Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων μπροστά στο τρίτο μνημόνιο

Αποψη της Συνόδου Κορυφής της
Ευρωζώνης 12/7/2015, στην οποία
αποφασίστηκε η συμφωνία με την Ελλάδα
Νέα ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για αυτήν τη βδομάδα σε συνέχεια του αντιλαϊκού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, τις προηγούμενες μέρες. Παράλληλα, θέμα ημερών είναι και η επάνοδος στην Αθήνα των κλιμακίων της τρόικας. Στην ατζέντα της «αξιολόγησης» βρίσκεται η κατάσταση της οικονομίας, η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη και η ΕΕ προσέφεραν στη συγκυβέρνηση ως αντάλλαγμα τη «χρηματοδότηση» - γέφυρα, ύψους 7,13 δισ. ευρώ, με την οποία επικυρώνεται «επί της αρχής» η αντιλαϊκή συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη.
Επί της ουσίας, η «επόμενη μέρα» της βαρβαρότητας του κεφαλαίου ξεκινά με τη γεφύρωση της διαδρομής από το δεύτερο στο υπό διαμόρφωση τρίτο στη σειρά μνημόνιο, που αφορά στην περίοδο 2015 - 2018.
Ο πρώτος από τους εφαρμοστικούς νόμους που ήδη ψηφίστηκε ισχύει από Δευτέρα, προβλέπει απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, πέρα και πάνω από κάθε άλλη προηγούμενη πρόταση, είτε της συγκυβέρνησης είτε της τρόικας.
-- Τα πρόσθετα κρατικά έσοδα, από την απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ εκτιμώνται στα 2,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η περαιτέρω συνολική διόγκωση των φόρων σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ.
-- Τα ποσά από την αύξηση των εισφορών τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις φτάνουν στα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι συμπληρωματικές φορολογικές διατάξεις που αφορούν το ξεζούμισματων φτωχών αγροτών με συντελεστή στο 26% (από 13% σήμερα) και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος! Επίσης, ο νέοςκώδικας πολιτικής δικονομίας στον οποίο αναμένεται να περιληφθούν διατάξεις διευκόλυνσης των πλειστηριασμών για τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, καθώς επίσης και η ενσωμάτωση στο κρατικό δίκαιο της Ελλάδας της κοινοτικής Οδηγίας για την «ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών».
Γέφυρες ανάμεσα στα μνημόνια
Κάτω από καθεστώς διπλών εγγυήσεων, που διασφαλίζουν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, «κλείδωσαν», προχτές Παρασκευή, από Γιούρογκρουπ και Εκοφίν οι αποφάσεις για τη χορήγηση προς το ελληνικό κράτος του «δανείου - γέφυρα», τρίμηνης διάρκειας, που προσδιορίστηκε στα 7,13 δισ. ευρώ.
Το δάνειο - «γέφυρα» προς τον EFSM (αποτελεί κοινό ταμείο των 28 κρατών της ΕΕ) θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ευρωζώνης (ESM). Οπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφθούν από το δάνειο του ESM, γι' αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη «λύση». Τον επόμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καλύψει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, ως ενέχυρα για την προστασία των δανειστών θα αξιοποιηθούν:
-- Οι εγγυήσεις που χορηγεί στα κράτη - μέλη της, ο προϋπολογισμός της ίδιας της ΕΕ. Σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, υπάρχει η δυνατότητα παρακράτησης μελλοντικών μεταβιβάσεων προς το ελληνικό κράτος, προκειμένου να ανακτηθεί το δάνειο.
-- Πρόσθετο ενέχυρο είναι τα κέρδη από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
Εξίσου αποκαλυπτικές είναι οι ανακοινώσεις του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης. Ο ΕSM, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση - «γέφυρα» τονίζει:
  • Η εν λόγω απόφαση επί της αρχής ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσουν οι θεσμοί τη διαπραγμάτευση για ένα Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU), το οποίο θα περιλαμβάνει με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσειςπου θα συμφωνηθούν στο μακροοικονομικό επίπεδο και με τους όρους που θα συνδέονται με τη χρηματοδοτική διευκόλυνσηπου παρέχει ο ESM.
  • Ο γενικός διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση - το δανειακό συμβόλαιο με την Ελλάδα, το οποίο θα φέρει την επωνυμία Financial Assistance Facility Agreement - FFA.
  • Αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει μια επιπλέον απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει την έγκριση σε εθνικό επίπεδο, από κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης, του μνημονίου αλλά και της Δανειακής Σύμβασης.
  • Η Κομισιόν πρέπει να υπογράψει το Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου