Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την οργάνωση της αντίστασης στο 3ο μνημόνιο

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων και αγροτών από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας στο πρώην Δημαρχείο Χαλκηδόνας - Θεσσαλονίκης.
Θέμα της σύσκεψης ήταν το νέο μνημόνιο και τα μέτρα εφαρμογής του, που αφορούν τη φτωχομεσαία αγροτιά και οι απαντήσεις που πρέπει αυτή να δώσει, παλεύοντας για την επιβίωσή της.
Από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, ήταν παρών στη σύσκεψη το μέλος της και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, που επισήμανε στην τοποθέτησή του:
«Είμαστε μπροστά στο 3ο μνημόνιο με την υπογραφή πλέον και της αριστερής συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε πλήρη συμφωνία και στήριξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Προβλέπει ένα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που κάνει την επιβίωση των φτωχομεσαίων αγροτών ακόμη δυσκολότερη.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά φορτώνει στο λαό το νέο δάνειο ύψους 86 δισ. και τα μέτρα-φωτιά που το συνοδεύουν, όπως η παραπέρα μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η φοροκαταιγίδα, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στη λαϊκή κατανάλωση, την εισφορά αλληλεγγύης και άλλα.
Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα ήδη βιώνουν πρόσθετα προβλήματα, εξαιτίας των κλειστών τραπεζών που αποφάσισαν η κυβέρνηση και οι "εταίροι" της στην ΕΕ.
Από φέτος βρίσκεται σε ισχύ η νέα ΚΑΠ, η οποία σε συνδυασμό με τους όρους που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποτελεί ουσιαστικά ένα από τα εργαλεία μέσω του οποίου η ΕΕ των μονοπωλίων και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών απελευθερώνουν τον ανταγωνισμό, επιταχύνουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες εκτός παραγωγής, στο ξεκλήρισμα, τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση, προσθέτοντάς τους στη στρατιά των ήδη 1.500.000 ανέργων.
Η "υπερήφανη αριστερή" κυβέρνηση, αφού μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, με τη συμφωνία όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ήδη αποφάσισε και υλοποιεί τα προαπαιτούμενα για το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο μέτρα (αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26% από το πρώτο ευρώ, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ, αύξηση ΦΠΑ στο 23% από 13% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα, κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες, μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016, αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, σχεδιασμός τριπλασιασμού εισφορών στον ΟΓΑ, ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά εφόδια - λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνοτροφές κ.λπ. - και υπηρεσίες στην αγροτική παραγωγή, αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την Υγεία κ.λπ.).
Η ΠΑΣΥ, με τις Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνει, θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή, οργανώνοντας την πάλη ενάντια στις τραγικές επιπτώσεις που δημιουργεί αυτή η πολιτική. Θα παλέψει με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, διεκδικώντας:
Διασφάλιση της συνέχισης των καλλιεργητικών εργασιών, εξασφαλίζοντας πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ρεύμα για τους αγρότες και ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους.
Εξασφάλιση από την κυβέρνηση της πληρωμής όλων των προϊόντων από εμπόρους και βιομηχανίες και άμεσα των νωπών, σιτηρών, γάλατος, κρέατος.
Εξασφάλιση προστασίας από κατασχέσεις σε σπίτια και χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο".
Διασφάλιση για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους απρόσκοπτης δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξάρτητα αν έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ ή όχι, με το σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καμιά διακοπή ρεύματος (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Αμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις, αφού εξαιτίας των κλειστών τραπεζών δεν μπορούν να εξοφληθούν οι λογαριασμοί.
Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε διάφορες οφειλές προς δημόσιους φορείς (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΟΡΙΕΣ κ.λπ.). Να "παγώσουν" τα ΑΔΑ, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι.
Καλούμε τους αγρότες να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους και να βγάλουν συμπεράσματα για την ΕΕ, που είναι ένωση μονοπωλίων και ποτέ δεν πρόκειται να γίνει των λαών, δεν πρόκειται να αλλάξει και η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ.
Να μην ξεγελαστούν, να μην υποκύψουν στα τρομοκρατικά διλήμματα "μνημόνιο ή χρεοκοπία", "ευρώ ή δραχμή". Είναι κάλπικα διλήμματα που σκοπό έχουν να εγκλωβίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού μας. Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, μέσα στην ΕΕ και με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια μιας χούφτας βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνεχίζουν να εξαθλιώνονται και να ξεκληρίζονται.
Να μην πέσουν στην παγίδα να επιλέξουν με ποιο νόμισμα θα τους ξεκληρίσουν, αλλά ούτε και να πιστέψουν ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή τους, μέσα από συνεχείς "θυσίες για το καλό της χώρας". Χρόνια τώρα μας ζητούν θυσίες για το καλό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και είναι σε βάρος μας. Το χρέος δεν το δημιούργησε ο ελληνικός λαός, αλλά η κρατική ενίσχυση με ζεστό χρήμα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων. Η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με συμμετοχή στην αγωνιστική διεκδίκηση, μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν, βάζοντας μπλόκο στο μνημόνιο και τα μέτρα του, όποτε και αν είναι τελικά προγραμματισμένο να επιβληθούν», έκλεισε την τοποθέτησή του ο Ρίζος Μαρούδας και ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους από τους νομούς της Κ. Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου