Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Μνημειώδης σφαγιασμός εργατών και συνταξιούχων

Νομοθέτηση κατά κύματα αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που προστίθενται πάνω στα δύο μνημόνια, βάζοντας ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα σηματοδοτεί το 3ο μνημόνιο - συμφωνία που συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τους θεσμούς - εταίρους.
Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης προβλέπουν και πρόσθετα επώδυνα μέτρα πάνω στην αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ξεχωρίζουν ειδικά τα μέτρα για τα εργασιακά.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε το αρχικό σχέδιο που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, στην τελευταία αξιολόγηση του 2ου μνημονίου και προβλέπει νόμο για περιορισμούς στην προκήρυξη των απεργιών και στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο «για αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η επανεξέταση αυτή αποκλείει «την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους...»! Δηλαδή, η κυβέρνηση συνυπέγραψε ουσιαστικά τη μη επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και του πλαισίου Συλλογικών Συμβάσεων και διαπραγματεύσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Στο Ασφαλιστικό προβλέπονται η ψήφιση μέσα στο διήμερο συγκεκριμένων αντιασφαλιστικών μέτρων και η ολοκλήρωσή τους με νέο πακέτο τον ερχόμενο Οκτώβρη που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016.
Το συνολικό κόστος των μέτρων, που προτείνονται να ισχύσουν από την 1η Ιούλη, επιφέρουν σε μόνιμη βάση περικοπές στις συντάξεις έως 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει την επόμενη διετία συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πρόσθετα στις περικοπές που επιβλήθηκαν με τους προηγούμενους νόμους.
Μείωση συντάξεων αύξηση ορίων συνταξιοδότησης
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μείωση των αποδιδόμενων σήμερα συντάξεων, με την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις για την Υγεία, και η αύξηση από το 4% στο 6% της εισφοράς για τον κλάδο Υγείας από τις κύριες συντάξεις.
Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακά μέχρι το 2019.
«Πάγωμα» των κατώτερων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021.
Νέες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις, μέσα από τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης. Το χτύπημα καταφέρεται κατά Ταμείων όπως ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, το ΤΑΠ - ΟΤΕ και ΤΑΠ - ΔΕΗ Πρόκειται, δηλαδή, για «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις.
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 300.000 ασφαλισμένους μέχρι το 2022 , καθώς η κυβέρνηση καταργεί όλα τα ειδικά όρια, ακόμα και αυτών που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα. Το γενικό όριο «κλειδώνει» οριστικά στο 67ο έτος για όλους. Επιβολή ποινής 16% κατ' έτος για όποιον αποχωρεί νωρίτερα.
Πλήρης εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3863/2010). Κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων (ΙΚΑ 486 ευρώ) στην περίπτωση των συνταξιούχων με 15ετία, και απόδοση του λεγόμενου «προνοιακού τμήματος» της σύνταξης μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.
Επιπλέον, στα παραπάνω άμεσα μέτρα, το νέο πακέτο που θα νομοθετηθεί το Φθινόπωρο προβλέπει:
  • Πλήρη εφαρμογή ή προσαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, όπως είχε ψηφιστεί το 2012, και υπαγωγή όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ.
  • Μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων με «Στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών».
  • Ειδικά για τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), αύξηση των εισφορών οι οποίες θα καθορίζονται πλέον ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.
  • Κίνητρα για αύξηση του πραγματικού χρόνου καταβολής εισφορών.
  • Παραπέρα ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Κατάργηση όλων των «κοινωνικών πόρων», οι οποίοι κατονομάζονται ως «μη ορθολογικές δαπάνες χρηματοδότησης των συντάξεων».
  • Εφαρμογή και στον ΟΓΑ των κανόνων που ισχύουν για όλα τα άλλα Ταμεία (χρηματοδότηση, παροχές, εισφορές), που θα οδηγήσει είτε σε δραματική αύξηση των εισφορών των αγροτών, είτε σε επίσης δραματική μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων. Εναλλακτικά προτείνεται η συγχώνευση του ΟΓΑ με άλλα Ταμεία.
  • Οι ενοποιήσεις που προαναγγέλλονται θα αρχίσουν μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου