Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ακυρώθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας για τις "αξιολογήσεις"

Σ
την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, με την οποία εναντιώνεται στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 περί «αξιολογήσεων» και στο λεγόμενο επανέλεγχο των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), προχώρησε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας προέβη στην ενέργεια αυτή χωρίς ο δήμος να του έχει στείλει τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με ψήφισμα, που ενέκρινε στην προχτεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει την εν λόγω απόφαση και επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Το ψήφισμα - απάντηση στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει ως εξής:
"Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας εκφράζει την πολιτική του αντίθεση και καταδίκη στην πρόσφατη απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακύρωσε την απόφασή μας γιατί εναντιωθήκαμε στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 περί "αξιολογήσεων" και στο λεγόμενο επανέλεγχο των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Γιατί με την απόφασή μας στηρίξαμε την εντολή του Δημάρχου προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην προχωρήσουν σε καμιά ενέργεια, όπως διαδικασία αξιολόγησης και αποστολή στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για την απόλυση εργαζομένων.
Η απόφασή του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι προκλητική και απόλυτα εναρμονισμένη με την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ανάλογες ακυρώσεις αντίστοιχων αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων (Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Βριλησσίων, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου κλπ.) εξέδωσε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που με την παρέμβασή τους στον Αρειο Πάγο αλλά και τις εντολές τους στους γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων απαίτησαν ουσιαστικά την ακύρωση της απόφασής μας και την πειθαρχική δίωξη του Δημάρχου.
Οι ενέργειες αυτές που δε γίνονται πρώτη φορά (έχουν προηγηθεί άλλες ανάλογες) επιβεβαιώνουν ότι οι Δήμοι έχουν προ πολλού χάσει τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά είχαν.
Ο "Καλλικράτης", ο ελεγκτής νομιμότητας, το οικονομικό παρατηρητήριο και όλο το θεσμικό πλαίσιο εμποδίζουν και απαγορεύουν την όποια δημοτική Αρχή να ασκεί διαφορετική πολιτική, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η κάθε αστική κυβέρνηση επιβάλλει, με όλα τα μέσα, οι Δήμοι να λειτουργούν χωρίς εμπόδια ως τοπική κρατική διοίκηση, να αποτελούν μηχανισμό του κράτους στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής. Να στηρίζουν τους μεγάλους επιχειρηματίες με τη στράτευσή τους στο στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Να αφήσουν πεδία, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, καθαριότητα κλπ., στη ληστρική εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες.
Γι' αυτό έχουν θεσμοθετήσει και τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Αποτελεί χονδροειδές ψεύδος ότι αυτός ο έλεγχος σχετίζεται με τη νομιμότητα των αποφάσεών μας. Πρόκειται για έλεγχο σκοπιμότητας που εμποδίζει και απαγορεύει κάθε δυνατότητα έκφρασης άλλης πολιτικής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας θα στηρίξει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, των ΙΔΑΧ, για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Θα αντιμετωπίσουμε, μαζί με τους δημότες μας και τους δημοτικούς υπαλλήλους, τις όποιες απειλές και τυχόν "ποινές" επειδή δε συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου