Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Στρώνουν το έδαφος για κερδοφόρες συμπράξεις σε συνδυασμό με γεωπολιτική συνεργασία

Φρ. Ολάντ - Αλ. Τσίπρας
Τα συμφέροντα των μονοπωλίων, οι κυοφορούμενες και υπό διαμόρφωση επιχειρηματικές συμπράξεις ανάμεσα στα τμήματα του ελληνικού και του γαλλικού κεφαλαίου, βρίσκονται πίσω από το «παραβάν» της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ και των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Και βέβαια, η αποστολή συνοδευόταν από πολυπληθές κλιμάκιο ιδιοκτητών γαλλικών μονοπωλίων, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΣΕΒ στο Παρίσι, στο πλαίσιο της οποίας οι Ελληνες βιομήχανοι υπέγραψαν «πρωτόκολλο συνεργασίας» με το γαλλικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Εργοδοτών - MEDEF. Παράλληλα, το κλιμάκιο του ΣΕΒ είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις στο Παρίσι με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Ε. Μακρόν και Μ. Σαπέν, καθώς και με «εκπροσώπους κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση... Ολη αυτή η εξέλιξη πατάει πάνω στη δημιουργία συνθηκών για κερδοφόρες επενδύσεις, με δεδομένο ότι τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν προωθήσει και συνεχίζουν πολιτικές που κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη, γεγονός που αυξάνει την εκμετάλλευση και την κερδοφορία, ενώ έπονται μέτρα παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας (π.χ. μαζικές απολύσεις), αλλά και θεσμικό πλαίσιο παρεμπόδισης της ανάπτυξης συνδικαλιστικής δράσης. Βεβαίως, συγκλίνουν στην κατεύθυνση της αναπαραγωγής της κερδοφορίας και η πολιτική απελευθέρωσης σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις τομέων οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας.
Επιχειρηματικές συμπράξεις με κρατική "ομπρέλα"
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ελληνογαλλική Διακήρυξη, οι Ολάντ και Τσίπρας «επιβεβαίωσαν με ικανοποίηση το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, καθώς και στους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο».
Παράλληλα, η κοινή Διακήρυξη, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:
«Στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης περιόδου,οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε γαλλικές επενδυτικές προτάσεις προς όφελος των δύο οικονομιών».
Την παροχή «τεχνογνωσίας» από τη γαλλική προς την ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα «δημόσιας διοίκησης», μεταξύ άλλων, στη«βελτίωση της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα (αξιολόγηση, επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, βαθμολογική εξέλιξη)».
Το «στρατηγικό χαρακτήρα της έρευνας και της καινοτομίας»,στο πλαίσιο του οποίου υπογράφηκε «Σύμφωνο συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος μεταξύ του εθνικού κέντρου Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας (CNES) και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας». Ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί κλάδοι του τομέα από τις «εταιρικές σχέσεις ανάμεσα σε ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις και συστάδες επιχειρήσεων (...) με προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης».
Στο περιθώριο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου διυπουργική συνάντηση των δύο πλευρών, με αντικείμενο την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν:
-- Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην αξιοποίηση τουπρογράμματος Γιούνκερ (επενδυτικό πακέτο).
-- Η προοπτική της συνεργασίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της από κοινού συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών στον επενδυτικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι κλάδοι του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και του αγροτικού τομέα.
-- Η δημιουργία κοινών επενδυτικών σχημάτων για επενδύσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, με έμφαση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
-- Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων,μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.
Με βάση και την κυβερνητική ανακοίνωση, προκύπτουν ανάγλυφα οι γεωστρατηγικού χαρακτήρα βλέψεις των κρατών, των κυβερνήσεων και των μονοπωλίων τους, με γνώμονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή).
Συμπλεύσεις σε στρατηγική κατεύθυνση
Να σημειωθεί ότι η «κοινή αξιοποίηση» του «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ» αποτελεί και το εφαλτήριο για τα τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου. Πέρα από τα ποσά που θα προέλθουν από τις διακρατικές ενισχύσεις, η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων προϋποθέτει τη «μόχλευσή» τους με ιδιωτικά κεφάλαια, σε συνδυασμό με φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση. Σε αυτή τη φάση, οι όροι αυτοί μπορούν να εκπληρωθούν από τα γαλλικά μονοπώλια, που έτσι κι αλλιώς έχουν πρόσβαση τόσο στα επενδυτικά πακέτα της ΕΕ, όσο και στην τζάμπα ρευστότητα που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω των προγραμμάτων «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρηματικές συμπράξεις αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής του ΣΕΒ και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους με όρους ανταγωνιστικότητας.
Η προσέλκυση επενδύσεων έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, την εφαρμογή των μνημονίων, τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος (διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων, σύνθλιψη κρατικών κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες) όσο και με το μπαράζ των αναδιαρθρώσεων, που σχετίζονται με την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να πληρώνουν οι καπιταλιστές πιο φτηνά τους εργάτες, ως μια προϋπόθεση αποκατάστασης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, μετά από πρόσκληση του γαλλικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Εργοδοτών - MEDEF, προηγήθηκε και στην αναζήτηση κερδοφόρων επιχειρηματικών συμπράξεων με γαλλικά μονοπώλια. Οι Ελληνες βιομήχανοι ήδη έχουν τονίσει στη σχετική ανακοίνωση ότι θα αναπτυχθούν δράσεις (επενδυτικές και επιχειρηματικές συναντήσεις και παρουσιάσεις)«μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επισκόπησης προόδου του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας». Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφέρεται στην «υλοποίηση των κατευθύνσεων, μέσα σε καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»...
Οι στρατηγικού χαρακτήρα συμπλεύσεις και ταυτίσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΕΒ καταγράφονται και στις ανακοινώσεις του καθενός από αυτούς. Χαρακτηριστική είναι και η συμφωνία ανάμεσα στους δύο βιομηχανικούς συνδέσμους (Ελλάδας - Γαλλίας). Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την «ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ανάδειξη νέων επιχειρηματικών συμπράξεων στην ΕΕ, στην περιοχή της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή».
Με αφορμή τις επιχειρηματικές συμπράξεις με τα γαλλικά μονοπώλια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, δήλωσε ότι «ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας», ενώ παράλληλα τονίζει ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες γαλλο-ελληνικές επιχειρηματικές συνέργειες και συμπράξεις».
Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι στο κλιμάκιο της επιχειρηματικής αποστολής του ΣΕΒ στο Παρίσι μετείχαν επιχειρηματίες και εκπρόσωποι από τομείς όπως Κατασκευές, Ενέργεια, Βιομηχανία (μέταλλα), Φάρμακο, Λιανεμπόριο, Πληροφορική - Επικοινωνίες, Ασφάλειες, Τράπεζες και Βιομηχανικός εξοπλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου