Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Οι μικρομεσαίοι αγρότες μπροστά σε νέο γύρο κινητοποιήσεων

Η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ ήταν και είναι εργαλείο για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, με τη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικιών, δηλαδή συγκεντρωμένης καπιταλιστικής παραγωγής. Στην ΚΑΠ έρχεται να προστεθεί η φοροληστεία που θα επισπεύσει το ξεκλήρισμα δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών από τη γη και την παραγωγή.
Κατάργησαν το αφορολόγητο και φορολογούν τους αγρότες από το πρώτο ευρώ με δήθεν αντικειμενικά κριτήρια. Με συκοφαντίες ότι οι αγρότες δε θέλουν να φορολογούνται, ότι είναι κλεφτές. Τους προκαλούμε: Φορολογείστε κάθε πραγματικό εισόδημα, καταργήστε τα τεκμήρια. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ για την αγροτική οικογένεια. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
Αυτό είναι ένα ελάχιστο εισόδημα που απαιτείται για να ζήσει μια αγροτική οικογένεια και να της μείνει κάποιο εισόδημα για να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά χωρίς δάνειο. Στην πόλη οι ανάγκες τις εργατικής οικογένειας, των λαϊκών στρωμάτων είναι μεγαλύτερες.
Αφού ψάχνουν για "ισοδύναμα", ας φορολογήσουν τα επιπλέον εισοδήματα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Διαφορετικά, τα δήθεν ισοδύναμα μέτρα που παπαγαλίζουν κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, θα πέσουν στην πλάτη του λαού. Είναι καθαρό ότι επιδιώκουν να μας βάζουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας και να μοιράσουμε τη φτώχεια μας, λες και οι αγροτικές οικογένειες δεν αποτελούνται και από μισθωτούς, ανέργους και συνταξιούχους.
Αυτά τα τερτίπια της διάσπασης για να μένει στο απυρόβλητο ο πραγματικός αντίπαλος, καλλιεργούνται και μέσα στους αγρότες σε όλες τις κινητοποιήσεις, με το διαχωρισμό σε «κύριο» και «μη κύριο επάγγελμα» των αγροτών, με το ότι οι αγρότες συνήθισαν να «τρώνε» τις επιδοτήσεις στα μπουζούκια και στα αυτοκίνητα, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί υπηρέτες της αστικής τάξης και ιδιαίτερα ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.
Η αλήθεια είναι ότι το 75% των αγροτών παίρνουν επιδοτήσεις κάτω από 10.000 ευρώ. Εμείς λέμε: Βάλτε και τις επιδοτήσεις στο εισόδημα και φορολογείστε το συνολικό εισόδημα. Αλλά να φορολογήσετε και τις επιδοτήσεις, τις ενισχύσεις που δίνετε στους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και τους κάθε είδους επιχειρηματικούς ομίλους. Καταργήστε τις φοροαπαλλαγές τους.
Στήνουμε μπλόκο στα αντιαγροτικά μέτρα
Την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, σε μια μαζικότατη σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων από 37 νομούς της χώρας, αποφασίσαμε σε συντονισμό με το εργατικό - λαϊκό κίνημα να στήσουμε μπλόκο στο μνημόνιο και τα αντιαγροτικά μέτρα που περιέχει, μπλόκο στην ΚΑΠ της ΕΕ.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους σε Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα, ώστε η πάλη τους να γίνει πιο αποτελεσματική. Να συμμετέχουν στο κίνημα όπως εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, την ΠΑΣΥ, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις ξεπουλημένες ηγεσίες, αλλά και τις λεγόμενες «πανελλαδικές επιτροπές» που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Με τα αιτήματα που προβάλλουν, εξυπηρετούν τους μεγαλοαγρότες και τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια τους, αποκρύπτοντας τις αιτίες που γεννάνε τα προβλήματα. Δε λένε κουβέντα για το ρόλο της ΚΑΠ και της ΕΕ, παρά τη λιβανίζουν ότι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας. Παζαρεύουν με την κυβέρνηση να είναι αφορολόγητες οι παχυλές ενισχύσεις που εισπράττουν, μένοντας τα τεκμήρια και η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.
Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική με την οποία διαχρονικά συμφωνούν, στηρίζουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Σήμερα είμαστε ελλειμματικοί στο αλεύρι, τα όσπρια, τις πατάτες, τα λαχανικά, το γάλα και το κρέας, σε ποσοστά από 15% ως και 85%. Γιατί; Δεν έχουμε δυνατότητες παραγωγής;
Υπάρχει άλλος δρόμος για την αγροτιά
Η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, να παράγουν πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Υπάρχουν ιδανικές εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες. Μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Οι αγρότες έχουν μεράκι και τεχνογνωσία. Είναι όμως οι περιορισμοί που έθετε και θέτει η ΚΑΠ στην παραγωγή, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, που δεν επιτρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν. Συνεπώς, για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, πρέπει να βγούμε σε ανυποχώρητη πάλη με τα αιτήματα που αποφασίσαμε, ώστε να περιορίσουμε και να ανακόψουμε την επίθεση σήμερα. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.
Χρειάζεται, σε κοινή δράση και πάλη με το εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, να ανοίξουμε το δρόμο για να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες γης, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, βιομηχανίας, μεταφορών, εμπορίου. Να γίνει η ιδιοκτησία τους ιδιοκτησία του λαού, να μπει στον ενιαίο σχεδιασμό αξιοποίησής της, για να ωφελείται έτσι η συνεταιρισμένη αγροτιά και η λαϊκή κατανάλωση. Για να μην είναι ατομική έγνοια οι καταστροφές, η δουλειά στο χωράφι, στο μαντρί, η αγορά των εφοδίων κ.ά. Ετσι θα γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα μας βρει απέναντί της. Το αγροτικό κίνημα έχει την εμπειρία, τη θέληση και τη δύναμη να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της. Αμεσα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, συντονίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας σε πανελλαδικό επίπεδο, παλεύοντας για την επιβίωσή μας. Μαζί με τα αδέλφια μας, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, συνεχίζουμε την πάλη μας ως την τελική νίκη!
Ρίζος  ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας
Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου