Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η προετοιμασία νέων πρωτοπόρων αγωνιστών για τη δίκαιη υπόθεση της τάξης μας

Α
πό την πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί στοιχείο του επαναστατικού χαρακτήρα και της λειτουργίας της ΚΝΕ, δυναμώνουμε. Διαμορφώνουμε συλλογικά πιο στέρεες πεποιθήσεις και ενιαία αντίληψη για το χαρακτήρα και το ρόλο της Οργάνωσής μας. Επεξεργαζόμαστε καλύτερα την πείρα μας, αποκτάμε ενιαία αντίληψη στο τι έχουμε να λύσουμε, προς τα πού πρέπει να χτυπήσουν όλα τα σφυριά τα επόμενα χρόνια, ώστε, πλάι στο Κόμμα μας, να δημιουργείται μια στρατιά νέων πρωτοπόρων αγωνιστών. Η αγωνιστική στάση και η δράση μας εμπνέεται από ό,τι πιο σύγχρονο και προοδευτικό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία που θα καλύπτει τις όλο και μεγαλύτερες ανάγκες της νεολαίας, το σοσιαλισμό. Για να διαμορφωθεί μια νέα γενιά κομμουνιστών, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που θα υλοποιήσει τα μεγάλα καθήκοντα του «σήμερα» και του «αύριο».
Ταυτόχρονα με την προσυνεδριακή διαδικασία, αναπτύσσουμε μια πλούσια δράση μέσα στη νεολαία που έχει στόχο την ανάπτυξη της πάλης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, που δε χωράνε στις ουρές της ανεργίας, των προγραμμάτων τζάμπα εργασίας για τα αφεντικά, στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση και το σχολείο - εξεταστικό κέντρο, που τσακίζει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. Οργανώνουμε την παρέμβασή μας κόντρα στο ρεύμα, την απάθεια και τη μοιρολατρία, το φόβο που σπέρνει η αστική τάξη και τα κόμματά της ταυτόχρονα με τις αυταπάτες και τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργείται, απέναντι στα φαινόμενα διάλυσης του κινήματος, τις προσπάθειες από διάφορες πλευρές να χτυπηθεί η οργανωμένη πάλη. Μπαίνουμε στα «γεμάτα» στην προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας στις 27 Νοέμβρη αξιοποιώντας τα συμπεράσματα, την πείρα, τις προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν από τη δράση μας για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοέμβρη. Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάζουμε την πλούσια εσωοργανωτική συζήτηση με μια αντίστοιχη δράση, ότι η ΚΝΕ μπορεί σε κάθε φάση να είναι Οργάνωση μάχης, ιδεολογικά εξοπλισμένη, που αξιολογεί και κρίνει τα συμπεράσματα από τη δράση της.

Η ουσία της διαπαιδαγώγησης

Οι αρχές των Σοβιετικών Παιδαγωγών που αφορούσαν τη διαπαιδαγώγηση κινούνταν στον άξονα:«Διαπαιδαγωγώ σημαίνει μαθαίνω κάποιον να ζει με νέο τρόπο». Μέσα από τη συμμετοχή στην πάλη, μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ ένας νέος μαθαίνει να ζει με νέο τρόπο. Από την οργάνωση στην ΚΝΕ, που συνδυάζει τη θέληση για δράση και γνώση με βάση το χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της ΚΝΕ, ως νεολαίας του ΚΚΕ, χτίζουμε, αναπτύσσουμε και καλλιεργούμε τις επαναστατικές αρετές, ώστε να δένεται και ιδεολογικά ακόμα πιο γερά η επιλογή της οργανωμένης πάλης, να επιβεβαιώνεται καθημερινά. Αυτή η πορεία ωρίμανσης να οδηγεί στην επιλογή να αποκτήσουν τα μέλη της ΚΝΕ τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.
Αυτή είναι μια πολύ ουσιαστική δουλειά στην ΚΝΕ. Αφορά τη σταθερή προσπάθεια να κατακτιούνται και να αφομοιώνονται η στρατηγική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, οι επεξεργασίες του, οι θέσεις της ΚΝΕ, όχι μόνο μέσω της ατομικής μελέτης που είναι φυσικά απαραίτητη αλλά και μέσα συνολικά από τον τρόπο λειτουργίας της ΟΒ, από το πώς τα όργανα της ΚΝΕ συζητούν, σχεδιάζουν και ελέγχουν τη δράση τους. Συμβάλλει καθοριστικά η μελέτη και η αφομοίωση της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος, όχι μόνο των μεγάλων και ηρωικών στιγμών αλλά και των καμπών, των περιόδων της σκληρής προετοιμασίας, των περιόδων που τα πράγματα κυλούσαν φαινομενικά αργά. Αλλωστε, οι μεγάλες μορφές που ανέδειξε το Κόμμα μας, οι αγωνιστές που έδιναν ακόμα και τη ζωή τους για το δίκιο της υπόθεσης του λαού δεν ήταν κάποιοι «μυθικοί ήρωες», ήταν άνθρωποι που, έχοντας οδηγό την ιδεολογία τους και την πίστη στο δίκιο του λαού, μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, έκαναν επιλογή ζωής διαλέγοντας το δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας, ενώ θα μπορούσαν να λουφάξουν σε μια γωνιά και να εξασφαλίσουν μια «ήσυχη ζωή». Είχαν τέτοια επιλογή αλλά δεν την προτίμησαν.
Αυτή η προσπάθεια αφορά τη γενικότερη μορφωτική, πολιτιστική καλλιέργεια, την επαφή με το βιβλίο και άλλες μορφές τέχνης, ως αναπόσπαστο στοιχείο για τη δημιουργία ολόπλευρης προσωπικότητας. Την καλλιέργεια του προλεταριακού διεθνισμού, της μαχητικής στάσης απέναντι σε κάθε έκφραση φασισμού, εθνικισμού και σοβινισμού αλλά και της αντίθεσης στον κοσμοπολιτισμό της αστικής τάξης, συνολικά στις αξίες και τα ιδανικά που καλλιεργεί το κεφάλαιο στη νεολαία.

Για νέους πρωτοπόρους αγωνιστές

Το «να μαθαίνουμε να ζούμε με νέο τρόπο», που καθοδηγείται από το μεγάλο σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης, αφορά την προσπάθεια να κατακτάμε μέσα στη ζωή τα χαρακτηριστικά του πρωτοπόρου αγωνιστή που διαφωτίζει, ενημερώνει, αποκαλύπτει, ηγείται στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας. Που δένεται με νέους των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, που φτιάχνει περίγυρο από το μηδέν, που δεν κινείται με τη λογική «όπως τα βρήκα» αλλά με τη λογική «πώς θα τα κάνω καλύτερα». Που κατανοεί ότιμεγάλο όπλο είναι το προσωπικό παράδειγμα στη δουλειά, το σχολείο, την παρέα, μέσα στην Οργάνωση. Που μέσα από τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την αγάπη προς τη μόρφωση και την ίδια τη ζωή, καλλιεργεί την αγωνιστική - μαχητική - ανυπότακτη στάση ζωής.
Μέσα από μια τέτοια προσπάθεια μπορεί και πρέπει να καλλιεργείται η ανάγκη ο νέος πρωτοπόρος αγωνιστής να κρίνει τη δουλειά του αυστηρά, εντοπίζοντας ο ίδιος πρώτα απ' όλα τις αδυναμίες του, να μαθαίνει από τα λάθη και τις αδυναμίες του και έτσι να μπορεί να ασκεί και δημιουργική κριτική. Καταπολεμώντας κάθε τάση για αδράνεια, κάθε προσπάθεια του συστήματος να βάλει τη νεολαία στην κοινωνική απομόνωση και αποξένωση.

Ανάλογη να είναι και η λειτουργία της Οργάνωσης

Βασική πλευρά όλης αυτής της διαδικασίας είναι η αταλάντευτη τήρηση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, του καταστατικού και των αρχών λειτουργίας της ΚΝΕ, των μεθόδων και των κανόνων λειτουργίας και δράσης. Ταυτόχρονα, είναι η προσπάθεια να δυναμώνει η ΚΝΕ, να γίνεται πιο συγκροτημένη. Να αντιστοιχίζεται με το μεγάλο σκοπό για τον οποίο παλεύουμε η λειτουργία των οργάνων και των ΟΒ, να υπάρχει ουσιαστικός καταμερισμός, ομάδες δουλειάς και βοηθητικά επιτελεία. Πλούσια λειτουργία και δράση των γραφείων των ΟΒ.
Ξέρουμε ότι σε μεγάλα τμήματα νεολαίας η προοπτική του σοσιαλισμού, η αλλαγή τάξης στην εξουσία φαντάζει ως «κάτι ξένο», ως «ένα πείραμα που δοκιμάστηκε και απέτυχε». Εχει πιάσει τόπο ο αντικομουνισμός, ο οποίος παίρνει και νέες μορφές μήπως και ξεφύγει κανένας νέος από τα όρια του καπιταλισμού. Ξέρουμε ότι η δράση μας στις σημερινές συνθήκες απαιτεί γνώση, επιμονή, αντοχή, συστηματική και πολύπλευρη δουλειά.
Η συμμετοχή στον αγώνα, πολύ περισσότερο στην οργανωμένη πάλη μέσα από τη νεολαία του ΚΚΕ, μπορεί να γεμίζει τα παιδιά της εργατικής τάξης με περηφάνια και ικανοποίηση. Τι πιο όμορφο άλλωστε για ένα νέο άνθρωπο να δρα με βάση μεγάλους σκοπούς και ιδανικά, κρατώντας άσβηστη τη φλόγα της επανάστασης, με καρτερικότητα, υπομονή, με ανοιχτή καρδιά για τους νέους που ανήκουν στην τάξη μας, ανεξάρτητα σε ποιο βαθμό συμφωνούν με τις θέσεις μας και την πολιτική μας, με άσβεστο ταξικό μίσος για τους εκμεταλλευτές. Να δένεται πλατιά με τους συναδέλφους του στο χώρο δουλειάς, να πρωτοστατεί στη συλλογική δράση μέσα στο σχολείο, να δίνει τη μάχη στη σχολή του ώστε η επιστήμη να μπει στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων, να μην κλείνεται στον εαυτό του, στη μιζέρια που προκαλεί η ανεργία αλλά να βρίσκεται μαζί με άλλους νέους της τάξης του.
Θέλουμε μέσα από τη λειτουργία και δράση της Οργάνωσης να καλλιεργείται ένα γενικότερο πλαίσιο αξιών, ιδανικών, αντιλήψεων, στάσης ζωής, για να μπορεί ένας νέος να αποκτά σταθερή αγωνιστική πορεία. Να γινόμαστε «άνθρωποι που οι πράξεις τους καθοδηγούνται από ανώτερα ιδανικά». Για να μην απογοητευόμαστε όταν ένας αγώνας δε φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, για να μην αποτραβιόμαστε από την πάλη όταν το κίνημα είναι «στα κάτω του», για να αποκτάμε σταθερό ταξικό κριτήριο απέναντι στην προπαγάνδα και τα ιδεολογήματα των αστικών κομμάτων, του οπορτουνισμού και των διαφόρων ειδών μηχανισμών του συστήματος. Για να αποκτάμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αλληλέγγυα, συντροφικά όλα τα προβλήματα της πάλης και της ζωής, ιδιαίτερα στις κρίσιμες μεταβατικές στιγμές.
Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια μπορούμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Να κατακτάμε την ικανότητα και την προετοιμασία στην καθοδηγητική δουλειά και τη λειτουργία των ΟΒ, για τη διεξαγωγή του ιδεολογικού αγώνα και την οργάνωση της πάλης ώστε να δημιουργούμε στέρεες υποδομές σε κάθε τομέα. Προϋπόθεση είναι η πλούσια εσωοργανωτική δραστηριότητα, ο πολιτικός και ιδεολογικός εξοπλισμός. Η μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα των ΟΒ. Δραστηριότητα που βοηθά το συντροφικό δέσιμο. Πρόγραμμα ιδεολογικής δουλειάς. Συζήτηση ιδεολογικών και πολιτικών ζητημάτων που βγαίνουν από την παρέμβαση στο χώρο και από την προπαγάνδα του αντιπάλου. Μελέτη και αξιοποίηση των ντοκουμέντων του Κόμματος, του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, των υλικών της ΚΝΕ, του «Οδηγητή». Ετσι μπορεί να ανεβαίνει η ικανότητα από τα όργανα και τις ΟΒ να βγάζουν συμπεράσματα μέσα από την πείρα τους, από την παρέμβασή τους, από ό,τι ζουν και βιώνουν οι σύντροφοι στο χώρο που δρουν, να είναι επιτελεία μάχης, σχεδιασμού και ανάπτυξης της δράσης σε κάθε χώρο με βάση τα γενικότερα καθήκοντα, παίρνοντας υπόψη τις αντιλήψεις, τους προβληματισμούς, τις διαθέσεις της νεολαίας.

Δυναμώνουμε τους δεσμούς με τα παιδιά της εργατικής τάξης

Δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με τους νέους που μας ενδιαφέρουν, τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών. Αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να εκφράζεται και στην κοινωνική σύνθεση της ΚΝΕ. Με Οργανώσεις στα σχολεία των λαϊκών περιοχών, στα ΕΠΑΛ, τα ΤΕΙ, στους χώρους κατάρτισης, σε κλάδους δουλειάς που συγκεντρώνουν νεολαία, στους άνεργους και περιστασιακά εργαζόμενους. Η κοινωνική σύνθεση της ΚΝΕ πρέπει να αντιστοιχίζεται στη φυσιογνωμία μας ως νεολαίας του ΚΚΕ. Το κόμμα μας είναι σάρκα από τη σάρκα της εργατικής τάξης κι εμείς έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για τα παιδιά της. Η ΚΝΕ πρέπει μέσα από τη δραστηριότητά της να δένεται σε προτεραιότητα κυρίως με αυτήν τη νεολαία. Οι τρόποι και οι μορφές επικοινωνίας ένα τέτοιο στόχο πρέπει να υπηρετούν.
Η κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση μέσα στην ΚΝΕ μπορεί να υπηρετεί πολύπλευρα αυτούς τους στόχους. Είμαστε υπερήφανοι για την Οργάνωσή μας. Στο πλευρό του ΚΚΕ, «κόντρα στον καιρό» παλεύουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία στο «μπόι των ανθρώπων και των ονείρων». Η πίστη στο δίκιο της υπόθεσης της εργατικής τάξης μάς δίνει αισιοδοξία και δύναμη στον καθημερινό αγώνα.


Σπύρος  ΜΑΡΙΝΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου