Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Μπροστά στις κρίσιμες μάχες οργανώνουμε τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση

Από τη χτεσινή εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής 
Ομάδας του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε χτες στη Βουλή εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρθηκε σε μια σειρά από νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και σημείωσε:
«Ως Κόμμα συλλογικά, αλλά και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχουμε πλήρη επίγνωση της βαρβαρότητας των μέτρων που έρχονται και των δυσκολιών που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη έτοιμα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά νομοσχέδια, που θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, ενόψει και της αξιολόγησης του Οκτώβρη από την πρώην τρόικα, σήμερα λεγόμενο "κουαρτέτο" (...)
Μπροστά έχουμε, λοιπόν, μεγάλες κρίσιμες μάχες και χρειάζεται να είμαστε ετοιμοπόλεμοι παντού, όλοι και όλες, να συμβάλλουμε στην ανάδειξη και αποκάλυψη των μέτρων, στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.
Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο συσχετισμός δύναμης παραμένει εξαιρετικά αρνητικός.
Οτι το εργατικό - λαϊκό κίνημα παραμένει ακόμα σε υποχώρηση. Το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά αυτόν τον πολύ αρνητικό συσχετισμό, το επίπεδο της ταξικής πάλης, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.
Στην ουσία, εκφράζει παραπέρα σταθεροποίηση της αναδίπλωσης, μιας παθητικής αναμονής, ακόμα και συντηρητικοποίησης ενός τμήματος του λαού.
Η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν το μνημόνιο και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, θα αξιοποιήσουν - ήδη άλλωστε το κάνουν - το εκλογικό αποτέλεσμα για να πουν ότι ο λαός έχει δώσει τη συναίνεσή του, την έγκρισή του, ότι έχει νομιμοποιήσει το βάρβαρο μνημόνιο.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο λαός, από εδώ και πέρα, να αποδεχτεί αυτήν την - σε βάρος του - ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος.
Ανεξάρτητα από το τι ψήφισε στις εκλογές.
Ανεξάρτητα αν απείχε από αυτές, πιστεύοντας - κατά τη γνώμη μας λαθεμένα - ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκφράσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά του για το αστικό πολιτικό σύστημα.
Ανεξάρτητα από τις όποιες αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες έχει ακόμα για τη δεύτερη ευκαιρία που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεξάρτητα από τις όποιες συλλογικές ή και προσωπικές ευθύνες του καθένα και της καθεμιάς.
Τώρα, είναι η ώρα της ενεργητικής στάσης, της συμβολής στην ανάπτυξη της μαζικής, συλλογικής πάλης, στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην αλληλεγγύη όλων προς όλους.
Σε αυτόν τον αγώνα καλεί το ΚΚΕ. Εκεί θα πρωτοστατήσουν τα μέλη, τα στελέχη, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και φυσικά η Κοινοβουλευτική του Ομάδα».
Ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε την πάγια θέση του Κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση, που θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με τις προηγούμενες, αλλά αντίθετα θα αξιοποιήσει τη δύναμη που του δόθηκε στην κατεύθυνση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως πάνω απ' όλα στο κίνημα, για να δυναμώσει τη Λαϊκή Συμμαχία.
Σημείωσε ότι:
«Η κομμουνιστική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες, μεγάλες ευθύνες.
Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί ν' ασκήσει αποτελεσματική πίεση για θετικά μέτρα υπέρ του λαού, να βάλει εμπόδια στα σκληρά μέτρα και την ασυδοσία των κρατικών μηχανισμών, των μηχανισμών της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας και μπορεί να ανοίξει πραγματικά το δρόμο ριζικών αλλαγών κι ανατροπών.
Αυτή είναι η μόνη περήφανη και παλικαρίσια στάση που ανταποκρίνεται στο εργατικό - λαϊκό συμφέρον και όχι η συμμετοχή σε υπουργικές καρέκλες κυβερνήσεων διαχείρισης της σαπίλας του συστήματος και συνεχών θυσιών μόνο για το λαό».
Μνημόνιο και καπιταλιστική ανάκαμψη πάνε μαζί
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, μέχρι την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ότι ουσιαστικά θα σιγοντάρουν, θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο. Το πολύ πολύ, ανέφερε, η κριτική τους να εστιάζει στο μείγμα, στη συνταγή της πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θα προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ζητώντας από το λαό να σηκώσει «λευκή σημαία» απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται.
Αναφερόμενος στο χαρακτήρα του νέου μνημονίου επεσήμανε ότι δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης:
«Είναι μέτρα που χρόνια τώρα απαιτούσε το μεγάλο κεφάλαιο. Που χρόνια τώρα αποτελούσαν κατευθύνσεις της ΕΕ και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη αυτής της λυκοσυμμαχίας.
Μέτρα που έχουν ως στόχο να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης και του χρέους μόνο στις πλάτες αυτού που δεν ευθύνεται για όλα αυτά, δηλαδή του εργαζόμενου λαού.
Πίσω από κάθε αντεργατικό - αντιλαϊκό μέτρο, είτε αυτό αφορά τη φορολογία, είτε τους μισθούς και τις συντάξεις, είτε τις περικοπές σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, είτε τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται η επιδίωξη του κεφαλαίου ν' αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του, να ρίξει στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης, να βρει νέα πεδία κερδοφορίας, να εκτοπίσει από την αγορά μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, να τσεπώσει νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές που θα τα πληρώνει ο λαός με τα ματωμένα πλεονάσματα.
Ολα τα παραπάνω είναι τα προαπαιτούμενα, είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο λαός για να υπάρξει η περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, που όλα τα άλλα κόμματα προβάλλουν ως "εθνικό στόχο". Κρύβοντας ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη, ακόμη κι αν υπάρξει, δεν θα οδηγήσει σε ανάκτηση απωλειών και ουσιαστική ανακούφιση του λαού».
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στην πείρα όλων των καπιταλιστικών κρατών από το γεγονός ότι ακόμα και η ανάκαμψη, όπου αυτή υπήρξε, δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά την ανεργία, δεν έφερε ανάκτηση απωλειών ούτε κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Σχετικά με την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Τα νέα "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" από τον πρωθυπουργό, οι επαφές με Αμερικανούς και άλλους παράγοντες, δεν αφορούν μόνο τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο και το χρέος, αλλά κυρίως την ανάληψη από την κυβέρνηση πιο ενεργού ρόλου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αμέσως τι είδους ανταλλάγματα έχει υποσχεθεί και ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει στο ζήτημα της επέμβασης στη Συρία, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Κόσσοβο και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που συνθέτουν την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην περιοχή (...)
Πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη ότι εμφανίζονται σημάδια για την εκδήλωση μιας νέας βαθιάς συγχρονισμένης κρίσης, την ίδια στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" σηματοδοτεί αυτήν την παραπέρα όξυνση και τις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».
Ανεκτίμητες οι υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα
Αναφορικά με την περίφημη φιλολογία για ισοδύναμα, αντισταθμίσματα και παράλληλα προγράμματα, για τα δήθεν οφέλη του λαού από την αναδιάρθρωση του χρέους και τα αναπτυξιακά πακέτα, ο Δ. Κουτσούμπας, τόνισε τα εξής:
«Στην "καλύτερη" περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων θα παίρνει κάτι ψίχουλα - αν τα παίρνει και αυτά - και θα το πληρώνουν την ίδια στιγμή όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Ο λαός θα πληρώσει τόσο τη ρύθμιση του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα με το πώς και πότε θα γίνει, όσο και τα αναπτυξιακά πακέτα, που θα κατευθυνθούν στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα.
Την ίδια ώρα, η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της θα αξιοποιήσουν τα διάφορα ισοδύναμα για να καλλιεργήσουν τη λογική του "διαίρει και βασίλευε", του διαχωρισμού των εργαζομένων, για να αποτρέψουν την ενίσχυση ενός κινήματος που θα συνενώνει πάνω σε κοινά και ενιαία αιτήματα, που θα παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στο κεφάλαιο, στην ΕΕ.
Αυτό βλέπουμε τις τελευταίες μέρες με το ζήτημα των συντάξεων. Ανθρωποι με συντάξεις, που ακόμα υπάρχουν στη χώρα μας, πάνω από 1.000 ή 1.500 ευρώ, που δούλεψαν γι' αυτά όλη τους τη ζωή και τα έχουν χρυσοπληρώσει, που μπορεί και να σακατεύτηκαν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τώρα βαφτίζονται ξαφνικά "προνομιούχοι", "πλούσιοι".
Πρόκειται για την επικίνδυνη αντιδραστική, φασίσουζα θα λέγαμε, λογική που λανσάρουν και κάποια "κόμματα - λαγοί", τύπου Ενωσης Κεντρώων, και που βέβαια οδηγεί στο να πληρώνει συνεχώς και μόνο ο φτωχός για το φτωχότερο, οδηγεί στο να τσακίζονται δικαιώματα για να ζουν καλά οι λεγόμενοι "έχοντες", που έχουν στη δούλεψή τους πολιτικά μορφώματα και διάττοντες αστέρες του πολιτικού συστήματος, για να παίζουν το παιχνίδι τους, κυβερνώντες και εξουσιαστές της ζωής του λαού και της νεολαίας.
Αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία βρήκαν στο "πρόσωπο" του ΣΥΡΙΖΑ την ιδανική λύση, για να περάσουν τώρα τα αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα να δώσουν χρόνο στα παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ανασυνταχθούν, να ξεκαθαρίσουν τα εσωκομματικά τους, για να προχωρήσει συνολικά η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως γίνεται αυτήν την περίοδο, για παράδειγμα, με την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, με τα σενάρια συμπόρευσης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Ποταμιού και πάει λέγοντας».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα στις «υπηρεσίες» που προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, ενσωματώνοντας εργατικές - λαϊκές διαθέσεις. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλη την πορεία του τα τελευταία χρόνια: Πώς αξιοποίησε τη δυσαρέσκεια του λαού, στοχοποιώντας αποκλειστικά την κυβερνητική διαχείριση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τα μνημόνια, κρύβοντας ωστόσο τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Πώς εξαπάτησε λαϊκές δυνάμεις ότι η πρότασή του θα έχει δήθεν φιλολαϊκό - «αντιμνημονιακό» προσανατολισμό, ότι είναι δυνατό χωρίς ρήξη και ανατροπή να έρθει λαϊκή ευημερία. Αναφέρθηκε στο πώς με την ψήφιση του 3ου μνημονίου ανανέωσε τα ψευτοδιλήμματα και τις αυταπάτες, με στόχο τη λαϊκή συναίνεση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των διαφωνούντων παρακλαδιών του είναι ότι αφόπλισαν το κίνημα, το υπέσκαψαν, με τις αυταπάτες, τις απατηλές υποσχέσεις τους.
Η πιο μεγάλη αρνητική προσφορά του τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται στην ανάδειξή του και σε εργοδοτική, εργατοπατερική δύναμη, ενσωματώνοντας τους αντίστοιχους, τους γνωστούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και αποδεχόμενος βέβαια το χάιδεμα ενός σημαντικού τμήματος της καπιταλιστικής εργοδοσίας και των μηχανισμών της ΕΕ. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασε, καλλιέργησε το έδαφος, για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και ως αξιωματική αντιπολίτευση παλιότερα και στο 7μηνο της διακυβέρνησής του, πράγμα που συνεχίζει φυσικά να το κάνει και μετά τις εκλογές».
Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες
Συνεχίζοντας, ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουμε γνώση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, την ανασύνταξή του, τη συμμαχία.
Εθεσε το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό:
«'Η θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αξιοποιώντας την πείρα και ανεκμετάλλευτες δυνάμεις που έχει και δεν έχει ακόμη δοκιμάσει, ή πραγματικά τα επόμενα χρόνια θα μετρήσει νέες απογοητεύσεις, νέες ήττες και μάλιστα σε μάχες που δεν θα έχει καν δοκιμάσει να δώσει.
Αυτήν την πραγματική μάχη λοιπόν, δεν την έχει δώσει ακόμα ο λαός μας. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.
Υπάρχουν εφεδρείες, αναπτύσσονται εστίες αντίστασης παντού σε όλους τους κλάδους σε όλη τη χώρα.
Μόνο το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα, την επιστημονική πρόβλεψη, το σχέδιο και την οργάνωση, να τεθεί επικεφαλής αυτού του ενιαίου εργατικού μετώπου πάλης, της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας και να οδηγήσει το κίνημα, το λαό, τη νεολαία σε νέες νίκες, σε νέα ανάταση.
Ετσι ώστε και να αποσπάσουμε κάποιες επιμέρους κατακτήσεις και να πάρουμε οριστικά διαζύγιο σαν λαός με τη συνθηκολόγηση στη βαρβαρότητα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια - αν συνεχιστεί - να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια πολύ χειρότερα εμείς, πολύ περισσότερο τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Αυτήν την αρνητική πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια - μετά το μεγάλο πισωγύρισμα που έζησε ολάκερη η ανθρωπότητα με την ανατροπή του σοσιαλισμού - μπορούμε και πρέπει να τη σταματήσουμε, να την ανατρέψουμε, να την μετατρέψουμε σταδιακά, καθημερινά, σε μια προοπτική, σε πραγματική, επαναστατική, ανατρεπτική δύναμη πάλης.
Είναι θετικό το γεγονός και επένδυση για το σήμερα και το αύριο ότι το προηγούμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, περισσότεροι εργαζόμενοι, άνθρωποι του μόχθου, νέοι και νέες, προοδευτικοί, ριζοσπάστες, άνθρωποι του λαού μας, πιο βαθιά και πιο πλατιά συζήτησαν, προβληματίστηκαν, ενδιαφέρθηκαν ν' ακούσουν και να μάθουν την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.
Κι αυτό, άσχετα αν αυτές οι διεργασίες δεν εκφράστηκαν σήμερα και στην κάλπη.
Αποτελεί ευθύνη και καθήκον άμεσης προτεραιότητας, από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, έως την κάθε Οργάνωση του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, να συνεχιστεί η προσπάθεια διεύρυνσης των αγωνιστικών δεσμών, συζήτησης με νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, εκλαϊκεύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση οριστικά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυνόμενη λαϊκή ευημερία. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για έξοδο από την ΕΕ προς όφελος του λαού, από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες και σχέσεις με τις χώρες της περιοχής μας, της Ευρώπης, όλου του κόσμου, με μονομερή διαγραφή του χρέους και λύτρωση από τη μέγγενη των αγορών του κεφαλαίου.
Σ' αυτόν το δρόμο, το λαϊκό κίνημα μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, να διεκδικήσει βελτίωση της ζωής του.
Μέσα στον αγώνα, στη συλλογική δράση, μπορούν να ξεπερνιούνται δισταγμοί κι αναστολές, να κατανοείται καλύτερα η πρόταση του ΚΚΕ».
Ο Δ. Κουτσούμπας απευθύνθηκε στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα αν ψήφισαν ή όχι το ΚΚΕ, να συναντηθούν με το Κόμμα στους καθημερινούς αγώνες, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές, για την απόκρουση των μέτρων του 3ου μνημονίου, για την ανάκτηση απωλειών, αλλά και γενικότερα στην πάλη για να αλλάξει συνολικά τάξη, χέρια η εξουσία.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ στη μάχη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σκιαγραφώντας το ρόλο και τα καθήκοντα των βουλευτών του Κόμματος το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι οι βουλευτές του Κόμματος θα βρεθούν στο πλευρό των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στους τόπους δουλειάς όπου οργιάζει η εργοδοτική επιθετικότητα, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές.
«Με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, τη διεκδίκηση για την ανάκτηση απωλειών που είχε ο λαός μας στη διάρκεια της κρίσης, το ΚΚΕ θα δουλέψει με βασικό στόχο να ενώσει όλους τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα στον αγώνα για το δίκιο τους, άσχετα με το τι επέλεξαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες εκλογές.
Θα συμβάλουμε στην άνοδο της απαιτητικότητας, της μαχητικότητας, για να μην παραιτηθεί ο λαός μας και να αντιμετωπίσει, να αντιπαλέψει τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου που, με γοργούς ρυθμούς, θα υλοποιήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τα "μεγάλα λόγια" περί παράλληλων προγραμμάτων και ισοδύναμων μέτρων.
Να καταγράφουμε, να αναδεικνύουμε και να παρεμβαίνουμε πολύμορφα για κάθε λαϊκό πρόβλημα και να συνδυάζουμε αποτελεσματικά την εξωκοινοβουλευτική και την κοινοβουλευτική πάλη, με Αναφορές, Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, με κάθε πρόσφορο μέσο και σε συνεργασία με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Για να εμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου, να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι, σε σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.
Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Σε αυτά τα πλαίσια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τις παρεμβάσεις της στη Βουλή, θα συμβάλει:
-- Στην καθημερινή αποκάλυψη της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη διεκδίκηση της αποκατάστασης απωλειών των εργαζομένων και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, με κατεύθυνση το φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης που προβάλλει το ΚΚΕ.
-- Θα συνεχίσουμε, με ακόμη καλύτερη προετοιμασία και σχεδιασμό, στοχευμένες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και θα συμβάλουμε να κερδίζει έδαφος στο λαό η γραμμή της αντεπίθεσης, της ρήξης και της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την έκβαση του αγώνα.
-- Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις νόμου και τροπολογίες:
  • Για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και την ουσιαστική ανακούφιση - προστασία των ανέργων.
  • Για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Την ακύρωση κάθε σχεδιασμού για τις ομαδικές απολύσεις, το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και την κατάργηση προηγούμενων αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.
  • Για να μπουν εμπόδια στη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβρη.
  • Για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των "κλεμμένων" από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της μεγαλοεργοδοσίας - πλουτοκρατίας και του κράτους τους.
  • Για την απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στα νησιά, στην ιδιωτική εκπαίδευση, και αλλού, χωρίς ισοδύναμα που συντηρούν το πρόβλημα και δημιουργούν νέα αδιέξοδα.
  • Για την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με την ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και άλλες προτάσεις νόμου.
  • Ειδικά μέτρα για την ανακούφιση της αγροτιάς και των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ, που δεν μπορούν να επιβιώσουν σήμερα, ενώ αντίθετα, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, φορτώνονται όλο και νέα βάρη.
  • Τη συνεχή αποκάλυψη των νέων συμφωνιών και "ανταλλαγμάτων" προς τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, συμμετοχή σε πολεμικές, τυχοδιωκτικές αποστολές εκτός συνόρων, λειτουργία νέων στρατιωτικών βάσεων ολέθρου, που μπλέκουν την Ελλάδα και το λαό μας στο κουβάρι των μεγάλων ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, για τους δρόμους μεταφοράς και ελέγχου των αποθεμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, υδρογονανθράκων, δρόμοι που πάντα είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.
-- Οι παρεμβάσεις μας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με τις απλές και Επίκαιρες Ερωτήσεις, καθώς και τις Επερωτήσεις, θα έχουν ως βασικό περιεχόμενο τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μας και ιδιαίτερα την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
-- Την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία με τις μεγάλες ελλείψεις, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για τον άνεργο, τον εργάτη και την εργάτρια, τον συνταξιούχο, τις λαϊκές οικογένειες και λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε εργαστήρια και υποδομές. Την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, το ακριβό φάρμακο και την ανύπαρκτη περίθαλψη και πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες και τόσα άλλα που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά, όσοι και όσες έχουν την ατυχία να βρεθούν στην ανάγκη περίθαλψης των ίδιων, συγγενικών ή αγαπημένων προσώπων τους και που είναι επικίνδυνη και εγκληματική η πολιτική αυτή των κυβερνήσεων που παίζει μάλιστα με τη ζωή συνανθρώπων μας.
-- Θα αποκαλύπτουμε και θα παρεμβαίνουμε για την άθλια κατάσταση στον χώρο της Παιδείας, όπου για πρώτη φορά σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης των εκπαιδευτικών, στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής όπου χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών, αλλά και στο χώρο της τριτοβάθμιας και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, της επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, όπου η λαϊκή οικογένεια πληρώνει ακριβά για τη μόρφωση των παιδιών της.
-- Στο κέντρο της προσοχής μας παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
-- Ιδιαίτερα, θέλουμε να σταθούμε στο σοβαρό θέμα του μεταναστευτικού - προσφυγικού, το οποίο παίρνει τρομακτικές διαστάσεις με τους δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της ΕΕ.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης. Διεκδικεί κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Οχι σε μέτρα καταστολής από την ΕΕ. Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.
Το μεταναστευτικό - προσφυγικό αναδεικνύει με τραγικό τρόπο το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στις οποίες και η χώρα μας συμμετέχει μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ συνεχίζεται όχι μόνο με την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών δεσμεύσεων, αλλά και με την ανάληψη νέων, όπως είναι η εγκατάσταση νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο που δρομολογεί η κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ διεκδικεί ταυτόχρονα άμεσα μέτρα, όπως η δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, η στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλής μεταφορά τους από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα. Διεκδικεί ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση των προσφύγων. Αιτήματα που έχουν και οι μαζικοί φορείς, οι κάτοικοι των νησιών και των πόλεων που υποφέρουν, αλλά και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφάλειας στις περιοχές αυτές.
Συνεπής καθημερινή πάλη και αγώνας για το δίκιο του λαού και της νεολαίας
Ολα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα όσων θα παλέψει το ΚΚΕ. Σε πολλές συναντήσεις μας προεκλογικά και μετεκλογικά με μαζικούς φορείς του κινήματος, με εκπροσώπους εργαζομένων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από πολλούς κλάδους, έχουμε γίνει γνώστες των προβλημάτων και αιτημάτων τους. Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο, για συνεπή καθημερινή πάλη και αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για άσκηση της μέγιστης πίεσης, κάτι που γίνεται αποτελεσματικότερα μόνο με τη δική τους συμμετοχή, από το μετερίζι του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, στους δρόμους, στις κινητοποιήσεις, στην απεργία, παντού.
Αυτά και άλλα κρίσιμα ζητήματα θα αναδείξουμε μέσα και έξω από τη Βουλή. Στη Βουλή όπου όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν και τώρα επιδιώκουν να υλοποιηθούν κατά γράμμα τα προαπαιτούμενα, να ψηφιστούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να βγει από την κρίση.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πορευτεί έχοντας μέτωπο καθαρό στα κόμματα της εξουσίας του κεφαλαίου, μέτωπο ιδιαίτερα στην εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, την οποία δεν αντιπάλεψαν ουσιαστικά, πολιτικά, ανοιχτά τα άλλα κόμματα, τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και πιο πριν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υψώνει τη σημαία ενάντια στο ναζισμό - φασισμό και τους σημερινούς εκπροσώπους του στην Ελλάδα, που δηλητηριάζουν εργατικές - λαϊκές, νεανικές συνειδήσεις, οργανώνουν τάγματα εφόδου, στήνουν δουλεμπορικά παραμάγαζα, παρά την προσπάθεια εμφάνισης ενός πιο "νομιμόφρονος" προσώπου, εξαιτίας και των ποινικών διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γι' αυτό, άλλωστε, τις τελευταίες μέρες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι στηρίζουν τα νέα φορολογικά προνόμια για το κεφάλαιο, τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με γνώμονα μόνο το δίκαιο του αδύνατου, του εργάτη, του άνεργου, του συνταξιούχου, του αγρότη, του επαγγελματία, του νέου και της νέας, τόσο στην Αθήνα, στον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, στις άλλες μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, από την Κρήτη, έως την Θράκη, όσο και στην ύπαιθρο, στα χωριά μας, στα νησιά μας, θα τιμήσει τις προσδοκίες των εργατών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου