Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Κόντρες και παζάρια, στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο Αλ.Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής 
της Ευρωζώνης
Σε διάταξη μάχης, απέναντι στο λαό περνούν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, μετά και την πρώτη διαμόρφωση της συμφωνίας που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πέτυχε για λογαριασμό τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, ολοκληρώθηκε το πρωί χτες στις Βρυξέλλες, μετά και τα ολονύχτια παζάρια, που αφορούσαν στη διευθέτηση ζητημάτων, όπως η χρηματοδότηση κράτους και των παζαριών, τα επενδυτικά πακέτα, η οριστικοποίηση πλευρών που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια ώρα, στη Σύνοδο της Ευρωζώνης «κλείδωσε» και η συμμετοχή της πλευράς του ΔΝΤ, που θα δώσει το «παρών» και στο μνημόνιο της «επόμενης μέρας» (2015 - 2018).
Αμεση νομοθέτηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χτες το απόγευμα σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, με θέμα την ενδιάμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, ενόψει των υποχρεώσεων της συγκυβέρνησης να ξεπληρώσει τη ληξιπρόθεσμη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά και τις αμέσως προσεχείς στην ΕΚΤ και χρειάζονται 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιούλη και 5 δισ. ευρώ ως τα μέσα Αυγούστου.
Στην «ανάγκη» να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ «με αξιόπιστο τρόπο», εστίασε τις χτεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Σε ό,τι αφορά τη «χρηματοδότηση - γέφυρα» δήλωσε πως αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τους τρόπους άντλησης των κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. «Είναι πολύ περίπλοκη η εύρεση λύσης για λόγους νομικούς, τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς», είπε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, υπενθυμίζοντας την προθεσμία για τη έγκριση των πρώτων αντιλαϊκών νομοθετημάτων από την ελληνική Βουλή.
Σε αυτό το πλαίσιο, αυτή την Πέμπτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία θα δοθεί το «πράσινο φως» σε κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια. Στη συνέχεια, πιθανότατα μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα διενεργηθεί νέα τηλεδιάσκεψη, με ατζέντα την τελική απόφαση, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι στα ανοιχτά ζητήματα είναι οι όροι χρηματοδότησης (επιτόκια, περίοδοι αποπληρωμής κ.ά.).
O Γ. Ντάισελμπλουμ επανεξελέγη χτες στη θέση του προέδρου του Γιούρογκρουπ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινκ, διευκρίνισε πως τα 82-86 δισ.δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία με την Ελλάδα επιτρέπει από τη μια να κρατηθεί η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, και από την άλλη να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αυτός ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε - και σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της «υπευθυνότητας» και της «αλληλεγγύης».
Τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα της αντιλαϊκής συμφωνίας
«Φως φανάρι» γίνονται τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα που συνδέονται και με ζητήματα και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα είναι σημαντική για την ασφάλεια της χώρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «Ελλάδα είναι ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος».
Επιπλέον, «κλείνοντας το μάτι» στις ελληνικές κυβερνήσεις δήλωσε πεισμένος πως, παρά το δρακόντειο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτισε την αντιλαϊκή συμφωνία, λέγοντας ότι «είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι είναι «προς το προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ επανέλαβε πως θα απαιτήσουν να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις από όλα τα μέρη και απομένουν να γίνουν πολλά.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Ταμείου να «συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, για να βοηθήσει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια».
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε χτες το ΔΝΤ για την αδυναμία αποπληρωμής μιας ακόμη δόσης ύψους 455 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, που έληγε χτες. Και το ποσό αυτό, αναμένεται να διευθετηθεί στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου