Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Μνημόνιο 3: Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου την "επόμενη μέρα"

Με «μαμή» τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την «πρώτη φορά αριστερά» ξεπροβάλλει για το λαό η επόμενη κατάμαυρη μέρα της βαρβαρότητας του κεφαλαίου, το τρίτο στη σειρά μνημόνιο (2015 - 2018). Τελευταίες πληροφορίες φέρουν να συμμετάσχει «κανονικότατα» και η πλευρά του ΔΝΤ και μάλιστα με σημαντική «συμβολή» στη νέα δανειακή σύμβαση...
Την ίδια ώρα, έρχονται στην επιφάνεια ο χαρακτήρας και το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που διενεργήθηκε «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, με τα μονοπώλια να θερίζουν και να κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας και με λαϊκές «πλειοψηφίες» στριμωγμένες στη γωνία, σε ρόλο παρατηρητή και ψηφοφόρου, κάτω από ξένες σημαίες, αυτές των μονοπωλίων. Σε αυτό το φόντο, το νέο μνημόνιο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί, να ικανοποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μαζική εξάπλωση της φτώχειας αλλά και της κοινωνικής εξαθλίωσης στα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού.
Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδείχνουν το γεγονός ότι οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους, παρά και τους μεταξύ τους οξυμένους ανταγωνισμούς και τις κόντρες, αντιμετωπίζουν τα πράγματα με βάση τον ενιαίο στρατηγικό στόχο τους, το συλλογικό συμφέρον του κεφαλαίου, την απόσπαση ανταγωνιστικότητας και μεριδίων αγοράς και επιχειρηματικών κερδών. Το όποιο «διαφορετικό» μείγμα πολιτικής - λιγότερο ή περισσότερο «αναπτυξιακό» είτε «υφεσιακό» - αργά ή γρήγορα, αλλά σε κάθε περίπτωση αναπότρεπτα, θα ενσωματωθεί στη γραμμή της ενιαίας στρατηγικής του κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό βρίσκει την αντανάκλασή τους και στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος. Σε αυτό πλαίσιο, «δεξιοί», σοσιαλδημοκράτες η «πρώτη φορά αριστερά» και άλλοι, παρά και τις αντιθέσεις τους, εμφανίζονται σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι, αυτό των διαχειριστών ενός εκμεταλλευτικού συστήματος, που δεν παίρνει από γιατρειά.
Την ίδια ώρα, η καπιταλιστική κρίση προβάλλει ξανά στο προσκήνιο και με τη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης να παίρνει νέα μέτρα προστασίας των μονοπωλίων της, να προχωρά στην παραπέρα εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), να διαμορφώνει τα νέα υπερ-μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους ευρωπαϊκούς λαούς. Δεν είναι τυχαία τα «σενάρια Grexit», ενώ η αντιλαϊκή συμφωνία δεν βάζει οριστικά στο συρτάρι τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει των γενικότερων διεργασιών για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλλά και των οξυμένων ανταγωνισμών, πολεμικού χαρακτήρα.
Και βέβαια, η διεργασία αυτή έρχεται να χτυπήσει με ιδιαίτερη ένταση τους πλέον αδύναμους κρίκους, τις οικονομίες των κρατών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα ανταγωνιστικότητας, στις μαζικές εξοικονομήσεις στην κλίμακα της παραγωγής, που διαμορφώνει η ανισόμετρη ανάπτυξη του κεφαλαίου.
Ασήκωτος ο λογαριασμός για το λαό
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες, για την ώρα, δεν έχουν «κοστολογήσει» την αντιλαϊκή σούμα, ωστόσο ο πήχης ξεκινάει με ποσά ύψουςτουλάχιστον 13 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει σαρωτικές παρεμβάσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς (έσοδα - δαπάνες). Να σημειωθεί ότι το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων από τα προηγούμενα μνημόνια, παραμένει σε ισχύ και μάλιστα μέχρι κεραίας.
Την ίδια ώρα, έρχεται ομοβροντία από νέα μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά:
  • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015: Θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιούλη, και σε συνδυασμό με την ψήφιση των διατάξεων, οι συνταξιούχοι για παράδειγμα θα δουν άμεσα τις παραπέρα περικοπές, που βέβαια θα έχουν συνέχεια στην καρατόμηση των κρατικών δαπανών (Πρόνοια, Υγεία κ.ά.) που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Αυτόματος κόφτης δαπανών: Θεσπίζεται νομοθεσία για την«αναβάθμιση του οργανικού νόμου» για τους προϋπολογισμούς, ενώ διαμορφώνεται και το «κατάλληλο πλαίσιο για ανεξάρτητες υπηρεσίες», δηλαδή για τη συγκρότηση του «δημοσιονομικού συμβουλίου» που θα προχωρά σε οριζόντια καρατόμηση σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους.
  • ΦΠΑ: Προβλέπεται η παραπέρα διόγκωση της φοροληστείας κατά1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Ο βασικός συντελεστής εκτοξεύεται στο 23%. Χαρακτηριστικά, σε αυτόν θα περιλαμβάνονται όλα τα συσκευασμένα και βιομηχανοποιημένα βασικά τρόφιμα (μέχρι σήμερα χαρατσώνονται με 13%), αλλά και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Στο 23% (από 13%) ανεβαίνει και ο κλάδος της εστίασης, όπως επίσης και ο λογαριασμός των λαϊκών νοικοκυριών για την αποχέτευση που πληρώνεται με τα τιμολόγια ύδρευσης.
Στο 13% παραμένουν μόνο τα «βασικά τρόφιμα» (δεν τα αναφέρουν, ωστόσο αναμένεται να είναι προϊόντα όπως το ψωμί και το γάλα), ο ΦΠΑ στην Ενέργεια, στην Υδρευση (με «εξαίρεση» τα απόβλητα) και τα ξενοδοχεία.
Συντελεστής 6% διαμορφώνεται μόνο για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Εφημερίδες και περιοδικά απογειώνονται στο 13% (από 6,5%).
Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα έχουν άμεση εφαρμογή, δηλαδή οι νέες ανατιμήσεις είναι ζήτημα ημερών....
  • Καταργούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, με αρχή από τους «πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς». Το μέτρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Ο εμπαιγμός της συγκυβέρνησης περιλαμβάνει την «επιστροφή» ενός μικρού τμήματος της φοροληστείας, μόνο σε όσους κατοίκους των νησιών «έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Μάλιστα ακόμη και αυτό θα ισχύσει με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή σε συνδυασμό με άλλο ισοδύναμο αντιλαϊκό μέτρο...
  • Τσακίζουν τους φτωχούς αγρότες: Προβλέπεταιδιπλασιασμός του φόρου εισοδήματος, στο 26% από το πρώτο ευρώ (από 13% σήμερα). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα καταργηθεί η «προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών», με μέτρα όπως η φορολόγηση των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η εξάλειψη του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά.
  • Μόνιμα τα αντιλαϊκά χαράτσια: Ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώτο χρόνο προβλέπονται για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, με ρήτρα ότι θα μείνουν ακατέβατα ακόμη και αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία. Αυξάνεται και μονιμοποιείται η λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
  • Φορολογία εισοδήματος: Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Πετσοκόβουν το επίδομα θέρμανσης: Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
  • Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα: Μείωση του ακατάσχετου ορίου (σήμερα 1.500 ευρώ) για μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση ενεργοποιεί και ενισχύει το μέτρο των κατασχέσεων προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ληξιπρόθεσμα «χρέη» της λαϊκής οικογένειας, από τα κάθε είδους μνημονιακά χαράτσια...
  • Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης... Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
  • Πλειστηριασμοί από τράπεζες: Προβλέπεται η άρση κάθε παρεχόμενης προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τα «νύχια» των τραπεζών. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η συγκυβέρνηση «θα πάρει υπόψη το νέο περιβάλλον και τις υφιστάμενες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και θα έχει στόχο την επιστροφή των τραπεζών στα χέρια των ιδιωτών, μέσω προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών και μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
  • Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο: Μπαίνουν σε εφαρμογή από 1/1/2016, μέσω του νέου «ενιαίου μισθολογίου» με «πλήρη εφαρμογή σε όλο το δημόσιο τομέα» και με έμφαση στη διασύνδεση του «κόστους» με την «ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θεσπίζεται και ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και «για τον αριθμό των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μείωση του κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, μέχρι το 2019». Σε αυτό το πλαίσιο, η... «πρώτη φορά αριστερά» πέρα από τις περικοπές των μισθών, έχει δρομολογήσει και απολύσεις. Επιπλέον, δημιουργείται νέο σύστημα «μόνιμης κινητικότητας» που θα εφαρμόζεται από το δ' τρίμηνο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου