικανότητες που είχαν.
Μπορούμε να συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα και να το διευρύνουμε με πιο οργανωμένα τουρνουά από μαθητικά συμβούλια και συλλόγους, συλλόγους ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, σωματείων.
Το πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να ανοίξουμε τη δουλειά μας. Μπορεί να αξιοποιηθεί σαν πείρα για την οργάνωση ομάδων, αγώνων και τουρνουά στους χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης έτσι ώστε να δημιουργήσουμε και άλλο ένα κανάλι επαφής και επικοινωνίας με νέους.
Ταυτόχρονα, σε κάθε νομό η κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι τραγική. Χιλιάδες νέοι, χωρίς υποδομές, χρηματοδότηση, τσακίζονται για να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Είναι ώριμο πλέον να βοηθηθούν καλύτερα οι σύντροφοι αθλητές, να δούμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε ομάδες και να παίξουμε ενεργότερο ρόλο στα σωματεία ερασιτεχνών αθλητών που υπάρχουν.
Να ανοίξουμε μαζί με τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, τα ζητήματα της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό, να προβάλουμε τη δική μας πρόταση και τους πολιτικούς όρους για την ικανοποίησή της.
Σήμερα μπορούμε να αποκτήσουμε την ικανότητα να χωθούμε πιο βαθιά μέσα στη νεολαία, από περισσότερους δρόμους
Οπως αναφέρουμε και στις Θέσεις του 11ου Συνεδρίου: «...Χρειάζεται ακόμα δουλειά ώστε να κατανοηθεί ότι η ανάπτυξη των δεσμών μας με αυτούς τους νέους και τις νέες θα επιτευχθεί, αν ο κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα από κοινού με τους φίλους της Οργάνωσης πρωτοστατούν δρώντας στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς που συσπειρώνουν νεολαία, αν είμαστε μέσα στις συλλογικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται, αγωνιστικές, αθλητικές, πολιτιστικές, βοηθάμε να δυναμώνει το κύρος του Κόμματος και της ΚΝΕ με το παράδειγμα της αφοσιωμένης ανυποχώρητης δράσης, με την υπεροχή των ιδεών μας, με την ικανότητα συσπείρωσης».
Να δρούμε, λοιπόν, πιο πρωτόβουλα και δημιουργικά, να ανεβάσουμε τον πήχη πιο ψηλά. Μπορούμε να το κάνουμε.


Γιώργος  ΣΙΔΕΡΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου