Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Μπαράζ ακύρωσης αποφάσεων που ανακουφίζουν το λαό

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ακυρώνουν αποφάσεις 
που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους 
στον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» και τις απολύσεις
Σε νέες ακυρώσεις αποφάσεων των δημοτικών αρχών Πετρούπολης και Πάτρας, που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, προχώρησαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, με την ίδια διαδικασία, ακυρώθηκαν στην Αττική αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Βριλησσίων, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου.
Σε ό,τι αφορά την Πάτρα, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου ακύρωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που στεκόταν ενάντια στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων και στον «επανέλεγχο» των συμβάσεων.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ακύρωσε εν μέρει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά την πλήρη απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων από τα δημοτικά τέλη και τη μείωσή τους κατά 50% για τους νέους επαγγελματίες της πόλης κατά τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος.

Ανακοίνωση του Δήμου Πετρούπολης

Ανάλογο περιεχόμενο έχει και η ανακοίνωση - καταγγελία της δημοτικής αρχής Πετρούπολης, όπου επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα:
«Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί "ανεξάρτητης Διοίκησης" είναι φούμαρα. Η Τοπική Διοίκηση είναι ασφυκτικά εγκλωβισμένη από το αντιλαϊκό πλαίσιο του αστικού κράτους. Και μία από τις αποδείξεις του αντιλαϊκού πλαισίου είναι η εξής: Ενώ οι απαλλαγές ή μειώσεις δημοτικών τελών (με λίγα λόγια, η φοροελάφρυνση του λαϊκού νοικοκυριού) είναι, όπως αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παράνομες, οι τραπεζικοί και οι μεγάλοι όμιλοι νόμιμα έχουν μια σειρά φοροαπαλλαγές!
Ως Διοίκηση, καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται μέσα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς να επιτρέπουν την οποιαδήποτε ελάφρυνση στις λαϊκές οικογένειες. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ασκώντας κάθε μέσο που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να παρθεί πίσω η ακύρωση της απόφασής μας. Κυρίως, όμως, θα γνωστοποιήσουμε στο λαό της πόλης τις εξελίξεις αυτές και θα σταθούμε αρωγός στην οργάνωση του αγώνα για να αποτραπεί η αντιλαϊκή επιδρομή.
Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η λαϊκή οικογένεια δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό κι εμείς θα είμαστε πλάι στον αγώνα του λαού, όπως άλλωστε ως Δημοτική Αρχή κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, για να επιβάλει ο ίδιος τη λαϊκή ανακούφιση και να διεκδικήσει την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα συνδυαστεί με την άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας, και την ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα, ταυτόχρονα με την αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες».

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, αντιδρώντας στην ακύρωση της απόφασης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία (ψήφισε λευκό η παράταξη «Νέα Πόλη» του Κώστα Χριστόπουλου) και εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας εκφράζει την πολιτική του αντίθεση και καταδίκη στην πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακύρωσε την απόφασή μας γιατί εναντιωθήκαμε στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 περί "αξιολογήσεων" και στο λεγόμενο επανέλεγχο των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Γιατί με την απόφασή μας στηρίξαμε την εντολή του δημάρχου προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην προχωρήσουν σε καμιά ενέργεια, όπως διαδικασία αξιολόγησης και αποστολή στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την απόλυση εργαζομένων.
Η απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι προκλητική και απόλυτα εναρμονισμένη με την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που με την παρέμβασή τους στον Αρειο Πάγο, αλλά και τις εντολές τους στους ΓΓ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, απαίτησαν ουσιαστικά την ακύρωση της απόφασής μας και την πειθαρχική δίωξη του δημάρχου.
Οι ενέργειες αυτές, που δε γίνονται πρώτη φορά (έχουν προηγηθεί άλλες ανάλογες), επιβεβαιώνουν ότι οι δήμοι έχουν προ πολλού χάσει τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά είχαν. Ο "Καλλικράτης", ο ελεγκτής νομιμότητας, το οικονομικό παρατηρητήριο και όλο το θεσμικό πλαίσιο εμποδίζουν και απαγορεύουν την όποια δημοτική αρχή να ασκεί διαφορετική πολιτική, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η κάθε αστική κυβέρνηση επιβάλλει με όλα τα μέσα οι δήμοι να λειτουργούν χωρίς εμπόδια ως Τοπική Κρατική Διοίκηση, να αποτελούν μηχανισμό του κράτους στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής. Να στηρίζουν τους μεγάλους επιχειρηματίες με τη στράτευσή τους στο στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Να αφήσουν πεδία όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, καθαριότητα κλπ. στη ληστρική εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες.
Γι' αυτό έχουν θεσμοθετήσει και τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αποτελεί χονδροειδές ψεύδος ότι αυτός ο έλεγχος σχετίζεται με τη νομιμότητα των αποφάσεών μας. Πρόκειται για έλεγχο σκοπιμότητας που εμποδίζει και απαγορεύει κάθε δυνατότητα έκφρασης άλλης πολιτικής. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας θα στηρίξει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, των ΙΔΑΧ, για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Θα αντιμετωπίσουμε μαζί με τους δημότες μας και τους δημοτικούς υπαλλήλους τις όποιες απειλές και τυχόν "ποινές" επειδή δε συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου