Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

"Οδικός χάρτης" οι προτεραιότητες του κεφαλαίου

Ο σκληρός πυρήνας των μνημονίων, τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα που θα χρειαστούν, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για πολύμορφη ενίσχυση του κεφαλαίου ώστε να κάνει επενδύσεις, συνθέτουν το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Σε αυτή τη φάση, η άμεση προτεραιότητα αφορά τον άξονα της «σταθεροποίησης» της οικονομίας, που έχει ως όρο και προϋπόθεση την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), την επιτυχή έκβαση της πρώτης «αξιολόγησης», που βέβαια συνδέεται αναπόσπαστα με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο και θα περάσουν στη Βουλή με τους εφαρμοστικούς νόμους. Ο «οδικός χάρτης» για τις πρώτες 100 μέρες περιλαμβάνει ακόμη την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και βέβαια την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης.
Δημιουργία προϋποθέσεων για επενδύσεις
Χαρακτηριστική είναι η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα: «Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα και να εκκινήσουμε την προσπάθεια των μεγάλων αλλαγών, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και εμπιστοσύνη σημαίνει τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, αλλά και ισχυρό πιστωτικό σύστημα ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα της οικονομίας, τόσο μέσω της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές δανεισμού, όσο όμως και μέσω της ιδιωτικής χρηματοδότησης παραγωγικών και αναπτυξιακών επενδύσεων». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε από το βήμα της Βουλής, «η υλοποίηση της συμφωνίας είναι μεν αναγκαία συνθήκη, αλλά από μόνη της δεν είναι και ικανή (...) προκειμένου να μπορούμε με ασφάλεια να σχεδιάζουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη σταδιακή αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, έχοντας επενδύσει σε μια σταδιακή αλλά σταθερή αναπτυξιακή ροπή της ελληνικής οικονομίας».
Το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης για το οποίο κόπτονται ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση, αφορά στην προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου του πακτωλού από τα επενδυτικά πακέτα της ΕΕ. Αυτά έχουν όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με διαδοχικά μέτρα, είτε προβλέπονται στο μνημόνιο είτε όχι. «Η επιτυχής έκβαση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών» προκειμένου να στηριχθεί η «επενδυτική δραστηριότητα»,τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Η ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης», η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, η συνέχεια της συζήτησης με τους «εταίρους» για τη διαχείριση του κρατικού χρέους και βέβαια η εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων είναι οι άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε στην ομιλία στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος. Επί της ουσίας, οι προγραμματικές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι βγαλμένες από τα κιτάπια του τρίτου μνημονίου για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία», λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας που αφορά στην εφαρμογή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων. Παράλληλα, επανήλθε στο γνωστό «τροπάρι» περί των «ισοδύναμων» μέτρων, κάνοντας λόγο για... πρόβλημα με τον ΦΠΑ στα νησιά και με τη φορολογία των αγροτών, όταν την ίδια ώρα μιλούν για «ανάπτυξη» του αγροτικού τομέα, που βέβαια δεν αφορά τους φτωχούς αγρότες που βλέπουν το ξεκλήρισμά τους να επιταχύνεται. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημείωσε ότι συνιστά «σύνθετο πρόβλημα» που επίσης πρέπει «να τελειώσει σύντομα», διαβεβαιώνοντας για το στόχο της κυβέρνησης που αφορά στην «προστασία των μετόχων».
Τους άξονες της μακροοικονομικής πολιτικής παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σύμφωνα με τον οποίο η επίτευξη της συμφωνίας του Αυγούστου αποτελεί «πολύτιμο οξυγόνο» για τη «σταθεροποίηση» της οικονομίας. Μάλιστα, στον άξονα της «σταθεροποίησης» ενέταξε τηνενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που αφορά στο μέτρο της αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, η σούμα των αντιλαϊκών μέτρων μπορεί ανά πάσα στιγμή να διογκωθεί σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους στόχους για τα φορολογικά έσοδα ή «υπερβάσεων» σε δαπάνες φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών ταμείων.
Κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, εστίασε στη «σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος», σε συνδυασμό με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στην«κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων για την οικονομία», στην πολιτική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του προηγούμενου και του νέου ΕΣΠΑ. Μάλιστα, τόνισε ότι ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.
Χωρίς αυτά το αστικό κράτος και το εγχώριο κεφάλαιο δεν μπορούν να κινηθούν ούτε ρούπι.
Φορολογική αμνηστία στην πλουτοκρατία
Την ίδια ώρα και ενώ το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει μαζικά και διογκωμένα χαράτσια απέναντι στις πλάτες του λαού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, επικέντρωσε στα ζήτημα της επίσημης φοροδιαφυγής.
Σε κάθε περίπτωση, το ζουμί βρίσκεται στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη «νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων», είτε στις τράπεζες του εξωτερικού είτε στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε την επαναφορά της ρύθμισης που σχεδίαζε και πριν τις εκλογές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτή αφορά στην εκχώρηση φορολογικής αμνηστίας στις μερίδες της πλουτοκρατίας για αδήλωτα κεφάλαια, με «αντίτιμο» την επιβολή ενός συμβολικού φόρου.
Με τις προδιαγραφές του ΣΕΒ
Σε σημείο απόλυτης ταύτισης με τις προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΕΒ διαμορφώνονται οι άξονες της «βιομηχανικής πολιτικής» που παρουσίασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Η υφυπουργός Αρμόδια για Θέματα Βιομηχανίας,Θεοδώρα Τζάκρη, εστίασε την ομιλία της στη δημιουργία εθνικού συμβουλίου για τη βιομηχανία, στα πρότυπα και τη δομή του αντίστοιχου γαλλικού, με τη συμμετοχή σε αυτό «παραγωγικών φορέων» και συναρμόδιων υπουργείων. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το όργανο αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης, όχι μόνο για τον καθορισμό στόχων, αλλά και για την παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων στον τομέα της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση θεμάτων της βιομηχανίας (το ζήτημα της Ενέργειας, το φορολογικό σύστημα, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια κ.ά.).
Σύμφωνα με την υφυπουργό, η βιομηχανική πολιτική θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων. Στόχος, όπως είπε, είναι μέχρι τον Ιούνη του 2016 και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, να επιτευχθεί η«επιζητούμενη απλούστευση στην αδειοδότηση».
Την απλούστευση του «fast track» νόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεωνπροανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση σε παράγοντες όπου δεν απαιτούνται χρήματα, ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Θα επιδιώξουμε έτσι ώστε στον επενδυτικό νόμο να βελτιώσουμε το χρόνο έγκρισης μιας ξένης επένδυσης. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να δώσουμε διάφορα άλλα κίνητρα, τα οποία τα έχουμε στα χέρια μας», τόνισε, επιχειρώντας να στείλει το σινιάλο για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και βέβαια στην ίδια ρότα στρατηγικής με αυτή του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου