Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Οργάνωση - πάλη - αλληλεγγύη για την Υγεία του λαού

Ο υπουργός Υγείας εξέδωσε δελτίο Τύπου για την ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, όπου, από τη μια, το κράτος δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει κανένα μέτρο και, από την άλλη, «...δεν είναι αποδεκτός κανενός είδους αποκλεισμός ασθενών από τις δημόσιες μονάδες Υγείας (...)...οι διοικήσεις των νοσοκομείων οφείλουν αυτήν τη μεταβατική περίοδο να διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων (...) οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εγγυηθούν τη φροντίδα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».
Στη συνέχεια, ακολούθησε και δεύτερο διάγγελμα, αυτήν τη φορά για τα φάρμακα. Προέτρεψε τους φαρμακοποιούς να είναι «επιεικείς» προς τους ασθενείς και να μη ζητάνε να πληρωθούν τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων. Φυσικά ούτε συζήτηση για κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, διότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη που ορκίζεται ο υπουργός τής κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά», αποτελεί ισοδύναμο με το «προπατορικό αμάρτημα» ο ασθενής να μην πληρώνει φόρο για να γίνει καλά!!!
Επίσης, ούτε σκέψη για κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών, ούτε καν κατάργηση του συνταγόσημου του 1 ευρώ ανά συνταγή διότι είναι αντίθετα με τις κρατικές και ασφαλιστικές περικοπές, την ανταγωνιστικότητα και την εξασφάλιση ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θα πληρωθούν στο ακέραιο και δε θα διασαλευτεί η υπερκερδοφορία τους.
Δηλαδή, η κυβέρνηση στο οξυμένο πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων (ο αριθμός των ανασφάλιστων εκτιμάται στα 2,5 εκ.), προκρίνει ευχολόγια, συστάσεις και επικλήσεις προς τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, μεταθέτοντας στην «καλή τους θέληση» την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των ανασφάλιστων. Ρίχνει τις δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους, οι οποίοι «οφείλουν» όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό δελτίο Τύπου να «εγγυηθούν τη φροντίδα των ανασφάλιστων».
Η ανεπαρκής ή και καθόλου ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι δεν προσπαθούν αρκετά ή δεν έχουν τη διάθεση να τους εξυπηρετήσουν, όπως ουσιαστικά ισχυρίζεται ο «φιλολαϊκός» Κουρουμπλής. Με αυτόν τον ισχυρισμό του επιδιώκει οι ασθενείς να βλέπουν ως αντίπαλο τους εργαζόμενους υγειονομικούς και τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς για όλα αυτά που αντιμετωπίζουν για την περίθαλψή τους και το κεφάλαιο και το κράτος του που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή να βγαίνουν «λάδι».
Οσο «καλή διάθεση» κι αν υπάρχει, μέσα στο ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και άλλων μονάδων Υγείας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης, με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, την εντατικοποίηση της δουλειάς, επιδεινώνονται σε επικίνδυνο βαθμό οι όροι και το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Πρόκειται για απύθμενο θράσος της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας ότι τάχα ενδιαφέρεται για τους ανασφάλιστους και για την ελάφρυνση του κόστους των ασθενών για την αγορά των φαρμάκων τους, όταν με τη δική της νέα πρόταση - μνημόνιο των 47+8 σελίδων φέρνει μαζί με τα παλιά και νέα δυσβάσταχτα μέτρα για το λαό, νέες περικοπές. Κι από πάνω να καλεί τους εργαζόμενους να συνδράμουν και να στηρίξουν την αντιλαϊκή της πολιτική. Καλεί τους λιγότερο φτωχούς σε περισσότερες θυσίες για να βοηθηθούν οι πάμφτωχοι, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως ακριβώς είναι η πολιτική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ.
Η αλληλεγγύη που πουλάει ο υπουργός Υγείας είναι αλληλεγγύη υπέρ του κεφαλαίου, με μοίρασμα της φτώχειας, «δίκτυα ασφαλείας», «εθελοντισμό» και «φιλανθρωπία», προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η «κοινωνική συνοχή» από τη μαζική και γενικευμένη αμφισβήτηση του εκμεταλλευτικού συστήματος που και ο ίδιος και η κυβέρνησή του υπηρετούν.
Την αλληλεγγύη τους οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, οι φαρμακοποιοί και τα λαϊκά στρώματα τη μετράνε με το όπλο της οργανωμένης λαϊκής συμμαχίας και πάλης, της στήριξης των ανέργων και των ανασφάλιστων, όχι για να εκπαιδεύονται στη φτώχεια, αλλά για να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν οι ίδιοι. Να μπορούν να αξιοποιούν δωρεάν και καθολικά τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, τα φάρμακα, την τεχνολογία, τους γιατρούς και άλλους επιστήμονες. Αυτός ο στόχος σήμερα περνάει μέσα από την πάλη για να μη λείψει τίποτα απ' όλα όσα χρειάζονται στα κρατικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας - φάρμακα, εμβόλια, τρόφιμα, υγειονομικό και άλλο υλικό - προκειμένου να έχουν όλοι πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία κ.λπ.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με την οργάνωση της πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας μπορούν να κάνουν φύλλο και φτερό τα αντιλαϊκά μέτρα, να πάρουν την υπόθεση της Υγείας στα χέρια τους, να επιβάλλουν μέτρα, να γίνουν οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων υπέρ της ικανοποίησης των αναγκών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου